Big Brother -kisaajan monen päivän suihkuttomuus pöyristytti talossa ja somessa – kysyimme lääkäriltä, kuinka usein suihkussa pitäisi käydä

rac

Julkaistu:

Peseytyminen
Suihkussa ei tarvitse rampata joka päivä, jos elämäntavat eivät sitä edellytä.
Verkko ja kahvipöydät ovat kuhisseet uuden Big Brother -kauden alettua. Keskustelu on käynyt kiivaana viime sunnuntaista asti, jolloin 14 uutta asukasta asteli Big Brother -taloon.

Keskiviikkona otsikoihin nousi Big Brother -talon asukas Eeva-Leena, joka paljasti, ettei hän ole käynyt suihkussa viiteen päivään.

Nainen kertoi kauhistuneen oloisille kanssa-asukkailleen käyvänsä BB-talon ulkopuolellakin suihkussa ainoastaan noin kaksi kertaa viikossa.

– Eikö se ole epähygieenistä? Pesetkö edes römpsää, BB-talon kämppis Mira uteli kauhistuneena.

– Pesen pesen, Eeva-Leena kiirehti sanomaan naureskellen.

Kristian ihmetteli värikkäin sanankääntein, miten nainen ei haise pahalta suihkuttomuudesta huolimatta.
Jos paljastus aiheutti kohua talossa, sitä se aiheutti myös somessa. Päätimme kysyä asiaa lääkäriltä.

Kuinka usein suihkussa oikein pitää käydä, työterveyslääkäri Toni Vänni Terveystalosta?

– Riippuu ihmisestä, ominaisuuksista ja siitä, miten elää ja mitä puuhaa. Ei pesulla ole pakko käydä päivittäin. Hajuhaittaa saattaa tulla, muttei välttämättä. Jotkin ihosairaudet saattavat lisääntyä, jos ei peseydy, mutta liiallinen peseytyminen saattaa myös kuivattaa, Vänni vastaa.

Lienee selvää, että esimerkiksi hikiliikunnan tai hikisen työpäivän jälkeen suihku ei ole huono ajatus.

”Vaihda myös alusvaatteet”

Vänni viittaa Väestöliiton nuorille laatimiin hygieniaohjeisiin, joista voi poimia muun muassa nämä ohjenuorat:
  • Suihkussa kannattaa käydä kerran päivässä ja aina liikunnan jälkeen.
  • Saippuan käyttäminen ei ole välttämätöntä.
  • Jos iho on kovin kuiva ja atooppinen, suihkun voi vaihtaa pikkupesuihin eli pestä ainoastaan kasvot, kädet, kainalot ja jalat sekä tehdä alapesun.
  • Myös alusvaatteet (pikkuhousut, sukat ja aluspaita) kannattaa vaihtaa pesun jälkeen. Peseytymisestä ei ole hyötyä, jos sen jälkeen pistää päälleen likaiset vaatteet.

Liiallinen suihkuttelu voi kuivattaa ihoa

Liika suihkussa käyminen ja hankaaminen voi myös tämän jutun mukaan kuivattaa ihoa ja kohottaa erilaisten terveysongelmien riskiä. The Sydney Heraldin haastattelema dermatologian apulaisprofessori Stephen Shumack sanoi päivittäistä suihkua kaipaavien peseytyvän liian usein. Lisäksi suihkussa ollaan usein liian pitkään ja peseytymiseen käytetään liian lämmintä vettä: hän suosittelee pitkän ja höyryävän suihkusession sijaan parin minuutin pesua haaleassa vedessä.

– Istumatyötä tekevälle riittää suihku yhdesti, kahdesti tai kolmesti viikossa, varsinkin talvella, Schumack sanoo.
Olemme aiemmin kertoneet myös Annasta, joka käy kyllä suihkussa, muttei käytä suihkusaippuaa. Tuolloin asiantuntija kommentoi, ettei itsekään juuri suosittele suihkusaippuaa vaan perusvoidetta, suihkuöljyjä tai pelkkää vettä.

– Monen iho voi huonosti, kun sitä pesee jatkuvasti saippualla. Nuorena iho kestää pesua paremmin, mutta mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän iho tuottaa omaa rasvaa ja kestää saippuaa, Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard totesi jutussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt