Yleinen virhe hampaiden pesussa saa pahat bakteerit lisääntymään – tarkista, ettet itse tee väärin

Julkaistu:

Hampaat
Hammashoidossa on tärkeä vahvistaa suun hyvälaatuista ja monimuotoista mikrobikantaa.
Miksi hampaat pitää pestä? No siksi, että se auttaa pääsemään eroon bakteereista, jotka ovat vaarallisia suun terveydelle.

Jotkin bakteerit ovat hyviä ja toiset ovat haitaksi. Haitallisia bakteereita ovat esimerkiksi ”kariesbakteerit”, jotka aiheuttavat hampaiden reikiintymistä.

Kariesbakteerit houkuttelevat paikalle myös muun muassa parodontiittibakteereja, jotka aiheuttavat ientulehdusta ja hampaiden kiinnityskudossairautta. Parodontiitti on yleisin syy siihen, että aikuisilta joudutaan poistamaan hampaita.

Pahimmassa tapauksessa suun haitalliset bakteerit voivat päästä verenkiertoon ja aiheuttaa vakaviakin yleissairauksia. Hammasinfektioilla on yhteys esimerkiksi sydänsairauksiin.

Vältä yleinen pesumoka!

Haitallisia bakteereita ei pysty kokonaan poistamaan suuta, mutta niiden kasvua voi hillitä kasvattamalla hyvien bakteerien määrää.

Ykkösasia omassa hammashoidossa on saada haitalliset bakteerit pois hampaan pinnasta. Mutta ethän sorru tekemään sitä epäsuotuisaan aikaan?

– Yleinen virhe on, että hampaat harjataan vasta aamupalan jälkeen, sanoo hammaslääkäri Hymy Kostamo Unilever Suomen tiedotteessa.

– Tällöin yön aikana hampaan pinnalle kasaantuneet bakteerit saavat ruoasta ravintoa ja ne alkavat tuottaa happoa sekä lisääntyä. Sitten suussa onkin suotuisa kasvupaikka haitallisille bakteereille.

Hampaan hankaus saattaa myös lisätä kiilteen kulumista ja ohentumista, muistuimme taannoin jutussamme. Aamupalalla nautitut happamat tuotteet, kuten tuoremehut, pehmentävät hammaskiillettä.

Aamupalan jälkeen voi kuitenkin esimerkiksi huuhdella suun, jotta saa ruoantähteet pois hammasväleistä.

Näin tuet hyviä bakteereita

 • Muista terveellinen ruokavalio ja säännölliset ruokailuajat.
 • Vältä sokeripitoisia tuotteita, kuten karkkeja ja limsoja sekä napostelua.
 • Harjaa hampaat aamuin illoin.
 • Valitse itsellesi sopiva hammastahna. Tahnoissa on monia tehoaineita, jotka vaikuttavat mm. puhdistustehoon ja bakteerien toiminnan ehkäisyyn. Fluorihammastahnaa on tärkeä käyttää päivittäin, suositteli erikoishammaslääkäri tässä jutussamme. Suun terveydenhuollon ammattilaiset osaavat auttaa tahnan valinnassa.
 • Puhdista hammasvälit hammaslangalla.
 • Ksylitoli on hyvä happohyökkäyksiin. Tosin jos hampaat pesee kahdesti päivässä ja syö suositusten mukaan, voi pärjätä ilmankin.
 • Käy säännöllisesti hammastarkastuksessa.
 • Myös sylki on tärkeässä roolissa, sillä sen entsyymit tuhoavat bakteereita.
Lähteitä: Unilever Suomi, Terveyskirjasto

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt