Syksy saa punkit ryömimään esiin piiloistaan – pahin punkki- ja borrelioosikausi on vielä edessä

Punkkikammoisten ei kannata syksyn lähestyessä vielä huokaista helpotuksesta: nurmikossa vaanivat verenimijät ovat syksyllä aktiivisimmillaan.

9.8.2019 10:51

Syyskuussa moni suomalainen suuntaa marja- ja sienimetsään. Valitettavasti ihminen ei ole ainoa, joka saa ravintonsa näiltä retkiltä.

Punkkien määrä kasvaa vuodesta toiseen, eikä kuluva vuosi ole poikkeus. Näin kertoo puutiaistutkija, yliopistonlehtori ja dosentti Tero Klemola Turun yliopistosta.

– Se on vähän kuin valtamerilaivaa kääntäisi, eli punkkitilanteessa ei tapahdu mitään kovin dramaattista hetkessä. 2000-luvun trendi on ollut, että punkkeja on enemmissä määrin, ja syksy tulee jatkumaan samaa rataa, Klemola kertoo.

–  Eli kyllä niitä punkkeja valitettavasti on syksylläkin.

Sää ei juurikaan vaikuta

Sitkeiden puutiaisten määrään eivät juuri sään vaihtelut vaikuta. Verenimijät kuitenkin inhoavat kuivuutta, joten helteillä punkki vetäytyy herkästi maaperään odottamaan otollisempia ateriointiaikoja.

Kesähelteitä seuraavat syyssateet saavat puutiaiset jälleen virkoamaan.

– Sitten, kun olosuhteet ovat mukavat heille, niin osa tulee kasvillisuuteen etsimään veriateriaksi sitä ohikulkevaa nisäkästä tai lintua. Joskus punkki sitten osuu ihmiseenkin.

Koirasta irrotettu punkki Helsingissä heinäkuussa 2018.

Klemolan mukaan viime vuoden kuivaa kesää seuranneet syyssateet saivat punkit joukoin liikkeelle. Vaikka tänä kesänä on satanut enemmän, kannattaa punkkisyynit muistaa myös tänäkin syksynä.

– Monesti syksyllä on paljon punkkeja. Voisin veikata, että etelässä riittää niitä ihan loka-marraskuulle asti.

Punkkeja kaupungeissakin

Suomessa puutiaisia esiintyy Etelä-Suomesta aina eteläiseen Lappiin asti. Vaikka metsän umpipöpelikössä kahlaaminen on edelleen tehokkain tapa päätyä verenimijöiden ateriaksi, voi punkin uhriksi joutua yhtä lailla kaupunkipuistikossa.

– Jos joskus on voinut sanoa, että punkit ovat tiettyjen rantojen vitsaus, niin nyt niitä on kyllä kaikenlaisissa ympäristöissä, etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Klemolan mukaan punkkimäärät voivat vaihdella pelkästään saman alueen sisällä merkittävästi. Muutama kilometri toiseen suuntaan ei havaita välttämättä lainkaan punkkeja, kun taas joistain ulkoilupaikoista onnistuu aina saamaan kutsumattomia vieraita itseensä tai lemmikkiin.

Maastossa kulkiessa puutiaista eli punkkia vastaan voi suojautua laittamalla esimerkiksi lahkeet sukan sisään.

Myös yksilöllisiä eroja tuntuu olevan: metsäreissuilla jotkut tuntuvat aina olevan porukan punkkimagneetteja.

– Olen kuullut paljon juttuja, missä pariskunnasta toinen kerää aina kaikki punkit ja toinen osapuoli ei saa niitä koskaan. Johtuuko se sitten siitä, että yksi kävelee aina edellä keräten punkit itseensä ja toinen perässä, niin en tiedä. Tieteellisesti näitä ei ainakaan ole todistettu, Klemola pyörittelee.

Riski saada borrelioosi

Verenimijät ovat tietysti inhottavia, mutta punkkien haitat eivät valitettavasti jää vain siihen. Pureman myötä on aina riski borrelioositartuntaan.

Borrelioosi on Borrelia-bakteerin aiheuttama infektio, joka voi harvoin tarttua myös paarmojen tai muiden pistävien tai purevien hyönteisten kautta. Borreliaa esiintyy eniten syksyisin: elokuu tapaa olla borrelialöydösten huippukuukausi.

Borrelioosin vuoksi tehtyjen terveyskeskuskäyntien määrät ovat nousseet huomattavasti 2000-luvun alusta, eikä kesä 2019 näytä tämänhetkisten tilastojen valossa poikkeavan nousujohteisesta suunnasta.

Borrelioosiepäilyn aiheuttanut vaeltava punoitus naisen sääressä Helsingissä 18. kesäkuuta 2019.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan vuonna 2018 laboratoriot ilmoittivat 2106 borrelialöydöstä, mikä oli vähemmän kuin vuoden 2017 ennätysmäärä 2324. Terveyskeskuskäyntejä tehtiin samana vuonna borrelioosin vuoksi yhteensä 3 777. Suurin osa tapauksista ajoittui elo-lokakuulle.

Tänä vuonna borrelioosin vuoksi tehtyjä terveyskeskuskäyntejä oli heinäkuun loppuun mennessä 1 575 käyntiä.

Tartuntatilanne suhteellisen ennallaan

Borrelioosin lisäksi punkit levittävät TBE-virusta, eli puutiaisaivotulehdusta. Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 79 TBE-vasta-ainelöydöstä. Edellisenä vuonna luku oli 82.

Sekä borrelioosi- että puutiaisaivokuumetartunnat ovat pitkällä aikavälillä lisääntyneet selvästi. Viime vuosiin verrattuna tämän kesän tilanne näyttää kuitenkin pysyneen suhteellisen ennallaan, kertoo THL:n johtava asiantunija Jussi Sane.

– Mitään erityisen poikkeavaa ei ole tullut toistaiseksi esiin. Kesän kokonaistilannetta voi arvioida syyskuun alkupuolella, Sane viestittää IS:lle.

Onko sinuun tarttunut kesällä punkkeja? Mistä ja miten ne löytyivät? Kerro ja lähetä kuva osoitteeseen noora.valkonen@iltasanomat.fi

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?