Siivoojat ja ammattikuskit ovat suurimmassa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen - Terveys - Ilta-Sanomat

Siivoojat ja ammattikuskit ovat suurimmassa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen

Esimerkiksi siivoojien ja keittiöapulaisten riski sairastua diabetekseen on noin 2–3 kertaa suurempi kuin vaikkapa yliopisto-opettajien ja fysioterapeuttien.

Siivoojat ovat yksi ammattiryhmistä, jotka ovat ruotsalaistutkimuksen mukaan suurimmassa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen.­

19.9.2019 9:57

Ammattikuskit, teollisuustyöntekijät, keittiöapulaiset ja siivoojat ovat ruotsalaistutkimuksen mukaan suurimmassa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Ilmiön selittää diabeteksen riskitekijät, jotka ovat yleisiä kyseisille aloille hakeutuvilla. Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja se perustuu yli 4,5 miljoonan ruotsalaisen rekisteritietoihin.

Tulosten perusteella kyseisten ammattiryhmien työntekijöiden riski sairastua diabetekseen on noin 2–3 kertaa suurempi kuin esimerkiksi yliopisto-opettajien ja fysioterapeuttien. Kaikkiaan noin 5–9 prosenttia heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta. Myös työttömät ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevat sairastivat paljon diabetesta.

Vaikka ammateissa ja työtehtävissä voi olla piirteitä, jotka altistavat diabetekselle, monilla työntekijöillä oli riskitekijöitä jo nuorena. Esimerkiksi lihavuus, tupakointi ja vähäinen liikunta olivat näihin ammatteihin hakeutuvilla yleisempiä jo 20–30-vuotiaana. Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin varsinkin sosiaalista ja taloudellista asemaa tarkastelevissa tutkimuksissa.

Aiempien tutkimusten mukaan tyypin 2 diabetesta voidaan tehokkaasti ehkäistä ja monissa tapauksissa myös parantaa tekemällä riittäviä elämäntapamuutoksia. Nyt julkaistujen havaintojen valossa yksi tapa voisikin olla viedä ehkäisytoimia erityisesti riskialojen työpaikoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?