Uniapnea vaivaa Suomessa kymmeniä tuhansia naisia ja miehiä – voi altistaa hoitamattomana sydän- ja verisuonitaudeille

Julkaistu:

Uniapnea
Koko maailmassa uniapnea piinaa ehkä jopa miljardia ihmistä, kertoo uusi selvitys.
Tuoreen selvityksen mukaan mahdollisesti jopa miljardi ihmistä potee obstruktiivista uniapneaa. Eniten potilaita löytyy Kiinasta, Yhdysvalloista, Brasiliasta ja Intiasta. Lancet Respiratory Medicine -lehden julkaisemat luvut perustuvat 16 maan tietoihin.

Tulosten perusteella arviolta 940 miljoonaa 30–69-vuotiasta miestä ja naista potee vähintään lieviä uniapneaoireita ja 425 miljoonaa keskivaikeita tai pahoja oireita.

Selvitys on tiettävästi ensimmäinen yritys tehdä globaali kartoitus obstruktiivisen uniapnean yleisyydestä. Uniapnea voi hoitamattomana altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Suomessa uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia miehistä ja kaksi prosenttia naisista. Sen oireita ovat muun muassa päiväväsymys, keskittymisvaikeudet ja mielialahäiriöt.

Nukkuessa uniapnean tyypillisiä oireita ovat kuorsaus, unenaikaiset hengityskatkot, herääminen tukehtumisen tunteeseen ja huonolaatuinen uni. Usein oireet vähentyvät laihduttamalla, mutta monia hoidetaan myös CPAP-ylipainehengityslaitteella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt