Pitkät ihmiset ovat pienemmässä tyypin 2 diabeteksen vaarassa

Julkaistu:

Tyypin 2 diabetes
Tutkijat havaitsivat jokaisen kymmenen sentin lisäyksen pienentävän sairastumisriskiä 40 prosenttia miehillä ja 30 prosenttia naisilla.
Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen näyttäisi pienenevän tasaisesti mitä pitempi henkilö on. Yhteys on havaittu aiemminkin, mutta saksalaisaineistoon perustuvat tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Tutkimuksessa seurattiin 2 700 miestä ja naista seitsemän vuoden ajan. Kun tiedot sairastumisista ja pituuksista yhdistettiin, tutkijat havaitsivat jokaisen kymmenen sentin lisäyksen pienentävän sairastumisriskiä 40 prosenttia miehillä ja 30 prosenttia naisilla. Yhteydet näkyivät riippumatta osallistujien vyötärön ympäryksestä ja monista muista taustamuuttujista.

Tarkemmissa analyyseissa pituuden ja diabeteksen yhteys selittyi ainakin osin maksan rasvapitoisuudella, veren glukoositasoihin vaikuttavilla seikoilla sekä CRP-tulehdusmerkkinaineella. Pitkien miesten ja naisten maksoissa oli tulosten perusteella vähemmän rasvaa, minkä lisäksi kyseiset riskitekijät olivat heillä paremmalla tolalla kuin lyhyemmillä osallistujilla.

Yhdessä aiempien tulosten kanssa havainnot viittaavat siihen, että pituuteen liittyvä diabetesriski pitkälti selittyy perinteisillä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöillä. Näin ollen pituutta voisi mahdollisesti käyttää myös tunnistamaan potilaita, joiden kohdalla sairastumista ehkäiseviin toimiin kannattaisi erityisesti panostaa. Liikunta, laihdutus ja terveellinen ruokavalio ehkäisevät tyypin 2 diabeteksen lisäksi sydän- ja verisuonitauteja ja lukuisia muita sairauksia.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt