Käytätkö sähköhammasharjaa väärin? Uusi ilmiö näkyy suuhygienistin vastaanotolla - Terveys - Ilta-Sanomat

Käytätkö sähköhammasharjaa väärin? Uusi ilmiö näkyy suuhygienistin vastaanotolla

Sähköhammasharjojen yleistyminen on synnyttänyt uudenlaisen ilmiön suuhygienistin vastaanotolla.

15.9.2019 15:45

35 vuotta alalla ollut suuhygienisti ja hammashoitaja Ulla-Maija Pasanen näkee päivittäin vastaanotollaan ihmisiä, joiden hampaissa on harjausvaurioita.

Suuhygieniastaan huolta pitävä ihminen voi tiedostamattaan aiheuttaa väärällä harjaustekniikalla hampaisiin vaurioita ja ienvetäytymiä. Hän ei välttämättä huomaa ongelmaa ennen kuin istuu hammashoitotuoliin.

– Hampaita vihloo, ikenet ovat turvonneet, ikenistä vuotaa verta, Pasanen kertoo tyypilliset oireet, jota vääränlainen harjaustekniikka aiheuttaa.

Pasasen mukaan ien ei palaa enää entiselleen, kun se on kerran vetäytynyt vääränlaisen harjaustekniikan takia.

Pahimmassa tapauksessa vääränlainen tekniikka voi johtaa hampaiden irtoamiseen.

Ulla-Maija Pasanen valmistui hammashoitajaksi vuonna 1984 ja suuhygienistiksi vuonna 1993. Hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla vuodesta 2001.

–Tässä on saatu hampaat sähköhammasharjalla puhtaaksi. Hän selvästikkin pitää huolta hampaistaan, mutta harja on laitettu aina ienrajaan, niin että ien on vetäytynyt ja hampaan juurenpää on tullut näkyviin.

  • Katso artikkelin yllä olevalta videolta Ulla-Maija Pasasen opastus, kuinka hampaat tulisi harjata sähköhammasharjalla ja ota hammasharjaustekniikkaa haltuun.

Väärä tekniikka voi jättää likaa

Väärä harjaustekniikka saattaa jättää hampaat likaiseksi. Hampaisiin kerääntynyt plakki kovettuu hammaskiveksi, ja ikenet tulehtuvat.

–Tässä on ollut vääränlainen harjaustekniikka. Ientä ei ole harjattu lainkaan, hampaista on harjattu ainoastaan kärkiä, mikä näkyy purumaisesta pinnasta hampaissa.

Suuhygienisti paljastaa, että vastaanotolla hän kyllä näkee, jos harjaustekniikka on ollut väärä.

– Kun haastattelen ihmisiä ja kysyn, miten hän harjaa hampaat, moni vastaa, että ei edes kiinnitä huomiota siihen tai näyttää aivan vääränalaisen tekniikan.

– Moni näyttää laittavan harjan ienrajaan ja huiskivan siellä sun täällä, hän kertoo.

Tehokkaita harjoja

Pasanen on nähnyt sähköhammasharjojen yleistymisen 2000-luvulla.

Hän sanoo, että sähköhammasharjojen yleistyminen on heijastunut positiivisesti ihmisten suunterveyteen, mutta toisaalta harjausvauriot ovat yleistyneet.

–Jälleen erittäin puhtaat hampaat. Tässä näkyy, että hän on painanut harjan juuri väärällä tavalla.

Sähköhammasharjat ovat entistä tehokkaampia. Vaikka hampaat voivat olla puhtaat, ikenet voivat vetäytyä väärän harjaustekniikan takia.

Sähköhammasharjojen ohjeisiinkaan ei aina välttämättä voi luottaa. Suuhygienisti paljastaa, että on nähnyt esitteitä, joihin on painettu kuva vääränlaisesta tekniikasta.

–Tässä näemme ikenen vetäytymisen ja loven hampaan ienrajassa. Hammasluu on tullut näkyviin. Se aiheuttaa vihlomista. Vihlomisen saa hoidettua laittamalla hammastahnalla loveen, mutta ien ei enää palaudu.

Kaikki eivät käytä sähköhammasharjaa, mutta harjausvaurioita voi suuhygienistin mukaan tulla tavallisestakin hammasharjasta, jos harjaustekniikka on väärä.

– Jos harjaa ienrajaa pitkin tai hammasharja on 45 asteen kulmassa hampaaseen, niin se työntää liat sisälle ientaskuun ja ikenet alhaalla alaspäin ja ylhäällä ylöspäin.

–Tässä on harjattu hampaita, mutta harjaa ei ole laitettu ikenen päälle oikealla tavalla, niin että hampaisiin on jäänyt likarantu. Kuvassa näkyy myös turvonnut ja verestävä ien.

Hetkessä ikeniä ei onneksi saa vaurioitettua. Pasanen itse näyttää vastaanotollaan harjaustekniikan potilailleen.

Hän pohtii, että terveydenhuoltopolitiikalla on ollut vaikutusta suomalaisten suuhygieniaan.

– 1980-luvulla syntyneet saivat opastusta koulussa, hammashoitaja kävi opettamassa hampaiden harjaamista, fluorattiin hampaat ja pidettiin ”valistustunteja”. 1990-luvulla ja nykyaikana syntyneet eivät ole enää saaneet vastaavaa opastusta, vaan he käyvät itse suuhygienisteillä, hammashoitajilla tai hammaslääkäreillä.

–Opastuksen jälkeen tilanne on parantunut. Turvotus on ja verestys on kadonnut ja hampaat näyttävät puhtaalta.

Harjausohje:

  1. Harjaa hampaat niin, että puolet harjaksista kulkee ikenen päällä ja puolet harjaksista hampaiden pinnalla ja kevyt kynäote.

  2. Harjaa ala- ja yläetualueiden takaa kulmahampaasta kulmahampaaseen niin, että harja liikkuu ylös-alas-suuntaisesti, alaleuassa aina suunpohjaan asti ja yläleuassa kitalakeen asti.

  3. Harjaa purupinnat lopuksi. Niitä saa painaa kovempaa.

  4. Älä ”säikähdä” verenvuotoa. Se lakkaa vähitellen.

  5. Terveet ikenet eivät vuoda!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?