Kirkan hengen vienyt sairaus etenee salakavalasti – tietyissä tilanteissa ensimmäinen oire on äkkikuolema

Julkaistu:

Sairauskohtaus
IS kertoi keskiviikkona, että laulaja Kirka kuoli aortan puhkeamiseen. Salakavala sairaus vie isolla todennäköisyydellä potilaan varhaiseen hautaan.
Laulaja Kirkan kuolema järkytti suomalaisia talvella 2007. Tuolloin tiedettiin, että Kirill ”Kirka” Babitzin kuoli yöllä kotonaan vakavaan sairauskohtaukseen. Hän oli kuollessaan 56-vuotias.

Kirkan sisko Muska Babitzin kertoi keskiviikkona julkaistussa IS:n haastattelussa, että Kirkan virallinen kuolinsyy oli aortan puhkeaminen.

– En ymmärrä, miten sitä ei huomattu. Se on jäänyt kalvamaan, Muska sanoi.

Todennäköisiä vaihtoehtoja on kaksi

HYKS:n sydänkirurgian ylilääkäri, professori Tatu Juvonen on urallaan tutkinut paljon aortan sairauksia.

Juvonen kertoo IS:lle yleisellä tasolla aortan puhkeamisesta, sen syistä ja ennaltaehkäisystä.

Kirkan tilanteen arvioiminen pelkästään ”aortan puhkeamisen” perusteella on kuitenkin vaikeaa, koska ei tiedetä, miten ja mistä kohdasta aortta tarkalleen repesi. Juvosen mukaan voidaan kuitenkin karkeasti arvioida, että todennäköisiä vaihtoehtoja on kaksi. Ne molemmat ovat tappavia.

Aneurysmat ovat useimmiten oireettomia

Ensimmäinen vaihtoehto on aortan aneurysman (pullistuman) repeytyminen. Aneurysma ilmenee useimmiten aortan alaosassa, munuaisvaltimoiden alapuolella. Kyseessä on usein ”tupakkamiesten tauti”. Sitä havaitaan lähinnä ikääntyvillä ihmisillä, ja kaksi kolmasosaa sairastuneista on miehiä.

– Riippumatta siitä, missä aortan osassa aneurysma esiintyy, sen repeytymisen riski kasvaa merkittävästi, kun pullistuman poikkimitta on yli kuusi senttimetriä, Juvonen sanoo.

Useimmiten aneurysmat ovat oireettomia. Tällaisen sairauden toteamisen kannalta kipuoireet ovat tärkeitä. Valitettavan usein ensimmäinen oire onkin aneurysman puhkeaminen.

– Rinta-, selkä- tai vatsakipu voi olla ainut oire. Jos aneurysma alkaa kipuilla, niin silloin on jo kiire, hän huomauttaa.

Myös selittämätön, yhtäkkinen äänen käheytyminen voi olla merkki aortan kaaressa sijaitsevasta aneurysmasta, mutta se on erittäin harvinainen oire.

Vatsa-aortan aneurysma saattaa löytyä lääkärin tekemällä kliinisellä tutkimuksella käsin tunnustelemalla. Huolella tehty lääkärintarkastus voi paljastaa taudin sattumalta.

– Nykyään lääketieteestä on tullut visuaalinen tiede. Kliininen tutkiminen on kuitenkin aina ollut lääkärin työssä taudinmäärityksen kulmakivi. Hyvin yksinkertaisilla kliinisillä menetelmillä aortan sairauksiakin voidaan epäillä, ja kuvantamismenetelmiä on monia, joilla diagnoosi pystytään varmistamaan. Vatsa-aortan pulssin laajentumisen voi tunnistaa palpaatiolla eli käsin tunnustelemalla.


Kohtalokas repeämä

Toinen vaihtoehto on potilaan kannalta jopa vielä kohtalokkaampi.

Jos aortta repeytyy pitkittäissuunnassa seinämäkerrostensa väliin, kyseessä on niin kutsuttu dissekoituma. Tälle taudille altistavat perinnölliset sidekudossairaudet ja verenpainetauti.

Jos dissekoituma tapahtuu aortan tyvellä ja sydänpussissa sijaitsevan aortan alueella, on todellinen hätä käsillä, Juvonen toteaa.

– Aortan seinämäkerrokset kuoriutuvat kuin sipuli irti toisistaan. Aortta repeää lopulta läpi seinämän sydänpussiin, kehittyy sydämen tamponaatio ja äkkikuolema.

Juvosen arvion mukaan nousevan aortan dissekoitumassa kuoleman riski on 1–2 prosenttia tunnissa sairauden alkuvaiheessa ja jopa 60–70 prosenttia potilaista kuolee parin kolmen päivän aikana. Vain 5–10 prosenttia potilaista elää yli kolme kuukautta. Dissekoituma on yleensä hyvin akuutti tapahtuma, eikä potilaalla ole aiemmin ollut mitään sen kummempia oireita tai kipuja.

– Aortan dissekoituman diagnoosi on vaikea ja sitä on aina epäiltävä, kun potilaalla on aikaisemmin kokematon uusi rintakipukohtaus. Tauti saattaa sekoittua sepelvaltimotautikohtaukseen ja liuotushoito voi koitua potilaan kohtaloksi. Jokaisen päivystyspotilaita hoitavan lääkärin olisi tunnettava tämä tauti.

– Niistä potilaista, jotka pääsevät sydänkirurgiseen hoitoon pystytään kuitenkin valtaosa pelastamaan. Meillä HYKS:ssä yli 300 peräjälkeisen dissekoitumapotilaan leikkaukseen liittyvä kuolleisuus on 14 prosenttia, mikä on kansainvälisesti aivan huipputulos, Juvonen kertoo.


Oli kyseessä sitten dissekoituma tai aortan pullistuman repeämä, niin molemmat tilanteet ovat välittömästi henkeä uhkaavia ja vaativat välitöntä kirurgista hoitoa.

– Komplisoitumattomissa aortan sairauksissa ongelmana on, että oireet ja löydökset ovat hyvin vähäisiä. Se on Kirkankin tilanteessa luultavaa, että ensimmäinen oire oli äkkikuolema, Juvonen toteaa.

– Aortan aneurysmien luonnollinen kulku on, että ne johtavat ilman hoitoa vääjäämättä repeytymiseen ja kuolemaan.


– Jos syy pullistumaan on perinnöllisesti löyhä sidekudos, aneurysma voi ilmetä jo hyvin nuorella iällä. Elämän valttikortit on jaettu silloin, kun isän ja äidin perimät sekoittuivat keskenään. Joskus kohtalonsa pystyy kuitenkin muuttamaan ja siksi on tärkeää tutkituttaa itsensä, jos lähisuvussa esiintyy aortan sairauksia. Tällöin aortta voidaan korjata ennen puhkeamista, Juvonen muistuttaa.

– Hoitomenetelmät ovat kehittyneet ja nykyään repeytymiseltä ehkäisevä aortan korjaus voidaan tehdä yhä useammin valtimon sisälle asennettavalla stenttiproteesilla ilman avoleikkausta.

Aortan puhkeamisen riskitekijöitä

  • Löyhä sidekudos
  • Muut sidekudossairaudet, kuten Marfanin syndrooma
  • Ihmisen aorttaläppä on tavallisesti kolmipurjeinen. Jos se on sen sijaan synnynnäisesti kaksipurjeinen, niin potilaalla on suurempi riski aortan pullistumaan.
  • ”Tupakkamiesten tauti” – tupakointi on myrkkyä, ja aneurysmapotilaista kaksi kolmasosaa on miehiä
  • Korkea verenpaine
  • Kohonnut kolesteroli

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt