Jos äiti on lihava raskausaikana, lapselle kehittyy tyypin 2 diabetes huomattavasti todennäköisemmin - Terveys - Ilta-Sanomat

Jos äiti on lihava raskausaikana, lapselle kehittyy tyypin 2 diabetes huomattavasti todennäköisemmin

Lihavuus ja ylipaino suurentavat myös äidin riskejä raskauden aikana, joten raskautta suunnittelevien olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan karistaa liikakiloja.

Lihavuus ja ylipaino suurentavat myös äidin riskejä raskauden aikana, joten raskautta suunnittelevien olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan karistaa liikakiloja.

Julkaistu: 23.7.2019 10:30

Yhden teorian mukaan raskauden aikana sikiö altistuu äidin lihavuuden takia muun muassa suurille glukoosi- ja insuliinipitoisuuksille, mikä ikään kuin ohjelmoi sikiön alttiiksi diabetekselle.

Raskauden aikana lihavien äitien lapsille kehittyy tyypin 2 diabetes huomattavasti todennäköisemmin kuin normaalipainoisten lapsille, tuore tutkimus osoittaa. Äidin lihavuus on yhdistetty aiemmin myös jälkeläisen ylipainoon ja sydänriskeihin.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 120 000:n vuosina 1950–2011 syntyneen lapsen ja äidin tietoja kahdesta eri rekisteristä. Tutkimusta veti Marius Lahti-Pulkkinen.

Aineiston perusteella raskauden aikana lihavien (painoindeksi yli 30) äitien lapset sairastuivat tyypin 2 diabetekseen yli kolme kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoisten, ja tämä havaittiin riippumatta äidin mahdollisesta diabeteksesta, verenpaineongelmista, iästä, lapsiluvusta, sosioekonomisesta asemasta ja lapsen sukupuolesta.

Myös vähäisempi ylipainoisuus liittyi lapsen suurentuneeseen diabetesriskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Vaikutus saattaa selittyä raskaudenaikaisilla seikoilla, mutta myös perheen yhteisillä elintavoilla, jotka selittävät sekä äidin lihavuutta että lapsen diabetesriskiä. Yhden teorian mukaan raskauden aikana sikiö altistuu äidin lihavuuden takia muun muassa suurille glukoosi- ja insuliinipitoisuuksille, mikä ikään kuin ohjelmoi sikiön alttiiksi diabetekselle.

On myös mahdollista, että raskaudenaikaiset olosuhteet vaikuttavat epigeneettisesti insuliinia tuottaviin haimasoluihin ja sitä kautta suurentavat diabetesriskiä. Oli mekanismi mikä tahansa, lihavuus ja ylipaino suurentavat myös äidin riskejä raskauden aikana, joten raskautta suunnittelevien olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan pyrkiä karistamaan liikakiloja.

Tuoreimmat osastosta