Vältä vahingolliset virheet – nämä ruuat ja juomat eivät sovi yhteen lääkkeidesi kanssa - Terveys - Ilta-Sanomat

Vältä vahingolliset virheet – nämä ruuat ja juomat eivät sovi yhteen lääkkeidesi kanssa

Ruoka tai juoma voi viedä lääkkeeltä tehon.

Lääkkeiden käyttöohjeisiin pitää aina tutustua tarkoin.­

28.8.2019 9:43

Lääkkeiden pakkausselosteet on syytä lukea huolella, sillä monet ruoka-aineet ja ravintolisät voivat muuttaa lääkkeen vaikutuksia yllättävällä tavalla.

Erityisen tarkkana tulee olla verenohennuslääke varfariinin kanssa. Esimerkiksi K-vitamiinipitoiset tummat kasvikset suurina määrinä sekä jotkut ravintolisät saattavat heikentää tai voimistaa lääkkeen tehoa.

Fimean julkaiseman selvityksen mukaan normaalia, terveellistä ravintoa syövien ei tarvitse olla huolissaan varfariinilääkityksen aikana. Mutta jos innostuu ahmimaan vaikkapa lehtikaalia tai pinaattia poikkeuksellisen suuria määriä, hoidon teho voi heikentyä. Vastaavasti K-vitamiinin saannin äkillinen väheneminen voi altistaa verenvuodolle.

– Myös suuria määriä karpaloita on hyvä välttää varfariinin kanssa, koska ne voivat vaikuttaa hyytymistasapainoon. Muita marjoja ja marjamehuja voi kyllä nauttia, sanoo Fimean ylilääkäri Eeva Sofia Leinonen.

– Sydänpotilaille suositellaan kasvisten ja marjojen runsasta käyttöä, ja jos niiden päivittäinen määrä on suuri, pienet vaihtelutkaan eivät vaikuta haitallisesti lääkehoitoon.

Greippimehu voi estää lääkeaineen normaalia hajoamista elimistössä.­

Myös hedelmämehujen ja lääkkeiden yhteiskäyttöön liittyy vaaroja. Tunnetuin on greippimehu, joka voi nostaa esimerkiksi verenpainelääke felodipiinin pitoisuuden elimistössä moninkertaiseksi.

– Greippimehu estää suolen limakalvossa toimivaa, lääkkeitä hajottavaa entsyymiä. Kun entsyymin toiminta lamaantuu, voi monien eri lääkeaineiden vaikutus voimistua: verenpainelääkkeen käyttäjällä paine voi laskea liikaa, kolesterolilääkkeitä käyttävälle voi tulla lihaskipuja, tai unilääkkeen vaikutus voi olla liian voimakas, Leinonen kertoo.

 Insuliini ja alkoholi yhdessä aiheuttavat voimakkaan verensokerin laskun, joka voi johtaa tajuttomuuteen. –Ylilääkäri Eeva Sofia Leinonen

Alkoholi ei sovi yhteen lääkkeiden kanssa

Alkoholin suurkulutus ei ole hyväksi minkään lääkkeen kanssa. Jos käyttää keskushermostoon vaikuttavia tai muita kolmiolääkkeitä, alkoholin käyttöä on syytä välttää kokonaan, sillä yhdistelmä voi olla jopa tappava.

– Insuliini ja jotkut muutkin diabeteslääkkeet ja alkoholi yhdessä aiheuttavat voimakkaan verensokerin laskun, joka voi johtaa tajuttomuuteen, Leinonen muistuttaa.

Säännöllisesti alkoholia käyttävän taas kannattaa pysyä erossa parasetamolista, sillä niiden yhteiskäyttö lisää maksavaurion riskiä. Myös varfariinin teho muuttuu alkoholin vaikutuksesta.

Alkoholia ei suositella minkään lääkehoidon aikana.­

Kalsiumlisä voi estää imeytymistä

Runsaasti kalsiumia sisältävät ruoka-aineet, samoin kuin rauta- ja kalsiumlisät voivat taas estää lääkkeiden imeytymistä.

– Näitä rauta- ja kalsiumlisiä ei saa ottaa yhtä aikaa lääkkeen kanssa. Välissä tulisi olla vähintään kaksi tuntia, mielellään neljä, kertoo kliinisen ravitsemustieteen dosentti, professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Erilaisten ravintolisien ja kasvisrohdosvalmisteiden käyttöön yhdessä lääkkeiden kanssa liittyy ylilääkäri Eeva Sofia Leinosen mukaan riskejä.

– Tutut ja turvalliset ruoka-aineet voivat vahvasti konsentroituina ravintolisinä aiheuttaa yhteisvaikutuksia. Esimerkiksi vihreästä teestä valmistettuja ravintolisiä ei suositella varfariini- tai kolesterolilääkitystä saaville potilaille, vaikka vihreän teen kohtuullinen juominen on haitatonta.

Myös kiinankarhuputki, sarviapila, sinimailanen, neidonhiuspuu, ginseng ja mäkikuisma voivat heikentää varfariinin vaikutusta tai lisätä vuotoriskiä.

– Masennuslääkkeenä käytetty mäkikuisma aiheuttaa yhteisvaikutuksia lukuisien lääkkeiden kanssa. Neuvoa sen käytöstä onkin aina kysyttävä lääkäriltä, jos on muutakin lääkitystä käytössä.

Vihanneksia kuten lehtikaalia ja pinaattia tulisi syödä tasaisesti, ei yhtäkkisinä suurina määrinä.­

Tutustu aina käyttöohjeisiin!

Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen korostaa, että riskejä sisältävien ravintoaineiden ja lääkkeen yhteisvaikutus tulisi ottaa puheeksi jo terveydenhuollossa tai viimeistään apteekissa lääkkeen toimittamisen yhteydessä.

Kyllösen mukaan pakkausselosteesta tulisi tutustua varsinkin kohtiin, joissa kerrotaan, miten lääkettä käytetään ja säilytetään, missä tilanteessa lääkettä ei tule käyttää sekä milloin on oltava yhteydessä lääkäriin tai apteekkiin.

– Jos lääkkeen ottamiseen liittyy jotakin erityistä muistettavaa, siitä on yleensä tarkka selostus pakkausselosteessa: esimerkiksi puoli tuntia ennen ruokailua tai tyhjään mahaan ennen aamiaista pelkän vesilasillisen kanssa.

Näin eri tuotteet vaikuttavat lääkeisiin

Maitotuotteet

Kalsium estää joidenkin antibioottien ja osteoporoosilääkkeiden imeytymistä. Maitotuotteiden ja lääkkeiden nauttimisen välissä varoaika, joka kerrotaan pakkausselosteessa.

Tummanvihreät kasvikset, kuten lehtikaali, pinaatti ja persilja

Voivat heikentää verenohennuslääke varfariinin pitoisuutta ja lisätä siten veritulpan riskiä. Syö vihanneksia tasaisesti, älä yhtäkkisinä suurina määrinä.

Greippimehu

Voi estää lääkeaineen normaalia hajoamista elimistössä ja nostaa sen pitoisuuden vaarallisen korkeaksi.

Appelsiinimehu

Voi estää lääkkeen imeytymistä ohutsuolessa, jolloin lääke ei vaikuta tai sen vaikutus heikkenee.

Vihreä tee

Ravintolisän muodossa vihreä tee heikentää verenohennuslääkkeen tehoa.

Runsasproteiininen ruoka, kuten rahka, kananmuna, liha

Saattaa heikentää Parkinsonin taudissa käytetyn levodopan imeytymistä. Proteiinin välttäminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

Alkoholi

Ei suositella minkään lääkehoidon aikana. Keskushermostoon vaikuttavat kolmiolääkkeet ja alkoholi voivat olla tappava yhdistelmä.

Rohdokset, esimerkiksi mäkikuisma

Saattaa ennustamattomasti joko heikentää tai lisätä mm. kalsiumkanavan salpaajien, ehkäisyvalmisteiden ja useiden antibioottien tehoa. Haittoja myös masennuslääkkeiden kanssa. Mäkikuisman yhteisvaikutus elinsiirteen hyljintälääkkeiden kanssa voi olla vaarallinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?