Vesa-Matti Loiri kertoi uutuuskirjassa 12 tunnin erektiosta – kysyimme lääkäriltä, mistä harvinainen kestoerektio voi johtua

Julkaistu: , Päivitetty:

Erektio
Pitkittynyt erektio voi olla vaarallinen. Jos tila ei mene ohi, se pitää hoitaa lääkkeillä päivystyksessä.
Torstaina julkaistu Jari Tervon kirjoittama Loiri-elämäkerta paljastaa monenlaisia yksityiskohtia myös Vesa-Matti Loirin naissuhteista.

Yksi seikkailu oli meskaliinikokeilu tulevan vaimon Mona Puolasen kanssa.
Meskaliini on peyote-kaktuksesta valmistettava LSD:n kaltainen huumausaine, joka oli suomalaistaiteilijoiden suosiossa 1960-luvulla.

Vesa-Matti Loiri kertoo elämäkerrassaan, että Puolanen ehdotti meskaliinin kokeilua, ja hän vastasi myöntävästi. Kokeilu johti seksiin, jota pari harrasti tripillä perinpohjaisesti – kirjan mukaan Loirin erektio kesti yli 12 tuntia.

Kestoerektiosta on aiemmin kertonut myös edesmennyt ruotsalainen kiekonheittäjä Ricky Bruch. Hänellä tila oli ei-toivottu, ja se liittyi anabolisten steroidien käyttöön.

Mistä kestoerektio johtuu?

Terveystalon urologian erikoislääkäri Mikael Leppilahti kertoo, että kestoerektio on harvinainen tila, joka pitkittyessään voi olla myös vaarallinen.

Voiko 12 tunnin erektio olla mahdollista?

– Kyllä voi olla, Leppilahti vastaa.

Kyseessä on seksuaalinen toimintahäiriö, jota perusterve mies ei ilman lääkkeiden käyttöä tai väärinkäyttöä tule kohtaamaan.

– Priapismi eli kestoerektio tarkoittaa pitkittynyttä erektiota, johon ei liity seksuaalisia haluja.

Harvinainen tila liittyi aikoinaan useimmiten papaveriini-pistoslääkkeeseen, joka oli ensimmäinen impotenssin hoitoon käytetty lääke.

– Vanhan Papaverin-pistoksen puoliintumisaika oli melko pitkä, ja sitä käyttävillä potilailla kävi toisinaan niin, ettei erektio pistoksen jälkeen ruvennutkaan laukeamaan. Nykyisiin pistoslääkkeisiin liittyvät pitkittyneet erektiot ovat hyvin harvinaisia, Leppilahti kertoo.

Myös lääkkeiden väärinkäyttö voi sekoittaa erektion mekanismin.

– Terveelle miehelle en muista 30-vuotisen urani aikana tällaista tapahtuneen ilman jonkin lääkkeen vaikutusta.

Pitkittynyt erektio on vaarallinen tila

Leppilahti sanoo, että erektio on puhtaasti verenkierron aikaansaama.

– Seksuaalinen ärsyke aiheuttaa sen, että paisuvaiseen tulevat verisuonet avautuvat ja paisuvaisen laskimo-ontelot täyttyvät verestä, joka lukittuu paisuvaiskudoksen sisään. Kun siemensyöksy on tapahtunut, laskimo-ontelot supistuvat takaisin kiinni, ja veri pakenee takaisin.

Jos veren laskimopaluu jostakin syystä estyy, erektio voi pitkittyä ongelmallisesti.

Leppilahti korostaa, että tila on vaarallinen.

– Jos pitkittynyttä erektiota ei laukaista, laskimo-onteloissa pitkään seisova veri rupeaa hyytymään, mikä voi tuhota paisuvaiskudoksen. Tämän jälkeen normaali erektio lakkaa toimimasta, ja erektioproteesi on ainut hoitomahdollisuus.

– Tämä on tärkeä viesti. Jos pitkittynyt erektio tulisi – mistä syystä tahansa – sen ei pidä antaa jatkua montaa tuntia. Jos erektio ei mene ohi kahdessa tunnissa yhdynnän jälkeen, pitää hakeutua päivystykseen.

Kylmä suihku auttaa yleensä

Yleensä pitkittyneeseen erektioon auttaa kävely tai kylmän veden suihkuttaminen. Jos erektio ei mene ohi, se pitää hoitaa lääkkeillä päivystyksessä.

Muutaman tunnin mittainen erektio laukeaa lääkärin mukaan hyvin esimerkiksi adrenaliinipistoksella.

– Jos erektio on hyvin pitkä, riskinä on, että joudutaan huuhtelemaan paisuvaista ja joskus jopa operoimaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt