Käytätkö sähköhammasharjaa väärin? Uusi ilmiö näkyy suuhygienistin vastaanotolla

rac

Julkaistu:

Hampaat
Sähköhammasharjojen yleistyminen on synnyttänyt uudenlaisen ilmiön suuhygienistin vastaanotolla.
35 vuotta alalla ollut suuhygienisti ja hammashoitaja Ulla-Maija Pasanen näkee päivittäin vastaanotollaan ihmisiä, joiden hampaissa on harjausvaurioita.

Suuhygieniastaan huolta pitävä ihminen voi tiedostamattaan aiheuttaa väärällä harjaustekniikalla hampaisiin vaurioita ja ienvetäytymiä. Hän ei välttämättä huomaa ongelmaa ennen kuin istuu hammashoitotuoliin.

– Hampaita vihloo, ikenet ovat turvonneet, ikenistä vuotaa verta, Pasanen kertoo tyypilliset oireet, jota vääränlainen harjaustekniikka aiheuttaa.

Pasasen mukaan ien ei palaa enää entiselleen, kun se on kerran vetäytynyt vääränlaisen harjaustekniikan takia.

Pahimmassa tapauksessa vääränlainen tekniikka voi johtaa hampaiden irtoamiseen.

  • Katso artikkelin yllä olevalta videolta Ulla-Maija Pasasen opastus, kuinka hampaat tulisi harjata sähköhammasharjalla ja ota hammasharjaustekniikkaa haltuun.

Väärä tekniikka voi jättää likaa

Väärä harjaustekniikka saattaa jättää hampaat likaiseksi. Hampaisiin kerääntynyt plakki kovettuu hammaskiveksi, ja ikenet tulehtuvat.


Suuhygienisti paljastaa, että vastaanotolla hän kyllä näkee, jos harjaustekniikka on ollut väärä.

– Kun haastattelen ihmisiä ja kysyn, miten hän harjaa hampaat, moni vastaa, että ei edes kiinnitä huomiota siihen tai näyttää aivan vääränalaisen tekniikan.

– Moni näyttää laittavan harjan ienrajaan ja huiskivan siellä sun täällä, hän kertoo.

Tehokkaita harjoja

Pasanen on nähnyt sähköhammasharjojen yleistymisen 2000-luvulla.

Hän sanoo, että sähköhammasharjojen yleistyminen on heijastunut positiivisesti ihmisten suunterveyteen, mutta toisaalta harjausvauriot ovat yleistyneet.


Sähköhammasharjat ovat entistä tehokkaampia. Vaikka hampaat voivat olla puhtaat, ikenet voivat vetäytyä väärän harjaustekniikan takia.

Sähköhammasharjojen ohjeisiinkaan ei aina välttämättä voi luottaa. Suuhygienisti paljastaa, että on nähnyt esitteitä, joihin on painettu kuva vääränlaisesta tekniikasta.


Kaikki eivät käytä sähköhammasharjaa, mutta harjausvaurioita voi suuhygienistin mukaan tulla tavallisestakin hammasharjasta, jos harjaustekniikka on väärä.

– Jos harjaa ienrajaa pitkin tai hammasharja on 45 asteen kulmassa hampaaseen, niin se työntää liat sisälle ientaskuun ja ikenet alhaalla alaspäin ja ylhäällä ylöspäin.


Hetkessä ikeniä ei onneksi saa vaurioitettua. Pasanen itse näyttää vastaanotollaan harjaustekniikan potilailleen.

Hän pohtii, että terveydenhuoltopolitiikalla on ollut vaikutusta suomalaisten suuhygieniaan.

– 1980-luvulla syntyneet saivat opastusta koulussa, hammashoitaja kävi opettamassa hampaiden harjaamista, fluorattiin hampaat ja pidettiin ”valistustunteja”. 1990-luvulla ja nykyaikana syntyneet eivät ole enää saaneet vastaavaa opastusta, vaan he käyvät itse suuhygienisteillä, hammashoitajilla tai hammaslääkäreillä.

Harjausohje:

  1. Harjaa hampaat niin, että puolet harjaksista kulkee ikenen päällä ja puolet harjaksista hampaiden pinnalla ja kevyt kynäote.
  2. Harjaa ala- ja yläetualueiden takaa kulmahampaasta kulmahampaaseen niin, että harja liikkuu ylös-alas-suuntaisesti, alaleuassa aina suunpohjaan asti ja yläleuassa kitalakeen asti.
  3. Harjaa purupinnat lopuksi. Niitä saa painaa kovempaa.
  4. Älä ”säikähdä” verenvuotoa. Se lakkaa vähitellen.
  5. Terveet ikenet eivät vuoda!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt