Raskaus voi vaikuttaa näköön – älä silti ryntää uusimaan laseja

Julkaistu:

Raskaus
Raskauteen liittyvät hormonimuutokset voivat vaikuttaa näkökykyyn. Silmälaseja ei kuitenkaan kannata sännätä uusimaan heti, sillä vaikutus ei yleensä ole pysyvä.
Raskaus voi vaikuttaa näkökykyyn. Pääsääntöisesti muutoksia ilmenee taittovoimassa, kertoo Terveystalo.

Muutokset selittyvät nesteen kertymisellä elimistöön.

– Raskauden ja imetyksen aikana nestettä kertyy muun muassa hormonaalisista syistä tavallista enemmän. Tällöin myös silmän sarveiskalvon ja linssin eli mykiön paksuus kasvaa tilapäisesti, sanoo Terveystalon silmätautien erikoisalajohtaja Matti Seppänen.

Tavallisesti tämän huomaa selkeimmin kaukonäön heikkenemisenä. Lähinäkö pysyy hyvänä, mutta television tekstitykset muuttuvat epäselviksi tai opetuksen seuraaminen luentosalin perältä käy aiempaa työläämmäksi.

Muutos korjaantuu entiselleen yleensä muutamien viikkojen kuluessa raskauden tai imetyksen päättymisestä.

– Siksi yleinen suositus on, ettei silmälaseja pääsääntöisesti kannata tässä välissä ryhtyä uusimaan.

Silmät voivat kuivua

Myös silmien kuivuminen on yleistä odottavilla naisilla. Raskaus muuttaa kyynelnesteen koostumusta ja vähentää sen uloimman, öljymäisen kerroksen eritystä. Silmäluomen ihokin voi tummua.

Silmän sarveiskalvon muodon muuttuessa aiemmin hyvin istuneiden piilolinssien käyttö voi niin ikään muuttua epämukavaksi. Tällöin apu voi löytyä kosteuttavista säilöntäaineettomista silmätipoista.
Silmälääkärillä käynti on suositeltavaa ainakin kaikille 40 vuotta täyttäneille, minkä jälkeen silmät on hyvä tarkistaa kolmen vuoden välein.

Jos taustalla on jokin perussairaus, kannattaa silmät tarkistuttaa raskauden aikanakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt