Ainakin joka kolmannella suomalaisella on alaselkäkipuja – 5 eri syytä, joista piinaava kipu voi johtua

rac

Julkaistu:

Selkäkipu
Kipujen taustalla voi olla esimerkiksi noidannuoli, lihaskireys tai välilevyongelma.
Eräällä mökkireissulla viisikymppinen Tarja nousi veneestä ja yritti saada samalla mukaansa veneessä olleet valokuvausvälineet. Kiertoliike ei ollut suuren suuri, mutta jotain tapahtui: yksi selän välilevyistä pullahti pois paikaltaan, Tarja kertoi jutussamme. Siitä lähtien kipu jäi Tarjan elämään.

Selkäkipu – kuten kipu ylipäänsä – on monisyinen asia. Selän kipeytymiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten työasennot, runsas autolla ajo, liikapaino ja tupakointi.

Terveyskirjaston mukaan selkäkivut esiintyvät yleisimmin alaselän alueella. Yli joka kolmannella työikäisellä suomalaisella on viimeksi kuluneen kuukauden aikana ollut alaselän kipua.
  • Katso pääkuvan paikalla olevalta videolta maalaislääkäri Tapani Kiminkisen vinkit selkäkipuihin. Yksi tärkeimmistä neuvoista menee monilla juuri toisinpäin!
5 syytä, joista selkäkipu voi johtua:

1. Jännittyneet lihakset

Äkillinen kipu voi johtua esimerkiksi lihasten jännittymisestä. Sitä voivat aiheuttaa esimerkiksi yksipuolinen kuormitus ja huonot työskentelyasennot.

Vuodelepoa ei suositella lääkkeeksi. Kun kivut hellittävät sen verran, että liikkuminen helpottuu, kannattaa pyrkiä elämään niin normaalisti kuin mahdollista.

Voit kokeilla helpottaa kireyksiä monipuolisella liikkuvuusharjoittelulla. Jos rajoitat aktiivisuuttasi, voit tehdä itsellesi karhunpalveluksen. Aktiivisuus lisää verenkiertoa kipeillä alueilla vähentäen tulehdusta ja lihasjännitystä.

2. Virtsakivet

Virtsatiekiven oireena on yleensä äkillisesti alkava kova kipu jommallakummalla puolen alaselkää tai alavatsaa. Se voi olla varsin tuskaisaa, mikä ajaa monen virtsakivistä kärsivän hakemaan välittömästi hoitoa.

Hoito onkin tarpeen: myös oireettomat kivet pitää arvioida ja tarvittaessa hoitaa, sillä kipujen lisäksi kivet saattavat vaurioittaa pysyvästi munuaisia. Yleinen hoito virtsakiviin on niiden murskaaminen.
Veden juominen on paras tapa välttää virtsakiviä.

3. Välilevyongelmat

– Enemmän ja enemmän aikaa meni siihen, että koetin saada kivun pois, muun muassa kylmä-kuumahoidoilla. Treeni kapeni kapenemistaan, enkä lopulta voinut tehdä enää tiettyjä liikkeitä lainkaan. Juoksu ei enää onnistunut ja kävelykin hankaloitui. Tuntui siltä, ettei selkä kestä enää edes normaalia kävelyvauhtia, kertoi nelikymppinen Maria jutussamme.

Selästä löytyi muun muassa välilevyn rappeuma, kaksi pullistumaa sekä madaltuneita välilevyjä.

Selän välilevyongelmat eivät ole harvinaisia. Toisinaan välilevy saattaa pullistua ja painaa hermoa. Se voi tehdä todella kipeää. Jos selkäkipu säteilee jalkaan, jalan voima on heikentynyt tai jos selkäkipu on kova, selkä vaatii kiireellistä arviota.

Maria sai selkänsä kuntoutettua fysioterapeutin avustuksella. Jos kivun kanssa ei pärjää eivätkä oireet helpota, leikkauskin voi välilevyongelman hoidossa olla joskus tarpeen.

4. Keho ei ole tasapainossa

Kolmannessa leikkauksessa selkä luudutettiin taas, mutta kivut jäivät, Pasi kertoi jutussamme. Hän päätti alkaa selvittää, mistä ne oikein johtuivat.

Ongelma on Pulkkisen mukaan monesti se, että keho ei ole tasapainossa ja lantio pääsee kääntymään virheasentoon. Taustalla voi olla esimerkiksi kehoa yksipuolisesti kuormittava liikuntaharrastus, runsas istuminen ja liikunnan puute. Tai vaikka vauvan kantaminen pitkään toisessa kainalossa.

Korjauskeinoja ovat muun muassa venyttely sekä lihaskuntoliikkeet, joiden avulla keho pyritään hellästi palauttamaan tasapainoon. Heikkoa puolta vahvistetaan ja vastakkaista, vahvaa puolta venytetään.

5. Noidannuoli

Noidannuoli tarkoittaa selän pehmytkudosten venähdystä. Selkäliiton mukaan sen voi aiheuttaa äkillinen hallitsematon liike tai selän nytkähtäminen. Tyypillinen oire on äkillinen alaselkäkipu.

Noidannuoli on yleinen vaiva; neljä viidestä suomalaisesta saa sen vähintään kerran elämässään.

Alkupäivien hoitona voi olla lyhyt lepo. Kivun helpotuttua on tärkeää liikkua normaalisti, parantaa selän liikkuvuutta sekä vahvistaa keskivartalon ja jalkojen lihaksia. Hakeudu hoitoon, esimerkiksi fysioterapeutin luo, jos kipu jatkuu ja joudut rajoittamaan liikkeitäsi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt