Ethän tee haavanhoidossa yleistä virhettä, joka voi vain hidastaa paranemista

Julkaistu:

Haavanhoito
Moni ei ymmärrä sitä, että kuiva haava ei parane, sanoo farmaseutti.
Kun ihoon tulee haava, moni tarttuu desinfiointiainepulloon ja hoitaa rikkoutunutta ihoa puhdistamalla sitä vähän väliä.

– Etenkin kesällä tulee esiin tämä väärinkäsitys, että luullaan, että haavaa pitää desinfioida hirveästi desinfiointiaineella – vaikka Suomessa on joka paikassa puhdasta hanavettä, joka on parasta puhdistukseen, sanoo farmaseutti Sari Mäkinen Yliopiston Apteekin lääkeneuvonnasta.

Huuhdo pelkällä vedellä – desinfiointiainetta korkeintaan kerran päivässä

Mäkinen korostaa, että tärkeintä haavanhoidossa on vedellä huuhtominen. Haavan huuhteluun käytetään kehonlämpöistä hanavettä, jolla haavaa suihkutetaan parin minuutin ajan. Lopuksi kuivataan kevyesti puhtaalla pyyhkeellä tai paperilla.

Tuore haava tai haava, joka ei näytä tulehtuneelta, ei tarvitse puhdistusta desinfiointiaineella välttämättä ollenkaan.

– Desinfiointiainetta voi käyttää silloin, jos haava on selkeästi tulehtunut – ja siinäkin tapauksessa enintään kerran päivässä, Mäkinen neuvoo.

Desinfiointiaineen liiallinen käyttö voi kuivattaa ihon, mikä taas hidastaa paranemista. Parhaat olosuhteet haavan paranemiselle antaa kostea haavanhoito, johon sopivat nykyaikaiset sidetarpeet, kuten silikonisiteet.

– Haavan pitää saada hengittää. Moni ei ymmärrä sitä, että kuiva haava ei parane.

Kortisonivoiteita puolestaan pelätään turhaan

Toinen ihon sairauksien hoitoon liittyvä yleinen väärinkäsitys on, että kortisonivoidetta käytetään liian vähän.

– Ihmiset pelkäävät aivan turhaan ilman reseptiä saatavia kortisonivoiteita, vaikka niiden vaikutus kohdistuu vain hoidettavalle alueelle.

Kortisonivoiteet sopivat hoidoksi esimerkiksi allergisiin ihoreaktioihin tai muihin ärsytyksestä johtuviin ihon sairaustiloihin.

– Jos voidetta sipaisee silloin tällöin, se ei auta riittävästi. Voidetta tulisi käyttää siis oikea määrä, jotta siitä saadaan toivottu teho, Mäkinen opastaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt