Suolistosyöpä voi kehittyä vaivihkaa – älä ohita selkeintä oiretta

rac

Julkaistu:

Suolistosyöpä
Suolistosyövän oireet voivat sekoittua esimerkiksi peräpukamiin tai vatsavaivoihin.
Suolistosyöpä – eli paksusuolessa tai peräsuolessa oleva syöpä – on yksi yleisimmistä syövistä. Se todetaan vuosittain yli 3000 suomalaisella.

Suolistosyövän ilmaantuvuus on kasvanut myös aiemmin riskiryhmän ulkopuolelle kuuluneilla eli alle 60-vuotiailla.

– Syy suolistosyöpien lisääntymiseen on pitkälti huonot elämäntavat eli ylipaino, alkoholin liikakäyttö, tupakointi ja runsaasti punaista lihaa sisältävä ruokavalio. Suolistosyöpä voi olla myös perinnöllinen, mutta suurin osa suolistosyövistä kehittyy monitekijäisistä syistä, sanoo sisätautien- ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova SYNLAB Suomen artikkelissa.

Suolistosyöpä on salakavala syöpä, sillä se saattaa kehittyä myös täysin ilman oireita. Jos oireita on, ne saatetaan sekoittaa esimerkiksi peräpukamiin.

Veriuloste on suolistosyövän selkein oire.

– Veri ulosteessa voi johtua peräpukamista ja etenkin nuorilla haavaisesta paksusuolen tai peräsuolen tulehduksesta, mutta yli 50-vuotiailla on oireiden ilmaantuessa tärkeää poissulkea suolistosyövän mahdollisuus. Hälyttäviä oireita ovat veriuloste, anemia tai laihtuminen.

Veriuloste syy hakeutua lääkäriin

Veriuloste voi olla kiusallinen syy hakeutua lääkäriin, ja paksusuolen tähystys voi viivästyä. Jos oireet ovat selviä tai ulosteen veritesti osoittaa ulosteessa olevan verta, lääkäriin olisi kuitenkin hakeutua suoliston tähystystutkimusta varten.

Suolistosyöpää voidaan etsiä tähystämällä ja laboratoriokokeilla. Suolistosyövän seulonta aloitetaan tai on jo aloitettu useissa kunnissa.

Suolistosyövän oireet sekoittuvat helposti myös vatsavaivoihin, sillä ne muistuttavat esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymää. Selkeät muutokset vatsan toiminnassa ovat aina syy hakeutua lääkäriin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt