Ihosyöpä voi ilmaantua yllättävältäkin tuntuvaan paikkaan – tältä syöpä voi näyttää esimerkiksi jalkapohjassa tai korvan takana - Terveys - Ilta-Sanomat

Ihosyöpä voi ilmaantua yllättävältäkin tuntuvaan paikkaan – tältä syöpä voi näyttää esimerkiksi jalkapohjassa tai korvan takana

Ihosyöpien määrä on kasvussa. Syöpä voi kehittyä erikoisiltakin tuntuviin paikkoihin, kuten kantapohjaan, huuliin tai korvan taakse.

Uudet ja erikoiset ihomuutokset on aina syytä näyttää asiantuntijalle.­

31.7.2019 16:00

Ihosyöpä on useimmiten näkyvä, koska se syntyy ihon uloimmissa kerroksissa. Mutta tiesitkö, että ihosyöpä ei suinkaan aina muistuta hurjannäköistä luomea tai ilmaannu hyvin näkyvälle paikalle?

Esimerkiksi okasolusyöpä voi olla aivan ihonvärinen tai vain hieman punertava muutos iholla.

Ihosyöpä voi kehittyä moniin paikkoihin, myös näihin:

1. Kynsi

Musta pigmentti kynnen alla ja kynnen pohjassa voi olla merkki melanoomasta. Usein kynnen pohjassa on lisäksi kasvainkudosta.

Vaaleaihoisilla 1–2 prosenttia kaikista melanoomatapauksista tulee kynteen tai kynsinauhaan. Tummaihoisilla luku on peräti 15–20 prosenttia.

Tavallisin syy kynnen muutoksiin on kuitenkin sen alle tullut verenvuoto tai mustelma.

2. Jalkapohja

Melanooma voi kehittyä myös kämmeneen, varpaisiin tai jalkapohjiin. Joskus se voi muistuttaa suurta kesakkoa.

Tällaiselta tummalta läiskältä melanooma voi näyttää jalassa.­

Muutama vuosi sitten lappeenrantalaisen Eijan jalkapohja kipeytyi päkiän kohdalta. Päkiässä oli eräänlainen ohut kiehkurajälki, jota hoidettiin aluksi syylänä. Puolen vuoden tehottoman hoidon jälkeen hän sai pysäyttävän diagnoosin: jalassa oli pahalaatuinen melanooma.

Melanooma löytyi Eijan jalkapohjasta.­

3. Päänahka

– Susiruma luomi päänahassa. Kun sitä tökki harjalla, se alkoi vuotaa. Menin työterveyslääkärille ja pyysin, että se otettaisiin pois. Lääkäri rapsutti luomen ja tuumasi, että kohouma on hyvälaatuinen rasvaluomi. Mutta luomi kasvoi takaisin. Sitten sain lähetteen ihotautilääkärille, kertoi Jutta jutussamme.

Kyse oli pahanlaatuisesta melanoomasta.

4. Korvan tausta

Kyhmyinen tyvisolusyöpä sijaitsee useimmiten kasvoissa tai korvien takana. Se on alkuun sileä, sitten se haavautuu ja rupeutuu. Useimmiten tyvisolusyöpä on ihon värinen.

Esimerkiksi tältä tyvisolusyöpä voi näyttää korvan takana.­

Anne kertoi jutussamme, että hänellä tyvisolusyöpää on ollut niin kasvoissa, rintakehässä, käsivarressa, vatsassa kuin selässä.

5. Huulet

Okasolusyöpä ilmestyy usein terveen näköiseen ihoon ja huulten alueelle.

Aluksi se on ihonvärisestä punertavaksi muuttuva kyhmy, joka kasvaa nopeasti. Sitten se muuttuu karstaiseksi ja haavautuu.

Myös huulet kannattaa suojata auringolta. Okasolusyöpää ja sen esiasteita nähdään usein huulissa.­

Ihomuutoksia ei voi itse arvioida

Lääkärin viesti on, että kaikenikäisten tulisi olla tarkkana ihomuutosten kanssa ja suojautua järkevästi auringolta.

Jos iholle tulee jokin uusi muutos tai luomi muuttaa väriä, kasvaa, alkaa vuotaa verta tai kutiaa, on syytä reagoida. Muutosta pitää näyttää asiantuntijalle, koska itse sen vaarallisuutta ei voi arvioida.

Lähteitä: TYKS, Terveyskirjasto, Terveyskylä.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?