Kesäloma voi pistää maksan koville – katso, kuulutko ryhmään, jolle alkoholi on erityisen haitallista

Julkaistu:

Maksa
Alkoholi vahingoittaa maksaa nopeasti, ja ylipaino aiheuttaa rasvamaksaa, Munuais- ja maksaliitosta muistutetaan. Erityisen haitallista alkoholi on vaihdevuodet ylittäneille ylipainoisille naisille.
Monen kesään on kuulunut kuuma grilli ja runsaasti alkoholipitoista janojuomaa. Loman päätyttyä monen on myös vaikea lopettaa alkoholinkäyttöä. Tiesitkö, että raju juominen voi johtaa maksasolujen rasvoittumiseen jo muutamassa viikossa?

Koholla oleviin maksa-arvoihin on kaksi tyypillistä syytä: ylipaino ja alkoholi. Rasvamaksa on jo miljoonalla suomalaisella.

Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan jossain vaiheessa. Jos juomista ei silloinkaan saa loppumaan, 10–20 prosentilla alkoholin käyttö johtaa maksan tulehdusreaktioon. Se voi pahimmillaan johtaa maksakirroosiin.

Riskiryhmiä

Erityisen haitallista alkoholi on vaihdevuodet ylittäneille ylipainoisille naisille.

– Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa kumpaakaan riskitekijää ei ole, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö, TtM Hanna Eloranta liiton tiedotteessa.

Kannattaa myös muistaa, että salakavala rasvamaksa ei yleensä ”tunnu” missään. Yksi osviitta kuitenkin on: jos kiloja on kertynyt liiaksi vyötärölle, rasvamaksaa voi olla syytä epäillä. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa.


Maksan rasvoittuminen tarkoittaa sitä, että maksasolujen sisään kertyy runsaasti rasvaa. Rasvamaksataudista puhutaan silloin, kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista.

Turvallista määrää ei ole

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos tissuttelu jatkuu syksylläkin iltojen pimetessä.

Alkoholinkulutuksen riskiraja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.

– Alkoholin turvallista käyttömäärää ei voida kuitenkaan sanoa koskaan, sillä joillekin jo pienempi määrä alkoholia säännöllisesti on haitallisempaa esimerkiksi ylipainosta, geneettisistä syistä tai heikosta ravitsemuksesta johtuen.

Maksalla on onneksi aikamoinen kyky toipua saamistaan kolhuista, kunhan itseään tarttuu niskasta ajoissa. Maksan rasvoittumiseen voi vaikuttaa jopa yhdessä viikossa, kunhan sen jälkeen ei repsahda mässäilemään.

Keskeistä on rasvan laadun kohentaminen, sillä kova rasva rasvoittaa maksaa. Moni joutuu katsomaan tässä peiliin: suomalaisista miehistä ainoastaan kolmella prosentilla ja naisista vain kuudella prosentilla on riittävän vähän kovaa rasvaa ruokavaliossaan.

Suosituslistalla ovat myös kasvikset, marjat ja hedelmät sekä täysjyväviljatuotteet. Niiden monipuolinen käyttö on eduksi, koska ne sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita sekä lukuisia muita terveyttä edistäviä aineita, jotka ovat hyväksi myös maksan terveydelle.

Näin pidät huolta maksastasi – 6 neuvoa

Onko sinulla ylipainoa, tiedät syöväsi huonosti ja käytät alkoholiakin vähän reilummin? Jos näin on, mieti, voitko jotenkin korjata elämäntapojasi.

Hallittu laihdutus on rasvamaksan parasta hoitoa. Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee pistämällä juomiselle stopin.
 1. Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
 2. Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
 3. Varo virushepatiittia.
 4. Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
 5. Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
 6. Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.
Jos et saa juomisputkea itse katkeamaan tai alkoholi tuntuu ongelmalta, hae apua esimerkiksi työterveyshuollosta.

Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.

Rasvamaksa ei tunnu miltään

 • Rasvamaksa todetaan tavallisesti 40–60 vuoden iässä, mutta nykyään lihavuuden yleistymisen vuoksi sitä löytyy myös lapsilta ja nuorilta aikuisilla.
 • Rasvamaksa ei yleensä tunnu miltään. Sitä on syytä epäillä, jos on selvästi vyötärölihava tai käyttää runsaasti alkoholia.
 • Rasvan kertyminen maksasoluihin on merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka altistaa tyypin 2 diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.
 • On arvioitu, että noin joka viidennellä rasvamaksaan liittyvä tulehdus etenee maksakirroosiksi.
Lähde: Terveyskirjasto

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt