Sara, 28, joutui luopumaan urastaan ja lapsihaaveistaan vaikean sairauden takia: ”En haluaisi lapselle samaa helvettiä”

Julkaistu:

Me Naiset
Koska sairaus on todennäköisesti periytyvä, Sara on päätynyt vapaaehtoiseen lapsettomuuteen.
– Ymmärrätkö nyt aivan varmasti, mihin olet ryhtymässä? Sara* tivasi tulevalta aviomieheltään ennen naimisiinmenoa.

Hänen oli vaikea uskoa, että mies haluaisi sitoutua suhteeseen. Samaan pakettiin kuului nimittäin jokapäiväistä elämää vaikeuttava sairaus, joka vaikuttaisi olennaisesti myös kumppanin tulevaisuuteen.

– Yritin tökkiä häntä miettimään, mitä muuta hän voisi periaatteessa saada. Hän on kuitenkin ollut alusta asti tosi varma siitä, että haluaa tämän elämän.

Sara, 28, sairastaa skolioosia, eli hänellä on vinoutunut selkäranka. Sekä hänen rinta- että lannerangassaan on isot mutkat, mikä aiheuttaa jatkuvia, kovia kipuja ja vaikuttaa toimintakykyyn.

Sitä, mistä Saran skolioosi on saanut alkunsa, ei tiedetä.

Luonnottomassa asennossa oleva ranka aiheuttaa Saralle hermosärkyä ja painaa hänen keuhkojaan ja kylkiluitaan.

– Fysiatri on sanonut minulle, että lihakseni tekevät koko ajan 250-prosenttisesti enemmän töitä kuin terveellä, koska osa lihaksista ei pääse missään vaiheessa lepäämään. Ne ovat jatkuvassa jännitystilassa mutkien takia.

Jatkuva jännitys väsyttää lihaksia, mikä puolestaan tuntuu puutumisena ja polttavana kipuna. Lihaskireys aiheuttaa myös voimakasta niska- ja päänsärkyä.

– Heräilen kipujen takia öisin vaihtamaan asentoa. Syvän unen määrä on heräilyn vuoksi tosi vähäinen.

Isoja päätöksiä

Saralla on käytössä voimakas kipulääkitys, mutta siitä huolimatta hänen selkänsä ja lihaksensa väsyvät huomattavasti keskimääräistä nopeammin.

Oireiden pahennuttua vuonna 2016 kävi selväksi, etteivät täydet työpäivät toimistossa tulleet kysymykseen. Sara ei pystynyt istumaan tai seisomaan seitsemää tuntia päivässä.

Niinpä hänen työaikansa lyhennettiin osapäiväiseksi. Vaikka työnantaja suhtautui asiaan ymmärtäväisesti, muutos oli kunnianhimoiselle naiselle kova paikka.

– Osittainen työkyvyn menetys on ollut yksi vaikeimmista asioista, joita olen joutunut käsittelemään, ylipäätään sairauden hyväksymisen lisäksi. Minulla on aina ollut tosi vahva ammatti-identiteetti, ja olen ollut tosi urakeskeinen ihminen, Sara selittää.

Kovien kipujen ja lääkärirumban keskellä kypsyi vähitellen päätös toisestakin luopumisesta. Sara ja hänen miehensä päättivät, etteivät he yrittäisi hankkia lapsia. Lääkärit olivat kertoneet, että on hyvin todennäköistä, että Saralla oleva idiopaattinen skolioosi periytyisi.

– Kun minulle selvisi, kuinka paljon sairaus haittaa omaa elämääni ja toimintakykyäni, teimme päätöksen vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. En halua, että lapseni joutuisi mahdollisesti käymään läpi samaa helvettiä, mitä itse elän.

Päätöksen tekeminen ei ollut helppoa, sillä Sara ja hänen miehensä olisivat kyllä halunneet lapsia. Päätös on kuitenkin ollut alusta asti yhteinen.

Arvot uusiksi

Koska Sara ei voi toteuttaa ura- ja lapsihaaveitaan, hänen on pitänyt miettiä arvojaan uudelleen. Nyt hän ajattelee, että elämään voi löytää merkityksen muualtakin kuin työstä tai lapsista.

Sairaus on saanut Saran ymmärtämään, ettei moni asia elämässä mene niin kuin on suunnitellut.

– Monet painivat sen kanssa, että ura vai lapset ja voiko saada molempia. Minä olen joutunut hyväksymään, etten saa kumpaakaan.

Kuten monilta muiltakin pariskunnilta, myös Saralta puolisoineen tiedusteltiin naimisiinmenon jälkeen, milloin heille tulisi lapsia. Hänen mielestään lapsista utelu on ajattelematonta.

– Ei lasten hankkiminen voi olla mikään itseisarvo elämälle. Asiasta kyseleminen ja painostaminen on mielestäni loukkaavaa esimerkiksi sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka ovat vuosia yrittäneet lasta. Minua olettaminen on lähinnä ärsyttänyt. Vaikka suuri osa ihmisistä toki tarkoittaa kyselemisellä ihan hyvää, siinä pitäisi olla hienovaraisempi, Sara sanoo.

Itse Sara on halunnut kertoa sairaudestaan avoimesti sekä työpaikalla että ystäväpiirissä juuri väärinkäsitysten välttämiseksi.

– Ihmisestä ei voi tietää, mitä sairauksia hänellä on, koska kaikki ei todellakaan näy päällepäin. Vaikka on nuori, kaunis, hoikka ja hyvinvoivan näköinen, voi silti olla tosi kipeä.

*) Saran nimi muutettu

Tämä juttu on lyhennelmä Me Naisten artikkelista. Lue Saran tarina kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös:

Suomalaisella Isabellilla on kaksi vaginaa ja kohtua – kertoo nyt rehellisesti, miten se vaikuttaa hänen elämäänsä

Hanna, 36: ”Mieheni halusi erota heti, kun kerroin, etten halua lapsia”

Jonna, 31, joutui valitsemaan vauvan ja oman terveytensä välillä: ”Olisin katunut myöhemmin, jos olisin luovuttanut”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt