Korkea verenpaine on suomalaisten terveyden salakavala turmelija – 8 synkkää seurausta - Terveys - Ilta-Sanomat

Korkea verenpaine on suomalaisten terveyden salakavala turmelija – 8 synkkää seurausta

Suomalaisten verenpaineongelmat pitäisi tunnistaa ja hoitaa paremmin, sanoo asiantuntija.

Tyypillinen korkean verenpaineen seuraus on valtimoiden kovettuminen ja suonten seinämien haurastuminen, mikä ajan mittaan voi johtaa sydän- tai aivoinfarktiin tai suonten repeämiseen.

25.7.2019 15:50

Korkea verenpaine turmelee terveyttä useammalla tavalla kuin moni tulee ajatelleeksi.

– Terveyttä heikentävistä riskitekijöistä kohonnut verenpaine on se, joka aiheuttaa maailmanlaajuisesti eniten sairastuvuutta, toimintakyvyttömyyttä ja kuolleisuutta, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Tiina Laatikainen.

Korkeaa verenpainetta hoidetaan, koska se rasittaa sydäntä ja verisuonia. Tyypillinen seuraus on valtimoiden kovettuminen ja suonten seinämien haurastuminen, mikä ajan mittaan voi johtaa sydän- tai aivoinfarktiin tai suonten repeämiseen.

Vaikka verenpainetasojen kehitys Suomessa 1970-luvulta tähän päivään on ollut erinomaista, lähtötaso on ollut niin ylhäällä, että kansainvälisesti olemme yhä korkealla tasolla.

Laatikainen huomauttaa, että 2000-luvun alun jälkeen hyvä laskuvauhti on myös hieman tasaantunut.

– Kansainvälisissä vertailuissa emme valitettavasti kuulu niin sanotusti hyvin hoidettujen joukkoon, hän sanoo.

– Meidän pitäisi ehdottomasti kiinnittää enemmän huomiota kahteen asiaan: siihen, että verenpaineongelmat tunnistetaan, ja että ne myös hoidetaan loppuun asti.

Elintapojen korjaaminen ei aina riitä

Verenpaineen hoidossa elintapamuutokset ovat kaiken alku. Toisaalta pitää huomioida myös se, että suomalaisilla on vahva perinnöllinen taipumus kohonneeseen verenpaineeseen.

– Siksi ei voi tuudittautua siihen, että verenpainetta hoidetaan vain dieetillä ja liikunnalla. Verenpaineeseen voi kyllä vaikuttaa elintavoilla, mutta ei aina riittävästi. Silloin tarvitaan myös lääkitystä.

”Suola aivan olennainen syy”

Korkean verenpaineen haitallisuus on hyvin suomalaisten tiedossa.

– Kaikille ei kuitenkaan ole selvää se, miksi verenpaine on niin suuri riskitekijä, Laatikainen sanoo.

Verenpaine tarkoittaa painetta, jonka kiertävä veri aiheuttaa verisuonten seinämiä vasten.

– Jos suonen seinämät ovat pehmeät ja joustavat, suoni antaa periksi, kun sydän pumppaa verta eteenpäin. Näin paineen kasvua pystytään säätelemään.

– Kovettunut ja jäykistynyt suonen seinämä ei pysty laajenemaan – ja silloin paine kasvaa sydämen pumpatessa verta eteenpäin.

Verenpaineeseen vaikuttaa myös suonissa kiertävä nestelasti.

– Jos nestelasti on suuri, puhutaan ääreiskierron vastuksesta. Veri ei pääse samalla tavalla eteenpäin, jos vastusta on paljon.

Suola sitoo nestettä ja kasvattaa siksi ääreiskierron vastusta.

– Tästä syystä ravinnosta saatava suola on aivan olennainen syy, jonka vuoksi verenpaine helposti nousee.

Monen tekijän summa

Useimmiten kyse on monen tekijän summasta: korkea verenpaine kulkee käsi kädessä kolesteroli- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden kanssa.

– Suonen seinämät voivat alkaa kovettua esimerkiksi korkean kolesterolin takia. Suola lisää kovettumista ja samoin tekee verenpaine itsessäänkin. Se rasittaa seinämiä ja aiheuttaa niihin jatkuvasti pieniä vaurioita.

8 seurausta korkeasta verenpaineesta:

1. Suoniin kertyy plakkeja

Kun verenpaine rasittaa jatkuvasti suonia, vaurioituneisiin seinämiin alkaa helpommin kasaantua kolesterolikertymiä eli plakkeja. Ajan mittaan plakin pinta voi revetä, jolloin vaarana on verihyytymän kertyminen, joka voi ahtauttaa tai tukkia suonen.

2. Sydäninfarktin vaara kasvaa

Plakkien kertyminen altistaa sydäninfarktille, jos ne sijaitsevat sepelvaltimoissa.

3. Aivoverenkiertohäiriön riski nousee

Jos plakkeja kertyy aivojen verisuoniin, kohoaa aivoinfarktin riski. Haurastuneet suonet ovat riski myös suonten repeämiselle ja aivoverenvuodolle.

4. Suoniin muodostuu pullistumia

Pullistuman eli aneurysman repeäminen esimerkiksi aortassa on hengenvaarallista.

5. Silmät rasittuvat

Verenpaineesta kärsivät usein sellaiset elimet, joissa on paljon pientä verisuonitusta ja voimakas verenkierron tarve. Tällainen elin ovat esimerkiksi silmät. Korkea verenpaine rasittaa silmänpohjia ja aiheuttaa verkkokalvovaurioita.

6. Munuaisten toiminta heikkenee

Myös munuaisten pienissä suonissa veri virtaa voimakkaasti, jotta kuona-aineet saadaan eritettyä pois. Kun pienet suonet vaurioituvat, seurauksena voi olla munuaisvaurio ja voi syntyä munuaisten vajaatoiminta.

7. Erektiohäiriöt yleistyvät

Erektiohäiriöt johtuvat samasta syystä kuin muutkin verenpaineen aiheuttamat haitat: veren virtaus ei ole sellaista kuin sen kuuluisi olla.

8. Sydämen toiminta heikkenee

Kun verenpaine on jatkuvasti korkea, sydän tekee painetta vastaan pumpatessaan yhä enemmän töitä, jonka vuoksi sydänlihas paksuuntuu. Paksuuntuminen ja sydänkammioiden laajentuminen voi edelleen johtaa sydämen vajaatoimintaan eli tilaan, jossa sydän ei pysty enää normaalisti pumppaamaan verta elimistöön.

Nämä laskevat verenpainetta

  • Kohonneen verenpaineen tärkein hoitomuoto on elintaparemontti.

  • Vähennä suolan määrää. Jos päivittäinen suolamäärä laskee 5 grammaan, verenpaineen yläarvo laskee keskimäärin 6 ja ala-arvo 4 pykälää.

  • Kohtuullista alkoholinkäyttösi: miehille alle 14 ja naisille alle 9 ravintola-annosta viikossa.

  • Lopeta tupakointi.

  • Laihduta, jos sinulla on ylipainoa, sillä jo 5–10 prosentin painonpudotuksella on vaikutusta.

  • Lisää liikuntaa, esimerkiksi reipasta kävelyä puoli tuntia 5 kertaa viikossa.

  • Suosi lautasella kalaa ja tyydyttymättömiä rasvoja, vältä kovia rasvoja.

  • Lisää kasvisten, juuresten, vihannesten, hedelmien ja marjojen syöntiä puoleen kiloon päivässä.

  • Vältä lakritsia ja salmiakkia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?