Lemmikkieläimen kanssa asumisella erikoinen yhteys syöpään, paljasti tutkimus – riskiryhmässä etenkin naiset, joilla on kissa

Julkaistu:

Me Naiset
Lemmikinomistajat ovat nuorempia, varakkaampia sekä aktiivisempia, mutta he sairastuvat syöpään muita todennäköisemmin.
Karvakaveri on voittamaton kumppani monestakin syystä: se lohduttaa suruissa, pakottaa ulos lenkille ja antaa omistajalleen hellyyttä.

Terveyshyödyt eivät kuitenkaan ole niin yksiselitteisiä, sillä kissan omistajilla on muita suurempi riski sairastua syöpään, Psychology Today kertoo sivustollaan. Se nostaa esille myös tuoreen aiheesta tehdyn tutkimuksen.

Tilanne on erityisen surkea, mikäli olet kissan omistava nainen.

Tohtori Jian Zhangin johtama amerikkalainen tutkimusryhmä Etelä-Georgian yliopistosta on tarkastellut tuhansien lemmikinomistajien ja lemmikittömien ihmisten terveyttä vuodesta 1988 vuoteen 2010.

Vuosien varrella selvisi monenlaisia faktoja: esimerkiksi lemmikinomistajat ovat nuorempia, varakkaampia sekä aktiivisempia kuin ne, joilla ei lemmikkiä ole.

Toisaalta lemmikinomistajat olivat muita kovempia tupakoitsijoita, ja useammalla heistä oli diagnosoitu astma. Vaikka lemmikkieläinten omistajat olivat fyysisesti aktiivisempia kuin lemmikittömät, tämä ei heijastunut heidän terveyteensä. Itse asiassa lemmikkieläinten omistajat olivat yhtä todennäköisesti ylipainoisia kuin ihmiset, jotka eivät asuneet lemmikkien kanssa.

Kissan kanssa asumisella yhteys syöpään

Kun tutkijat vertasivat kahta ihmisryhmää, he keskittyivät syövän aiheuttamiin kuolemiin. Tutkijoiden mukaan lemmikkieläinten omistajat olivat melkein kolme kertaa todennäköisemmin kuolleet paksusuolen ja peräsuolen syöpiin.

Tämä dramaattinen ero suolistosyöpäkuolemissa johtui pääasiassa kissan kanssa asumisesta. Koiran omistaminen ei lisännyt omistajien mahdollisuuksia saada syöpää.

Lemmikin omistamisella on erikoinen yhteys myös keuhkosyöpään. Tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että lemmikkieläimiä omistavat naiset kuolivat yli kaksi kertaa todennäköisemmin keuhkosyöpään kuin naiset, jotka eivät asuneet lemmikkien kanssa. Lemmikkieläimillä ei ollut vaikutusta miesten keuhkosyöpäkuolemiin.

Suurimpaan syöpäriskiryhmään kuuluivat naiset, jotka omistivat lintuja tai kissoja. Hyvä uutinen sen sijaan oli, että koiran kanssa elämisellä ei näyttänyt olevan mitään suhdetta syöpäkuolemiin.

On myös otettava huomioon, että tutkimuksista ei käy ilmi, mistä yhteys pohjimmiltaan johtuu. Onko kyse sattumasta vai onko kissan omistamisessa todella jotakin erityistä, joka lisää syöpiä etenkin naisilla?

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Me Naisissa. Voit lukea sen täältä.

Lue myös:

Monella on kissoista 3 yleistä väärinkäsitystä, ja ne saavat lemmikin voimaan huonosti – eläinlääkäri listaa hälytysmerkit

Oletko koira- vai kissaihminen? Kerro meille luonteestasi, niin me kerromme, kumpi eläin sopii sinulle oikeasti paremmin

Kannattaa omistaa lemmikki! Listasimme 8 tutkittua terveyshyötyä – koiranomistajilla jopa leikkaushaavat paranevat nopeammin

Koiran omistaminen on itsekästä, sanoo asiantuntija: ”Emme hoida lemmikkejämme niin hyvin kuin luulemme”

Ikkunalasta irrottaa karvat sohvasta! Ja 7 muuta niksiä, miten saat koirankarvat irti vaatteista ja kodista

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt