Koiran ainutlaatuinen hajuaisti voi paljastaa jopa syövän – vastaavaan ei kykene mikään laite

Myös joillakin ihmisten sairauskohtauksista on ominaishaju, jonka koira tunnistaa.

Eräs pätevä tutkimus osoitti, että koirat pystyivät havaitsemaan paksusuolen syövän hengitysnäytteistä 91 prosentissa paksusuolitapauksista.

22.9.2019 9:01

Koiran hajumaailma on kuin toiselta planeetalta verrattuna ihmiseen. Keskikokoisella koiralla on noin 220 miljoonaa hajusolua ja ihmisellä vain 5 miljoonaa.

Koira kykenee haistamaan ainetta, jonka pitoisuus yksi biljoonasosa – tämä vastaa pisaraa nestettä 20 olympiakokoisessa uima-altaassa.

– Koirilla ilmenee vahvasti neofiliaa, mikä tarkoittaa, että niitä houkuttelee uudet ja mielenkiintoiset hajut, kertoo koirien biologiseen tunnistamiskykyyn erikoistunut tutkija Claire Guest Wired-lehdessä.

Haisteluun koulutetut koirat voivat haistaa pommeja, huumeita ja tiettyjä epäiltyjä sekä löytää kuolleita ruumiita.

Koirat ovat hajuaistimuksensa avulla paljastamassa myös ihmisten sairauksia. Valtaosa diagnostiikkakoirien tutkimuksista on keskittynyt syöpään, josta julkaistuja raportteja tai tutkimuksia on kymmenkunta. Eräs pätevä tutkimus osoitti, että koirat pystyivät havaitsemaan paksusuolen syövän hengitysnäytteistä 91 prosentissa paksusuolitapauksista.

”Vastaavaan ei kykene mikään laite”

Suomessa koirien alan tutkimusta tekee Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry. Se on koirien hajuerottelukoulutukseen ja -työskentelyyn erikoistunut yhdistys.

Wise Nosen tutkimusryhmään kuuluvan Helsingin yliopiston eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkmanin mukaan koulutetulla koiralla on lähes sataprosenttinen herkkyys tunnistaa syöpänäyte. Vastaavaan ei kykene mikään laite.

Syöpä aiheuttaa muutoksia, jotka muodostavat poikkeavia tai lisääntyneitä aineenvaihduntatuotteita ihmisen kehossa.

Itä-Suomen yliopiston kemian professori Jouko Vepsäläinen havainnollistaa, että kouluttamaton koira haistaa kahvikupillisesta ja etevimmät koirat vajaasta teelusikallisesta hiekanjyviä, kun taas perinteiset instrumenttimenetelmät vaativat noin rekka-autollisen hiekanjyviä.

Tällä hetkellä tutkitaan muun muassa sitä, osaisivatko koirat erottaa vaarallisen eturauhassyövän vaarattomasta. Tämä tarjoaisi valtaisan helpotuksen useille potilaalle, sillä tämä säästäisi potilaita turhilta, ja kuormittavilta ja mahdollisesti terveyteen haitallisesti vaikuttavilta hoidoilta. Lisäksi syöpähoidot osattaisiin lopettaa oikeaan aikaan.

Vepsäläisen mukaan menetelmän saaminen osaksi virallista terveydenhuoltojärjestelmää on kuitenkin takkuista.

– Sen verran muutos vastarintaa näyttää olevan. Varmaan ihan aiheellisestikin, jos käytössä ei ole niin sanottuja sertifioituja koiria, joita WiseNose ry yhdessä Nose Academy Oy:n kanssa kouluttaa ja sertifioi.

– Ongelmia syntyy, jos koira antaa joko väärän positiivisen tai negatiivisen tuloksen. Toisaalta sertifioitujen koirien avulla päästy huomattavasti parempiin tuloksiin kuin esimerkiksi perinteisellä eturauhasen PSA-testillä, Vepsäläinen sanoo.

Koira voi ennustaa sairauskohtauksen

Syöpien ohella koira voi haistamalla paljastaa paljon muutakin ihmisestä. On olemassa tapaustodisteita siitä, että jotkut koirat voivat ennustaa omistajiensa erilaisia kohtauksia. Ei ole kuitenkaan ollut selvää, mitä vihjeitä koirat hyödyntävät. Koirat saattavat perustaa ennusteensa hienoisiin muutoksiin tavassa, jolla omistaja käyttäytyy.

Hiljattain Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa saatiin ensimmäistä kertaa näyttöä siitä, että sairauskohtaukseen liittyy tietynlaisia ominaishajuja, jonka koira voi tunnistaa.

Tutkijat keräsivät viideltä epilepsiapotilaalta hengitys- ja hikinäytteitä. Kaikilla osallistujilla oli epilepsiasta erilainen muoto, johon kuului erilaiset oireet kohtauksen sattuessa.

Tutkijat antoivat koiralle seitsemän näytettä samasta osallistujasta. Näytteitä otettiin eri ajankohtina siten, että mukana oli hajuja sekä kohtauksen hetkeltä, että niiltä ajanjaksoilta, jolloin kohtausta ei ollut.

Jokainen viidestä koirasta tunnisti kohtauksen näytteen oikein kaikissa kokeissa keskimäärin alle kahdeksassa sekunnissa. ”Tulokset osoittavat ensimmäistä kertaa selvästi, että kohtauksilla on erilainen haju tapauskohtaisesti”, tutkijat kirjoittavat.

Tulevaisuudessa tämä menetelmä voisi auttaa suunnittelemaan tapoja, joilla pysäytetään näitä kohtauksissa ennen kuin ne äityvät vakaviksi.

Hypokoira antaa merkin matalasta verensokerista

Suomalainen tutkijaryhmä onnistui Vuonna 2017 Infectious Diseases -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kouluttamaan koiran, joka tunnistaa noin 90 prosentin todennäköisyydellä virtsatietulehduksen virtsanäytteestä lapsilla.

Jo pitkään on hyödynnetty myös niin kutsuttuja hypokoiria. Ne toimivat diabeetikon omahoidon tukena ilmaisemalla verensokerin vaihteluita. Jos diabeetikko on lapsi, voidaan koira opettaa ilmaisemaan verensokerin vaihtelut vanhemmille tai muulle aikuiselle.

– Yleisimmin koira opetetaan antamaan merkki matalasta verensokerista, mutta osa varoittaa myös korkeasta verensokerista ja ketoaineista, Hypokoira ry:n hallituksen jäsen, koirankouluttaja Elisa Forsman kertoo Diabetes-lehdessä.

Lisäksi on saatu joitakin todisteita jopa siitä, että koirat voivat havaita migreenit ennen kuin ne alkavat.

4 tapaa, joilla koirat auttavat

  1. Opaskoira osaa ohjeistaa omistajaa kulkemaan oikealla reitillä, kiertämään esteitä, ilmaisemaan pysähtymällä muun muassa kadunreunat ja teiden ylityspaikat sekä erilaiset esteet. Silloin kun opaskoira ei opasta, se on aivan tavallinen perhekoira.

  2. Kuulokoira koulutetaan reagoimaan ääniin, joita sen omistajan on tärkeää kuulla. Koira ilmaisee äänet omistajalleen koskettamalla tätä tassullaan tai tönäisemällä kuonollaan.

  3. Ressu-tukikoiran elekieltä voidaan hyödyntää omien tunteiden peilaamiseen. Hoitotoimenpiteisiin osallistumalla lapsi voi oppia ymmärtämään eläimen tarpeet ja tuntemaan empatiaa.

  4. Kuntoutus- ja tukikoiran käyttö on aina ammatillista ja tavoitteellista. Ne voivat työskennellä esimerkiksi, päiväkodeissa, kouluissa, lastensuojelussa, vanhainkodeissa, kuntoutuskeskuksissa tai sairaaloissa.

Lähde: Kennelliitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?