Miksi olen päivisin väsynyt, vaikka nukun pitkät yöunet? Lääkäri vastaa ja kertoo, mikä merkki viittaa sairauteen

Unilääkäri Henri Tuomilehto vastaa uutuuskirjassaan potilaiden unikysymyksiin.

Jos olet mielestäsi nukkunut pitkät yöunet ja olet silti päivällä väsynyt, kertoo se siitä, että unessasi ei ole kaikki kunnossa.

Kokenut unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto kertoo uutuuskirjassaan Nukkumalla menestykseen (Tammi), että vastaanotolla hyvin monia potilaita askarruttavat samat kysymykset.

Yksi toistuvasti lääkärille esitetty kysymys on: ”Miksi olen päivisin väsynyt, vaikka nukun pitkät yöunet?”

Näin Tuomilehto vastaa siihen kirjassaan:

– Määrän lisäksi unen laatu on tärkeä. Jos olet mielestäsi nukkunut pitkät yöunet ja olet silti päivällä väsynyt, kertoo se siitä, että unessasi ei ole kaikki kunnossa. Esimerkiksi uniapnea on unihäiriö, josta ihminen kärsii usein tietämättään.

– Monesti uniapneapotilas luulee olevansa taitava nukkuja, sillä hän nukahtaa usein heti kun pääsee sänkyyn ja nukkuu lisäksi pitkiä yöunia. Todellisuudessa tämä kertoo univajeesta, joka johtuu unen huonosta laadusta. Uniapneapotilaat kertovat poikkeuksetta elämänlaadun parantuneen merkittävästi unihäiriön diagnoosin ja hoitojen aloittamisen jälkeen.

Uniapnea on alidiagnosoitu sairaus

Myös HYKS:n Uniyksikön vastuulääkäri, dosentti Adel Bachour kertoi aiemmin, että liian moni suomalainen kärsii tietämättään uniapneasta ja sen aiheuttamasta väsymyksestä.

Uniapnea tarkoittaa toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka johtuvat ylähengitysteiden ahtautumisesta. Katkokset kuulostavat korahtelevalta kuorsaukselta, ja ne heikentävät yöunen laatua – mikä taas aiheuttaa väsymystä päivällä.

– Uniapnea on sekä maailmalla että Suomessa alidiagnosoitu. Suomalaispotilaista voi olla diagnosoimatta jopa neljä viidesosaa, Bachour totesi.

Lähde: Henri Tuomilehto & Jouni Vornanen: Nukkumalla menestykseen, Tammi, 2019.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?