”Ihminen ei välttämättä tarvitse maitoa”, sanoo ravitsemusterapeutti – mitä tapahtuu, jos lakkaa juomasta sitä?

Kaikki ravitsemuksen asiantuntijat eivät tätä nykyä suosittele maidon juomista.

Maidon juonnilla on Suomessa pitkät perinteet.

Kerroimme eilen, että helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok) haluaa lopettaa maidon tarjoamisen kaupungin tiloissa. Maitoa ei enää tarjottaisi ruokajuomana kouluissa, päiväkodeissa, ammattioppilaitoksissa eikä muissa yksiköissä.

Maitotuotteista luopuminen olisi Meren mielestä ilmastoteko. Myöskään terveydelliset seikat eivät hänen mielestään puolla maidon juomista. Kalsiumia ja D-vitamiinia saa muistakin tuotteista.

Mitä mieltä maidon juonnista pitäisi olla terveyden näkökulmasta?

Jotkut vannovat maidon nimeen, mutta edes kaikki ravitsemuksen asiantuntijat eivät tätä nykyä suosittele maidon juomista.

– Ihminen ei välttämättä tarvitse maitoa, jos maidon sisältämät ravintoaineet saadaan muista elintarvikkeista, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho.

Samoja ravintoaineita saa esimerkiksi juustosta ja jogurtista.

– Maidon juonnissa ei sinänsä ole mitään erityistä terveysvaikutusta, totesi puolestaan laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen aiemmin jutussamme.

Laatikaisen mukaan maito on silti yhä hyvä osa lasten ruokavaliota. Aikuisille hän ei sen sijaan maidon juomista ensisijaisesti suosittele, joskaan ei kokonaan kielläkään – ellei juuri maidosta esimerkiksi tule vatsavaivoja.

Maitovalmisteiden ravitsemuksellista antia

Vitamiineissa ja hivenaineissa lienee maidon tärkein ravitsemuksellinen anti.

– Maito ja maitovalmisteet ovat muun muassa merkittäviä proteiinin, kalsiumin, jodin, seleenin, B2- ja B12-vitamiinin lähteitä. Lisäksi nestemäisiin maitotuotteisiin lisätään Suomessa D-vitamiinia, Verho listaa.

Useammissa tieteellisesti terveelliseksi osoitetuissa ruokavaliomalleissa on mukana maitovalmisteita.

– Kohtuullisella maitovalmisteiden käytöllä näyttää olevan suojaavaa vaikutusta moniin sairauksiin liittyen, Verho sanoo.

Muita kalsiumin lähteitä ovat kasvikunnan tuotteet, pähkinät ja siemenet. Joihinkin kasvipohjaisiin juomiin, kuten soijamaitoihin, lisätään D-vitamiinia ja kalsiumia. Hyviä jodin lähteitä ovat esimerkiksi kala ja äyriäiset.

D-vitamiinia ja kalsiumia tarvitaan muun muassa luuston hyvinvointiin, jodia kilpirauhasen toimintaan.

Mitä tapahtuu, jos lakkaa juomasta maitoa?

Ei välttämättä yhtään mitään. Toisaalta: jos uskoo maidon pois jättämisen aiheuttavan hyviä asioita, se voi näkyä olossa.

Vatsavaivat voivat helpottua maidon poisjättämisen myötä, mikäli on esimerkiksi herkkä FODMAP-hiilihydraateille. Maidon proteiini kaseiinikin voi aiheuttaa joillekin ongelmia. Kaikki eivät myöskään kestä maidon sokeria eli laktoosia.

Maitoallerginen taas joutuu välttämään kaikkia maitotuotteita.

Maitotuotteiden pois jättäminen voi myös rauhoittaa ihoa. Kontrolloituja tutkimuksia tästä ei kuitenkaan ole tehty.

Erikoisia väitteitä

Maidon juontiin on jo jonkin aikaa suhtauduttu ristiriitaisesti. Liikkeellä on ollut myös perättömiä uskomuksia, kuten se, että teollinen maidon käsittely vähentää maidon hivenaine-, mineraali- ja vitamiinipitoisuutta.

– Asiaa on tutkittu, ja on todettu, että hivenaineiden ja mineraalien määrä ei vähene maidon prosessoinnissa. Esimerkiksi magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä on prosessoidussa maidossa yhtä paljon kuin raakamaidossa. Vitamiinipitoisuudet säilyvät myös erittäin hyvin, Reijo Laatikainen sanoi tässä jutussa.

Maidon pastörointi on tänäkin päivän tarpeellista, sillä maidon tuotantoketju on altis pilaantumiselle. Pastöroinnin eli lämpökäsittelyn tarkoitus on poistaa ja estää haitallisten bakteerien kasvu maidossa, jotta ihmiset eivät sairastuisi.

Maitotuotteiden on niin ikään väitetty lisäävään liman erityistä hengitysteissä. Jos olo on jatkuvasti tukkoinen, oireet lievittyisivät, jos jättäisi maidon pois ruokavaliosta.

– Tästä löytyy kuitenkin hyvin ristiriitaista tutkimusta, sillä eniten oireita katosi niillä, jotka luulivat reagoivansa maitoon. Mitatusti eroja ei löytynyt, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen sanoi.

Maito on neutraali ja kohtalaisen hyvä ravintoaineiden lähde.

Tulehduksen aiheuttamisesta ei näyttöä

Maitotuotteita ei Laatikaisen mukaan kannattaisi vältellä myöskään tulehdusten pelossa.

– Maidon tulehdusta aiheuttavasta vaikutuksesta ei ole kunnollista näyttöä, päinvastoin. Massiivinen tutkimusnäyttö osoittaa, että maito ja maitotaloustuotteet ovat neutraaleja tai jopa tulehduksilta suojaavia.

Joillekin erikoistapauksille maidosta voi tulla minimaalisia tulehdusreaktioita ja siihen liittyviä vatsavaivoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?