Ihon voitelu kannattaa ottaa vakavasti – se voi suojata sairauksilta

Julkaistu:

Iho
Iän myötä tapahtuva ihon heikkeneminen on yhteydessä kroonisiin sairauksiin, kertoo uusi tutkimus.
Ihottumia ja ihotauteja on tunnistettu jopa kolmisen tuhatta erilaista, mutta ihon rooli kroonisissa sairauksissa on jäänyt vähälle huomiolle.

Hiljattain Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology -lehdessä julkaistu Kalifornian San Franciscon yliopiston (UCSF) tutkimus kertoo, että myös ikääntyessä tapahtuvilla ihomuutoksilla voi olla yhteys moniin sairauksiin tulehdustilan kautta.

– Tulehduksen pitää tulla riittävän suuresta elimestä, jotta hyvin vähäinen tulehdustila voi vaikuttaa koko kehoon. Iho on hyvä ehdokas tähän kokonsa vuoksi, toteaa tutkimusraportissa tutkimusjohtaja Mao-Qiang Man.

Tutkijat selvittävät aiempiin tutkimuksiin viitaten, että kehon tulehdustila yhdistyy muun muassa tyypin 2 diabetekseen, ateroskleroosiin eli valtimotautiin, Alzheimerin tautiin ja osteoporoosiin.

Tulehdustila yhteydessä moniin ihotauteihin

Ihotautien erikoislääkäri Suvi-Päivikki Sinikummun viime vuonna tarkistettu väitöskirjatutkimus kertoo, että krooninen tulehdustila on yhteydessä useaan eri ihotautiin, kuten esimerkiksi atooppiseen ihottumaan.

Sinikummun tutkimuksessa kävi ilmi, että matala-asteista tulehdusta esiintyi useammin jotain vaikeaa ihosairautta sairastavilla kuin niillä, joilla ei ollut ihosairautta.

– Koska iho on aktiivinen immunologinen elin, ei ole yllättävää, että tietyillä ihosairauksilla on myös ihoa laajemmat vaikutukset kehossa. Esimerkiksi psoriaasis yhdistyy sydän- ja verisuonitauteihin, Sinikumpu kertoo väitöskirjassaan.

Merkille pantavaa on myös se, että Sinikummun mukaan peräti 60 prosentilla suomalaisista on jokin hoitoa vaativa ihosairaus.

Iho muuttuu ikääntyessä

Viidenkymmenen ikävuoden kieppeillä iho muuttuu kuivemmaksi ja läpäisevämmäksi, kirjoittavat UCSF:n tutkijat. Siksi ihon on vaikeampaa pitää vettä sisällään ja taudinaiheuttajia kehon ulkopuolella.

Kun ihon kosteus laskee, se mahdollistaa pienten halkeamien syntymisen. Silloin kuvaan astuvat sytokiini-tulehdussolut, jotka ovat osa puolustusjärjestelmän säätelyä. Tyypillisesti sytokiinit auttavat korjaamaan ihon suojakerrosta, mutta vanhemmalta iholta tämä vaatii enemmän ponnistelua.

Tästä syystä iho vapauttaa toistuvasti ”tulehdussignaaleja”. Niinpä sytokiinit voivat aiheuttaa tulehdusta koko kehoon.

– Kun olemme vanhoja, meillä on iho-oireita, kuten kutinaa, kuivuutta ja muutoksia ihon ulkokerroksen pH-tasossa. Saattaa olla, että iholla on hyvin pieni tulehdus, mutta koska kyseessä on niin suuri elin, se kykenee nostamaan sytokiinitasoja, Mao-Qiang Man kertoo tutkimusraportissa.

Väestötasolla tarkasteltuna ikääntyvän ihon kokonaisriski voi olla paljon suurempi kuin ihosairauksien aiheuttama riski, tutkijat näkevät.

Yksinkertaisesti hoitamalla ikääntymisen aiheuttamia ihon toimintahäiriötä voi tiputtaa tulehdustasoja ja sitä kautta vaikuttaa syvästi terveyteen.


Kosteusvoiteella vaikutusta

Tutkijat pyrkivät selvittämään, voisivatko he vähentää tulehdustasoja kosteusvoiteen avulla. Tutkimusjoukko käsitti 33 osallistujaa, iältään 58–95-vuotiaita.

Kokeen alussa mitattiin koehenkilöiden sytokiinitasot. Tämän jälkeen koehenkilöt levittivät kolmenkymmenen päivän ajan kosteusvoidetta kaikkialle kehoonsa kahdesti päivässä.

Tutkimusjakson jälkeen etsittiin muutoksia osallistuneiden sytokiinitasoista. Tutkijat kiinnittivät erityishuomiota kolmeen sytokiiniin, joilla on yhteyksiä ikään liittyviin tulehdussairauksiin: interleukiini 1 beeta, interleukiini 6 ja tnf-alfa.

Osallistujat käyttivät kosteusvoidetta, jossa oli kolmenlaisia rasva-aineita: kolesterolia, rasvahappoja ja keramideja. Nämä ovat kaikki elintärkeitä ihon terveydelle.

Kosteusvoiteen levittäminen 30 päivän ajan tiputti kaikkien kolmen sytokiinin määrää veressä. Sytokiinipitoisuudet olivat myös alhaisemmat kuin saman ikäisillä verrokkihenkilöillä, jotka eivät olleet käyttäneet kosteusvoidetta.

Kosteusvoidetta käyttäneiden osallistujien sytokiinitasot olivat samalla tasolla kuin ne olivat keskimäärin 30-vuotiailla.

Tutkijat huomauttavat, että vielä tarvitaan lisätutkimuksia laajemmilla ihmisjoukoilla, jotta voidaan tehdä pysyvämpiä johtopäätelmiä.

Elintavat oleelliset ihon kannalta

Jotkut näyttävät hämmästyttävän paljon ikäistään nuoremmalta tai päinvastoin. Usein vastaus piilee elintavoissa. Toisin sanoen ihon vanhenemismuutoksia voi hidastaa merkittävästi elintavoilla.

– Pahin ihon vanhentaja on UV-säteily. Liiallinen aurinkoaltistus tuhoaa ihon kimmoisuutta ylläpitäviä rakenteita kollageenia ja elastiinia. Iho veltostuu ja alkaa roikkua, kertoo Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Ihopisteessä työskentelevä erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo.

– Ihon pinta kuivuu ja ihoon muodostuu ryppyjä. Sitä syvempiä rypyt ovat, mitä suurempi suojaamaton aurinkoaltistus ihon muistiin kertyy elämän aikana.

Toinen suuri paholainen iholle on tupakka.

– Nikotiini huonontaa ihon verenkiertoa, jolloin iho kuivuu ja rappeutuu. Tupakoitsijan iho vanhenee ennenaikaisesti. Tupakointi myös pahentaa monia ihosairauksia.

Nuorekkuutta edistävät syömiset

Aitasalon mukaan ruokavaliossa ihon kunnolle haitaksi voivat olla runsas sokerin käyttö, erityisesti sokeroidut juomat sekä valkoiset, vähäkuituiset jauhotuotteet ja vilja, rasvaiset maitovalmisteet ja maitorasva (voi), punainen liha ja lihajalosteet.

– Terveellinen ruokavalio, joka sisältää paljon kasviksia, marjoja, täysjyväviljaa, vähärasvaisia maitovalmisteita, kalaa, kasviöljyjä sekä pähkinöitä ja siemeniä pitää yllä ihon kuntoa ja nuorekkuutta.

Heikko ihon kunto voi olla selvä viesti myös siitä, että kehon sisäinen tila ei ole kohdillaan. International Journal of Dermatology -lehdessä vuonna 2017 julkaistun raportin mukaan sekä stressi että suolistossa ilmenevä tulehdus voivat heikentää ihon orvaskeden suojausmekanismia. Tämä voi johtaa ihon tuottamien antimikrobisten peptidien vähenemiseen ja sitä kautta tulehduksiin iholla.

Levitä rasvaa riittävästi

  • Kuivan ihon voiteluun on hyvä valita ainakin keskirasvainen voide, joka sisältää rasvaa noin 30 prosenttia. Erittäin kuivat ihoalueet vaativat vieläkin rasvaisempaa voidetta (rasvaa 60–70 prosenttia).
  • Mikäli iho tuntuu ikävältä, kirvelee ja kutisee, vaikka ihoa voitelee aamuin illoin perusvoiteella, on ihossa lääkehoitoa, yleensä kortisonivoidetta, vaativa tulehdus. Tällöin on käännyttävä lääkärin puoleen.
  • Ihon pesussa voi käyttää erilaisia pesuöljyjä saippuan sijasta. Kuivan ja herkän ihon puhdistamiseen sopii myös niin sanottu voidepesu. Voidepesussa iho pestään perusvoiteella, voidetta käytetään veden kanssa saippuan tapaan.
Lähde: erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt