Matala-asteinen tulehdus voi kyteä kehossa ilman mitään merkkiä – näin ehkäiset tulehdusta, joka liittyy monien sairauksien riskiin - Terveys - Ilta-Sanomat

Matala-asteinen tulehdus voi kyteä kehossa ilman mitään merkkiä – näin ehkäiset tulehdusta, joka liittyy monien sairauksien riskiin

Marjat ovat tulehdusta hillitsevää superfoodia.

Julkaistu: 24.8.2019 9:05

Matala-asteinen tulehdus liittyy muun muassa sydän- ja verisuonitautien sekä vakavien influenssa- ja keuhkokuumeinfektioiden riskiin.

Liiku ja laihduta. Tässä ovat selkeät ja yksinkertaiset ohjeet siihen, miten päästä matala-asteisesta tulehduksesta eroon.

– Vaikka ohjeet ovat näin simppelit, niin usein juuri nämä ovat ne hankalimmat toteuttaa. Matala-asteisen tulehduksen hoitoon ei ole olemassa mitään taikapilleriä, sanoo Oulun yliopiston professori Johannes Kettunen.

Kettunen on yksi matala-asteista tulehdusta käsitelleen laajan tutkimuksen päätekijöistä.

Krooninen matala-asteinen tulehdus ei tunnu miltään, ja siksi se voi kyteä elimistössä huomaamatta pitkäänkin.

– Matala-asteinen tulehdus on elimistön tila, jossa oma immuunipuolustusjärjestelmä on ylivirittynyt. Siihen liittyviä laukaisutekijöitä ei varsinaisesti vielä tunneta.

Laajakirjoinen tautiriski

Kettunen kertoo, että matala-asteinen tulehdus altistaa hyvin laajakirjoiselle tautiriskille.

– Matala-asteinen tulehdus liittyy muun muassa sydän- ja verisuonitautien, maksa- ja munuaissairauksien, keuhkoahtaumataudin sekä reumasairauksien riskiin. Jos ihmisellä on matala-asteinen tulehdus, niin minkä tahansa taudin sen päälle saa, se johtaa aina vakavampaan lopputulokseen.

Lisäksi matala-asteinen tulehdus altistaa myös infektioille.

– Ihminen on alttiimpi saamaan vakavia pöpöjä kuten influenssa- ja keuhkokuumeinfektioita, jotka vievät sairaalaan.

Samoin elinajanodote lyhenee merkittävästi. Esimerkiksi sydäntautipotilailla kuolleisuusriski on huomattavasti suurempi, mikäli matala-asteinen tulehdus on päällä.

Kettusen mukaan havainnot ovat sukupuolesta, iästä ja lihavuudesta riippumattomia.

Keinot matala-asteisen tulehduksen hillintään ovat yksinkertaiset: liikunta ja laihduttaminen.

Riskiryhmiä

Tarkkaa tietoa siitä, moniko suomalainen kärsii matala-asteisesta tulehduksesta, ei ole. Monesta asiasta voi kuitenkin päätellä, kuuluuko riskiryhmään.

– Epäterveellisen ruokavalion ja vähäisen liikkumisen aiheuttama matala-asteisen tulehduksen nousu yhdessä tupakoinnin ja runsaan alkoholin käytön kanssa ovat erityisen huono yhdistelmä.

Matala-asteista tulehdusta on siis mahdollista hillitä elintapoja korjaamalla.

Oulun yliopisto on tutkinut matala-asteista tulehdusta yhteistyössä usean suomalaisen, australialaisen ja englantilaisen yliopiston ja tutkimusinstituutin kanssa. Tutkimuksessa selvitettiin vuonna 2014 löydetyn kuolleisuutta ennustavan merkkiaineen, GlycA eli glykoproteiinin asetylaatio, yhteyttä sairastuvuuteen.

Tutkijat havaitsivat, että GlycA:n osoittama matala-asteinen tulehdus liittyi muun muassa sydän- ja verisuonitautien, maksa- ja munuaissairauksien, keuhkoahtaumataudin, reumasairauksien sekä infektioalttiuden riskiin kahdeksan vuoden seurannan aikana.

Syö laadukkaita, kuitupitoisia hiilihydraatteja ja vältä puhdistettua viljaa ja sokeria.

THL:n suositukset terveelliseen ruokavalioon

  1. Lisää kasviksia – monipuolisesti ja värikkäästi jokaiselle aterialle ja välipalalle.

  2. Syö laadukkaita, kuitupitoisia hiilihydraatteja eli täysjyväviljaa ja kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Vältä puhdistettua viljaa ja sokeria.

  3. Valitse pehmeää rasvaa: kasviöljyjä, kasviöljypohjaisia levitteitä ja kalaa kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Rajoita kovaa rasvaa.

  4. Huolehdi luustostasi D-vitamiinilla ja kalsiumilla. Syö kalaa, nestemäisiä maitotuotteita, juustoa ja vitaminoituja rasvoja.

  5. Suosi vähäsuolaisia elintarvikkeita, mausteita ja yrttejä ja vältä suolaa ja voimakassuolaisia elintarvikkeita.

  6. Vesijohtovesi on paras janojuoma. Vältä sokeroituja juomia ja alkoholijuomia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?