Suolistosyöpä yleistyy nuoremmillakin – näiden virheiden tekeminen voi kasvattaa syöpäriskiäsi

Julkaistu:

Suolistosyöpä
Terveelliset syömistavat ja liikunta ovat kulmakiviä suolistosyövän ehkäisyssä.
Kerroimme viime viikolla, että lihavuus ja huomattava lihominen altistavat suolistosyövälle jo nelikymppisenä.
Suolistosyövillä tarkoitetaan paksusuolen ja peräsuolen syöpiä. Ne kehittyvät, kun suolen kudoksen terveet solut muuttuvat pahanlaatuisiksi.

Keskivartalolihavuuden on jo aiemmin arveltu olevan erityisen haitallista.

Myös näillä asioilla on vaikutusta syöpäriskiin.

1. Et juurikaan liiku

Säännöllinen liikunta liittyy suolistosyövän pienempään riskiin. Liikunta auttaa painonhallinnassa ja edistää suoliston liikkuvuutta, mikä voi niin ikään pienentää syöpäriskiä.

Syöpärekisterin johtaja Tea Malila sanoi jutussamme, että nykyisin pulmana onkin juuri se, että liikumme vähemmän ja syömme liikaa suhteessa tarpeeseen.

2. Juot säännöllisesti alkoholia

Alkoholi on suolistosyövän riskitekijä, jota moni ei tunnista. Alkoholinkäytön ei tarvitse olla edes erityisen runsasta, jos se on säännöllistä. Mitään ”turvarajaa” ei ole.

3. Syöt runsaasti punaista ja prosessoitua lihaa

Runsas lihansyönti lisää paksusuolen syövän ja peräsuolen syövän riskiä.

– Punaista ja prosessoitua lihaa syödään liikaa ja kuituja liian vähän. Liikakäytön vaikutusta kuvastaa se, että Keski-Euroopassa, jossa olut- ja makkarakulttuuri on vielä jokapäiväisempää kuin meillä, suolistosyöpää on vielä enemmän, kertoi vatsaelinkirurgian erikoislääkäri, dosentti Arto Rantala jutussamme.


4. Kuituja ei juurikaan kerry ruokavaliostasi

Aikakauskirja Duodecimin artikkelin mukaan on vakuuttavaa näyttöä siitä, että runsas ravintokuidun ja täysjyväviljatuotteiden saanti pienentävät suolistosyövän riskiä.

Riskin pienentyminen näyttää yhdistyvän erityisesti viljakuidun saantiin. Eniten täysjyväviljatuotteita käyttävien suolistosyöpäriski on 20 prosenttia pienempi verrattaessa vähän käyttäviin.

Entä jos lähisukulaisellani on ollut suolistosyöpä?

Vuosittain todettavista uusista paksusuolen syövistä noin 2–3 prosenttia on perinnöllisiä. Jos perinnöllisen syövän riski askarruttaa, sitä voi selvittää esimerkiksi Syöpäjärjestöjen periytyvyysneuvonnassa.

Syöpäjärjestöt muistuttavat, että syöpä ei periydy. Ainoastaan geenivirhe, joka voi aiheuttaa syöpää, periytyy. Periytyvä syöpäalttius lisää riskiä sairastua syöpään.

Suolistosyöpään sairastuu vuosittain noin 3 300 suomalaista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt