Antibiootit ovat kaksiteräinen miekka – huomioi nämä 3 asiaa, jos sinun pitää syödä niitä

Julkaistu:

Suolisto
Laajakirjoisen antibioottikuurin jälkeen kestää jopa kuukausia tai vuosia, ennen kuin terveyden kannalta tärkeä suolistofloora on palautunut ennalleen, kirjoittaa Soki Choi uudessa kirjassaan.
Suora yhteys aivoihin, vahvempi immuunijärjestelmä, suojaa kroonisilta kansantaudeilta, jopa mielenterveyden häiriöiltä. Suolistobakteereilla on iso merkitys terveydelle.

Ihmeellistä! Tämä tulee mieleen, kun lukee uutta kirjaa Suolistovallankumous – näin suolistobakteerit vahvistavat aivojasi (WSOY). Ruotsalaistutkija Soki Choi on pannut yksiin kansiin järeän tietopaketin suolistofloorasta ja etenkin sen merkityksestä aivojen hyvinvoinnille.

Valitettavasti ihmiskunta on tehnyt Choin mukaan hyvien suolistobakteerien näkökulmasta historiallisia virheitä. Riippuvuus pienestä määrästä viljeltyjä kasveja on niistä yksi. Se on köyhdyttänyt ihmisten ruokavaliota valtavasti.

Toinen virhe liittyy teolliseen vallankumoukseen, joka tuotti prosessoitua, keinotekoista ja ylisokeroitua ruokaa. Runsaskalorista ja kuituköyhää, lähestulkoon hyödytöntä.

Myös digitaalisen vallankumouksen aikaansaama stressikuorma on tehnyt hallaa suolistobakteereille.

”Antibioottivallankumous” on neljäs virhe.

Massatuhoa

Hetkinen: mutta antibiootithan ovat lääketieteen mullistus, joka on pelastanut ja pelastaa vuosittain miljoonien ihmisten hengen! Sinullekin on varmasti tullut elämän aikana jokin sellainen infektio, joka aikaisemmin, ennen antibiootteja, olisi ollut hengenvaarallinen.

Ihmeellä on kuitenkin ollut kääntöpuolensa:

– Sokean luottamuksen seurauksena aloitettiin antibioottien massatuotanto toisen maailmansodan aikana, minkä jälkeen niitä on naposteltu karamellien tavoin joka puolella maailmaa, Choi kirjoittaa.

Antibiootit ovat myös soluttautuneet liki kaikkialle vesisäiliöistä elintarvikeketjuun, joten haluaisit tai et, saat Choin mukaan pieniä annoksia antibiootteja säännöllisesti.

– Antibioottien käyttö on ennen kaikkea heikentänyt suolistoflooraamme. Yhä useammat tutkijat epäilevät nyt, että aikamme kroonisten hyvinvointisairauksien selittämättömän dramaattisen lisääntymisen on aiheuttanut antibioottien valtava lisääntyminen, Choi tiivistää.

Monipuolinen ja rikas suolistofloora on ennuste paremmasta terveydestä. Laajakirjoisen antibioottikuurin jälkeen kestää jopa kuukausia tai vuosia, ennen kuin suoliostofloora on palautunut ennalleen.

Antibioottien liikakäyttö on vakava ongelma myös siksi, että se aiheuttaa antibioottiresistenssiä eli bakteerien vastustuskykyä antibiootteja vastaan.

3 täsmäneuvoa antibiootteja käyttäville

Antibiootit ovat joskus paikallaan, se on selvää. Jos niitä täytyy ottaa, Choi kehottaa muistamaan nämä asiat:
  1. Pyydä kapeakirjoista antibioottia. Laajakirjoinen valmiste tappaa myös liki kaikki hyödylliset bakteerit. Poikkeuksena ovat vaaralliset, moniresistentit bakteerit, jotka voivat saada sinut vakavasti sairaaksi.
  2. Pyri varmistumaan siitä, onko saamasi tartunta virus- vai bakteeriperäinen. Esimerkiksi nuhakuume on monesti viruksen aiheuttama, ja silloin antibiootista ei edes ole apua.
  3. Täydennä bakteeriflooraasi runsaalla määrällä hyödyllisiä bakteereja, probiootteja. Niitä on muun muassa happamassa, fermentoidussa ruoassa kuten jugurtissa, kimchissä ja hapankaalissa. Tarvittaessa probiootteja voi ottaa lisäravinteena.
Choi liputtaa kirjassaan muutenkin suolistoystävällisen ruokavalion puolesta. Mitä enemmän värikkäitä kasviksia ja hedelmiä syö, sitä enemmän saa bakteerilajeja suolistoa rikastuttamaan.

Myönteisiä näkymiä

Tulevaisuudessa antibiooteilla saattaa olla uudenlainen rooli.

– Monet tutkimukset viittaavat siihen, että antibiootit pystyvät tappamaan vaarallisia bakteereita, jotka vaikuttavat ahdistuksen, masennuksen, Alzheimerin taudin ja autismin syntyyn, Choi kirjoittaa.

Toiveena on se, että tulevaisuudessa kapeakirjoisia antibiootteja voitaisiin käyttää täsmäaseina sairauksia vastaan niin, että hyvälaatuiset bakteerit saisivat jatkaa elämäänsä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt