4 merkkiä, jotka voivat kertoa siitä, että vatsakipu ei ole normaalia – älä ohita suolistosyövän selkeintä oiretta

Julkaistu:

Vatsa
Hälytyskellojen pitäisi soida, jos kovat kivut tulevat yllättäen eivätkä mene ohi.
Vatsanväänteet ja suolisto-ongelmat ovat tavanomaisia ja ehkä juuri siitäkin syytä kinkkisiä. Samankaltainen oireilu voi viitata moneen asiaan. Pelkät ilmavaivatkin voivat aiheuttaa joillekin kipua.

Perusterveiden vatsakivut ovat useimmiten harmittomia eikä lääkäriin tarvitse mennä lievien, ohimenevien kipujen vuoksi. Jos kipu helpottaa röyhtäyksestä, syömisestä tai ulostamisesta, se on usein harmiton.

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos kivut tulevat yllättäen, tuntuvat voimakkailta eivätkä mene ohi. Toinen hälyttävä oire on se, että uloste on veristä.

Esimerkiksi nämä 4 merkkiä voivat kertoa siitä, että vatsakipusi eivät ole normaaleja.

1. Kova kipu ison aterian syömisen jälkeen

Kyse voi olla sappikivistä. Ne oireilevat voimakkaalla ylävatsakivulla, joka voi säteillä selkään ja hartioihin. Kipu tulee usein kohtauksina.

Sappikivi syntyy, kun sapen aineosat alkavat kiteytyä sappirakossa seisovassa sappinesteessä. Terveyskirjaston mukaan lihavuus lisää sappikiviä, joten niitä voi ehkäistä painonhallinnalla.

2. Kipu vasemmalla alavatsalla

Tämä oire voi kertoa divertikkelin tulehduksesta, joka liittyy divertikuloosiin eli umpipussitautiin. Oireita ovat kuume ja alavatsakipu, joka tuntuu yleensä vatsan vasemmalla puolella.

Alle 45-vuotiailla suolen yksittäisiä pullistumia on noin kymmenellä sadasta, yli 80-vuotiailla suurimmalla osalla. Kun pullistumia on useita, puhutaan umpipussitaudista eli divertikuloosista.

3. Vatsavaivoihin ja -kipuun liittyy laihtumista

Vakavimmillaan tämä voi kertoa syövästä. Yleisiä paksu- ja peräsuolisyövän oireita ovat erilaiset vatsan toimintahäiriöt ja muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus. Syöpä voi myös aiheuttaa laihtumista.

Suolitukos voi niin ikään olla yksi syövän merkki. Tukos aiheuttaa aina kovia vatsakipuja, jotka alkavat lievinä ja muuttuvat tuntien kuluessa varsin ankariksi. Kipu on aluksi aaltomaista, myöhemmin jatkuvaa. Veriuloste on suolistosyövän selkein oire.

4. Puristava tunne ylävatsalla

Sydänkohtauksen tunnistaminen ei ole aina helppoa. Ehkä jopa joka viides kohtaus on oireeton tai oireiltaan sellainen, jota on hankala liittää sydänvaivoihin. Sydäninfarkti voi tuntua myös ylävatsalla äkisti alkavana puristavana kipuna. Tuntemus kannattaa ottaa vakavasti.

Ihan vain päättelemällä ei voi olla täysin varma vatsaoireiden alkuperästä. Jos kipu ei hellitä kotikonsteilla, älä jää kotiin arvuuttelemaan vaan hakeudu lääkäriin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt