Sinilevän aiheuttamat oireet voivat olla moninaiset – osa syanobakteereista myrkyllisiä hermostolle tai maksalle, erityisen vaarallista löylyssä hengitettynä

Julkaistu:

Sinilevä
Mökkisaunaan ei saa hakea löylyvettä vesistöstä, jossa esiintyy sinilevää, lääkäri muistuttaa. Edes sinileväisen veden keittäminen ei poista siitä levämyrkkyjä.
Lämpimien säiden vuoksi sinilevän määrä vesistöissä on lisääntynyt. Jos vedessä on levää, uimista tulisi välttää.

Uimarantojen sinilevävaroituksia kannattaa kuunnella, ja aina ennen veteen menemistäkin on hyvä tarkistaa itse, onko vedessä levää.

Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni kertoo, että sinilevän tunnistaa vihertävästä väristä ja sen hiukkasmaisesta koostumuksesta.

– Sinilevän erottaminen muista levistä onnistuu tikkutestillä: sinilevää ei pysty nostamaan tikulla vedestä, vaan se hajoaa pieniksi hiukkasiksi. Jos onnistut nostamaan levän tikunnokkaan, on kyseessä jokin muu kuin sinilevä, Vänni neuvoo.

Monenlaisia oireita

Jos levää päätyy iholle, siitä saattaa koitua ärsytysoireita, kuten kutinaa ja punoitusta.

– Lisäksi silmä- ja korvatulehdukset sekä vatsa- ja flunssaoireet ovat yleisiä sinilevästä johtuvia vaivoja, Vänni kertoo.

Viime kesänä kerroimme, että flunssan kaltaiset oireet alkavat yleensä 3–5 tunnin kuluttua altistuksesta.

Olemme myös kertoneet, että oireet kestävät tyypillisesti muutamia päiviä, ja ne voivat olla esimerkiksi nuhaa ja päänsärkyä.

– Ruoansulatuselimistöön joutuessaan sinilevä voi aiheuttaa vatsatautia, oksentelua ja ripulia, Vänni lisää.

Erityisen vaarallista vesihöyryn kautta

Jos epäilee uineensa vedessä, jossa on sinilevää, kannattaa peseytyä puhtaalla vedellä uimisen jälkeen heti, Vänni ohjeistaa. Myös lemmikit tulisi pestä puhtaalla vedellä, jotta ne eivät altistu sinilevälle nuollessaan turkkiaan.

Sinileväistä vettä ei saa käyttää talousvetenä, eikä esimerkiksi syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Edes veden keittäminen ei poista siitä levämyrkkyjä.

– Erityisen vaarallista sinilevä on vesihöyryn kautta hengitettynä. Mökkisaunaan ei saa hakea löylyvettä vesistöstä, jossa esiintyy sinilevää, Vänni painottaa.

Myöskään Terveyskirjaston mukaan sinileväpitoista vettä ei tulisi käyttää löylyvetenä.

On hyvä huomioida, että vesihöyrylle saattaa altistua myös vauhdikkaiden vesiurheilulajien tiimellyksessä, kuten vesiskootterilla ajettaessa.

Antihistamiini voi auttaa

Sinilevän myrkylliset syanobakteerit eroavat toisistaan, ja osa niistä on myrkyllisiä hermostolle tai maksalle. Ulkomuodon perusteella sinilevän vaarallisuutta ei pysty havaitsemaan, joten sinilevään kannattaa Vännin mukaan suhtautua aina varauksella.

– Vakavia sinilevän aiheuttamia myrkytyksiä todetaan Suomessa harvoin, ja ihmiset osaavat nykyään jo varsin hyvin vältellä sinilevää.

Sinilevästä ärtyneen ihon ensihoitoon pätevät samat konstit kuin muunkin ihottuman hoidossa. Apteekista saatava antihistamiinitabletti lievittää kutinaa. Muihin oireisiin voit tarvittaessa käyttää särky- tai kuumelääkettä.

– Jos antihistamiinista ei ole apua tai ilmaantuu muita oireita, kuten silmätulehdus, kuumetta tai voimakasta pahoinvointia, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lähteet: Terveystalo, Terveyskirjasto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt