Hiljainen sydäninfarkti on mahdollisesti äkkikuoleman riskitekijä – oire voi muistuttaa närästystä

rac

Julkaistu:

Sydän
Hiljainen sydäninfarkti voi olla kohtalokas, vaikkei se välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita.
Hiljaiset sydäninfarktit eivät välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita potilaalle, mutta ne voivat olla seurauksiltaan vähintään yhtä kohtalokkaita kuin varsinaiset sydäninfarktit. Tuoreen suomalaistutkimuksen perusteella hiljaiset sydäninfarktit ovat yleisiä potilailla, jotka kohtaavat sydänperäisen äkkikuoleman.

JAMA Cardiology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 5 900:n keskimäärin 65-vuotiaan suomalaisen terveys- ja ruumiinavaustietoihin.

Potilaista runsaat 3 100 oli äkillisesti menehtynyt diagnosoimattomaan sepelvaltimotautiin, ja heistä jopa 42 prosentilla oli sydämessään merkkejä infarktista, vaikka heidän terveystiedoissaan ei ollut merkintää sellaisesta.

Hiljaiset infarktit olivat yleisempiä miehillä, iäkkäillä ja potilailla, joilla oli vasemman sydänkammion hypertrofiaa. Hiljaisen infarktin saaneiden äkkikuolema oli myös usein sattunut liikunnan aikana.

Osalla potilaista sydäntutkimuksissa oli löytynyt poikkeavuuksia, joiden avulla jotkin tapaukset olisi mahdollisesti voitu tunnistaa, mutta kaikilla ei tällaisia muutoksia havaittu. Jos hiljaiset infarktit pystyttäisiin luotettavasti tunnistamaan, niiden haittoja voitaisiin myös ehkäistä.

Sydäninfarkti on äkillisen hapenpuutteen aiheuttama vaurio sydänlihaksessa. Yleensä se aiheuttaa kovaa ja jatkuvaa puristavaa kipua, joka tuntuu rintalastan takana ja voi säteillä olkavarsiin, leukaperiin, ylävatsalle ja jopa selkään. Hiljainen, vähäoireinen infarkti voi puolestaan muistuttaa närästystä ja aiheuttaa esimerkiksi pahoinvointia, heikotusta tai hikisyyttä. Varsinkin vanhuksilla, diabetesta tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla ja muistihäiriöisillä kipu saattaa kokonaan puuttua. Mahdollisesti jopa puolet sydäninfarkteista jää tunnistamatta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt