Alkoholi lisää 7 syövän riskiä – tietyllä ryhmällä riski sairastua voi olla jopa 100-kertainen

Ensimmäinen annosmäärä, jossa syöpäriski poikkeaa tilastollisesti merkittävästi nollasta, on yksi annos per päivä.

26.9.2019 8:16

Maltillinenkin alkoholinkäyttö lisää seitsemän eri syövän riskiä.

Tutkimusten mukaan alkoholi aiheuttaa suu- ja kurkkusyöpää, kurkunpään ja ruokatorven syöpää, maksasyöpää, suolistosyöpiä sekä naisilla rintasyöpää.

– Syöpärekisterin arvion mukaan alkoholi aiheuttaa 4 prosenttia kaikista syövistä Suomessa, mikä tarkoittaa noin 1 300 tapausta vuodessa, kertoo Syöpäjärjestöjen erityisasiantuntija Clarissa Bingham.

Eniten kasvaa suolistosyövän riski, toiseksi eniten rintasyövän ja kolmanneksi eniten suu- ja kurkkusyövän riski.

Rintasyöpää lukuun ottamatta alkoholin aiheuttamat syövät ovat ruoansulatuskanavan syöpiä.

– Tämä johtuu siitä, että alkoholin kulkeutuessa ruoansulatuskanavassa haitalliset vaikutukset kohdistuvat suoraan limakalvokudoksiin, jotka ovat alkoholin kanssa on kosketuksissa.

Kaikki juomat kasvattavat riskiä

Alkoholi lisää syöpäriskiä usealla eri mekanismilla. Juoman laadulla ei ole väliä – olut, viini ja väkevät kasvattavat riskiä yhtä lailla.

– Kaikista suoraviivaisin vaikutus on se, että alkoholin sisältämä etanoli on karsinogeeni eli syöpää aiheuttava tekijä, Bingham kertoo.

Etanoli on soluja tuhoava myrkky, joka muuttuu asetaldehydiksi elimistön aineenvaihduntaprosesseissa.

– Myös asetaldehydi on myrkyllinen yhdiste. Se aiheuttaa syöpää vaurioittamalla solujen sisällä olevaa DNA:ta ja estämällä solujen korjausmekanismeja toimimasta.

Lisäksi alkoholinkäyttö aiheuttaa oksidatiivista stressiä, kun soluissa muodostuu alkoholia juodessa ROS-molekyyleiksi kutsuttuja happea sisältäviä haitallisia yhdisteitä.

– ROS-molekyylit voivat vaurioittaa soluja ja niiden rakenteita, kuten DNA:ta.

 Ensimmäinen annosmäärä, jossa syöpäriski poikkeaa tilastollisesti merkittävästi nollasta, on yksi annos per päivä. – THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä

Epäsuoria riskejä

Kolmas alkoholin suora vaikutusmekanismi on hormonivälitteinen.

– Alkoholi lisää estrogeenin määrää elimistössä, mikä taas häiritsee solun jakautumismekanismeja. Tämä on linkki rintasyöpään: poikkeavan korkea estrogeenin taso lisää rintasyövän riskiä.

Suorien vaikutusten lisäksi alkoholi kasvattaa syöpäriskiä myös välillisesti.

– Yksi tällainen epäsuora mekanismi on ylipaino. Alkoholi sisältää paljon energiaa ja on yksi tekijä ylipainon kertymisessä.

Alkoholi lisää riskiä mm. suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpiin. Etenkin jos yhdistelmään liittyy tupakka.

Mitä enemmän juo, sitä isompi riski

Mitä enemmän alkoholia juo elämän aikana, sitä suurempi on syöpäriski. Käytännössä jo kohtuukäytöksi mielletyllä juomisella voi olla vaikutusta.

– Ensimmäinen annosmäärä, jossa syöpäriski poikkeaa tilastollisesti merkittävästi nollasta, on yksi annos per päivä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pia Mäkelä.

THL:n viimevuotisesta julkaisusta Näin Suomi juo – Suomalaisten muuttuvat alkoholinkäyttötavat kävi ilmi, että alkoholinkäyttöön liittyvä syöpäriski on epäselvä monelle suomalaiselle.

Ainoastaan 37 prosenttia tutkimuksen vastaajista oli täysin samaa mieltä siitä, että alkoholinkäyttö lisää syöpäsairauksien riskiä.

– Sekä Suomessa että esimerkiksi Iso-Britanniassa tehdyissä kyselyissä on havaittu, että syöpäriski on paljon heikommin tiedostettu kuin monet muut alkoholinkäytön riskit, Mäkelä kertoo.

Tupakointi lisää riskiä entisestään

Alkoholia vielä vaarallisempi on alkoholin ja tupakoinnin yhdistelmä, sillä se moninkertaistaa vaikutuksen.

  • Alkoholin ja tupakoinnin yhdistelmä kasvattaa olennaisesti sairastumisriskiä erityisesti suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään.

  • Alkoholi helpottaa tupakan haitallisten kemikaalien tunkeutumista suun ja kaulan alueen soluihin.

  • Tupakoivilla ja runsaasti alkoholia käyttävillä riski sairastua syöpään on 10- jopa 100-kertainen verrattuna ihmisiin, jotka eivät tupakoi tai käytä alkoholia.

Rajoittamalla välttää riskiä

Jos syövän riskitekijöitä haluaa välttää, alkoholinkäytön rajoittaminen on yksi helpoimmista tavoista. Toisaalta alkoholi on riski, jonka moni on herkästi valmis ottamaan.

– Jokainen toki miettii itse kuinka eri riskitekijöihin suhtautuu – mutta jos esimerkiksi tietää, että perheessä on syöpäriskiä, tämä asia kannattaa huomioida.

Näin alkoholi nostaa riskiä

  • Mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä suuremmaksi riski sairastua syöpään kasvaa.

  • Jo yksi päivittäinen alkoholiannos lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä noin 10 prosenttia.

  • Niillä, jotka kuluttavat säännöllisesti neljä alkoholiannosta päivässä, on 2–3-kertainen riski sairastua suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään.

  • Vastaava alkoholimäärä aiheuttaa myös 1,5-kertaisen riskin sairastua rintasyöpään tai suolistosyöpään.

  • Runsas ja pitkäaikainen alkoholinkäyttö lisää maksakirroosin riskiä, joka on maksasyövän tärkein riskitekijä. 10–20 prosentille kirroosipotilaista kehittyy maksasyöpä.

Lähde: Syöpäjärjestöt

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?