Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus luultua vaarallisempi – selkein merkki siitä, että sinullakin saattaa olla rasvamaksa

Laajasta tutkimuksesta ei löydy turvallista alkoholimäärää henkilöille, joilla on rasvamaksa.

17.9.2019 16:01

Tuoreen tutkimuksen mukaan rasvamaksaa sairastaville ei ole olemassa turvallista alkoholin vähimmäiskäyttörajaa, kertoo HUS.

– Pieninä annoksina käytetyn viininkin todetaan lisäävän rasvamaksataudin etenemisen riskiä, ja muu alkoholi peräti kaksinkertaistaa riskin sairastua oireiseen maksatautiin, tutkimuksessa mukana ollut gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg sanoo.

Lihavuuden ja liikkumattomuuden seurauksena rasvamaksasta on tullut kansantauti. Keskivartalolihavista 70–80 prosentilla on rasvamaksa. Lihavuuden yleistyttyä rasvamaksaa löydetään nykyisin nuoriltakin aikuisilta, jopa lapsilta.

Rasvamaksaa sairastavan on yksinkertaisesti vältettävä alkoholia.

– Lihavan maksalle on tuopillisesta olutta yhtä paljon haittaa kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle, Åberg sanoo.

Tunnista merkit

Rasvamaksa ei yleensä oireile eikä aina näy maksa-arvoissakaan. Selkein merkki rasvamaksasta on kuitenkin vyötärölihavuus.

Jos nämä täyttyvät, rasvamaksa on todennäköinen:

  1. Vyötärön ympärysmitta on naisella yli 88 senttimetriä tai miehellä yli 102 senttimetriä

  2. Jos edellä mainittuun ympärysmittaan liittyy diabetes, verenpainetauti tai poikkeava kolesteroli

Näin ehkäiset rasvamaksaa

Rasvamaksasairauksia ehkäistään laihduttamalla, liikkumalla sekä alkoholia välttämällä.

HUSin ja THL:n yhteistyössä tehty uusi tutkimus kyseenalaistaa Åbergin mukaan erottelun alkoholiin liittyvään ja alkoholiin liittymättömään maksatulehdukseen.

– Kyseessä on eräällä tavalla saman taudin kaksi ääripäätä.

Mikäli elintapoja ei muuteta, rasvamaksa voi edetä vuosien saatossa rasvamaksatulehdukseksi. Se saattaa johtaa maksakirroosiin. Loppuvaiheen kirroosin ainoa hoito on maksansiirto.

Kun kirroosi aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan komplikaation, puhutaan oireisesta maksataudista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?