Tunnista alkavan muistisairauden salakavalat ensioireet – tulevat esiin arkisissa tilanteissa

Julkaistu:

Muistisairaudet
Terveet elämäntavat kumoavat muistisairauden riskigeenin vaikutukset.
On normaalia, että ihminen joskus unohtaa sovitun tapaamisen tai kadottaa silmälasinsa kotona, mutta jos unohtelu on toistuvaa ja arvokkaita tavaroita alkaa kadota jatkuvasti, kyse voi olla muistisairaudesta.

Ruuhkavuosiaan elävät ihmiset unohtelevat asioita helposti, sillä muistettavaa on yleensä paljon.

– Normaalisti asia palaa mieleen, kun siitä muistutetaan, mutta jos unohtaa, mitä on puhuttu tai sovittu, eikä asia muistu mieleen vihjeidenkään avulla, silloin on syytä huolestua, toteaa muistisairauksiin perehtynyt neurologian erikoislääkäri Kati Juva.

 

Kyllä kertaalleen voi töpeksiä, mutta jatkuva unohtelu ei ole normaalia. – Neurologian erikoislääkäri Kati Juva

Heikentynyt lähimuisti merkkinä

Muistisairauteen viittaa myös se, että ihminen kyselee keskustelussa samoja asioita ja toistaa itseään, eli lähimuisti on selvästi heikentynyt.

– Jos alkaa vakavasti kadottaa pankkikortteja ja silmälaseja, tai jättää laskuja maksamatta, taikka unohtaa mennä hammaslääkärille tai kampaajalle, jonne on sopinut ajan, kyse voi olla muistisairaudesta. Kyllä kertaalleen voi töpeksiä, mutta jatkuva unohtelu ei ole normaalia, jatkaa Juva.

Mikäli epäilee muistisairautta, Juva suosittelee varaamaan ajan lääkärille tai suoraan kognitiiviseen muistitestiin, jossa muistin lisäksi testataan esimerkiksi hahmottamista, piirtämistä ja sanasujuvuutta.

– Näitä, yli 55-vuotiaille tarkoitettuja testejä tehdään terveysasemilla, yksityisillä lääkäriasemilla, muistipoliklinikoilla sekä muisti- ja Alzheimer-yhdistyksissä.

– Jos testissä todetaan jotain huolestuttavaa, voidaan tehdä pään kuvaus ja muita tutkimuksia. Mikäli kyse on alkavasta muistisairaudesta, joista Alzheimer on yleisin, tilannetta on mahdollista tasoittaa ja sairauden etenemistä voidaan hidastaa. Toistaiseksi Alzheimeriin ei ole pysäyttävää hoitoa.


Nopeasti tutkimuksiin

Muistiongelmia ei pidä hävetä tai peitellä. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua mahdollisimman nopeasti, kun epäilykset heräävät.

– Omalle yksityisvastaanotolleni tulee ihmisiä ihan omasta aloitteesta yksin. Joskus asian on ottanut puheeksi sukulainen, puoliso tai työtoveri, joka on havainnut, ettei muisti tai päättely toimi normaalisti. Asian todella voi ja se kannattaa ottaa puheeksi. Taustallahan saattaa myös olla päihteiden käyttöä tai muita syitä.

Juvan mukaan kyse ei läheskään aina ole muistisairaudesta, vaan oireiden taustalla voi olla aivoverenkiertohäiriö, vaikea depressio, työuupumus, kilpirauhasen vajaatoiminta tai B12-vitamiinin puute.


Riskitekijöitä

Alzheimerin taudin riskitekijöitä ovat muun muassa korkea verenpaine, tupakointi, huonot ruokailutottumukset, alkoholinkäyttö ja ylipaino.

Yksi tunnettu riskitekijä on Apo E, eli Apolipoproteiini -geeni, joka lisää riskiä sairastua, mutta ei aiheuta tautia itse.

– Jos on onnistunut saamaan yhden tai kaksi Apo E 4-, eli Apolipoproteiini E 4 -riskigeeniä, mutta kaikki muut riskitekijät puuttuvat, ihminen ei yleensä sairastu. Sairastumisen riski on kymmenkertainen niillä, joilla on molemmat Apo E 4 -geenit ja paljon muita riskitekijöitä. Ja jos on hyvät geenit, mutta huonot elämäntavat ja verenpainetta, luultavasti säästyy taudilta.

Näin ehkäiset – 11 keinoa

 1. Pidä verenpaine normaalina. Jos sinulla on lääkitys, käytä lääkkeitä ja mittaa paine säännöllisesti.
 2. Harrasta sykettä kohottavaa liikuntaa
 3. Vältä ylipainoa.
 4. Vähennä tai vältä suolan käyttöä.
 5. Jos sairastat tyypin 2 diabetesta, pidä sen hoito tasapainossa.
 6. Lopeta tupakointi, sillä se supistaa verisuonia ja altistaa verenkiertohäiriöille.
 7. Vähennä tuntuvasti alkoholin käyttöä.
 8. Vältä kovia rasvoja ja punaista lihaa, käytä tuoreita kasviksia ja rasvaista kalaa.
 9. Käytä aivojasi, käy vaikka bingossa ja opettele uusia asioita.
 10. Käy kulttuuritapahtumissa aktiivisesti ja ole tekemisissä muiden ihmisten kanssa.
 11. Vältä depressiota, tai hoida depressiota hyvin.

Ensioireet

 • Asiat, joista on juuri puhuttu tai sovittu, unohtuvat nopeasti.
 • Ihminen unohtaa käyneensä esimerkiksi kaupassa tai vierailulla.
 • Ihminen kertoo jatkuvasti samoja tarinoita tai kysyy samoja kysymyksiä.
 • Uuden matkapuhelimen tai kodinkoneen yksinkertaisenkin toiminnon oppiminen on ylivoimaista.
 • Organisointikyky heikkenee niin, että yksinkertaisempienkin asioiden järjestely vaatii ponnistelua.
 • Työssä käyvä voi huomata, että asioiden hoitaminen takkuaa. Usein käy niin, että hän alkaa välttää monimutkaisia asioita.
 • Kielellisten toimintojen muutokset: on vaikeaa löytää sanoja, ja puhe köyhtyy.
Joskus neuropsykiatriset oireet ovat muistisairauden ensimmäisiä oireita. Tutkimusten mukaan jopa 70 prosentilla Alzheimerin tautiin sairastuneista on masennusoireita ennen diagnoosia. 45 prosentilla oli psykoottisia oireita, kuten harhaluuloja, aistiharhoja tai vainoharhaisuutta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt