Joka päivä 68 suomalaista saa aivoverenkiertohäiriön – älä ikinä ohita näitä oireita

Julkaistu:

Aivoverenkiertohäiriöt
Jos huomaat aivoverenkiertohäiriöön viittaavia oireita, soita välittömästi hätänumeroon 112.
Vaarallinen aivoverenkiertohäiriö on hyvin yleinen suomalaisilla. Uutispalvelu Duodecimin mukaan Suomessa on noin 100 000 aivoverenkiertohäiriön sairastanutta, joista suurella osalla on jokapäiväistä elämää haittaavia oireita.

Aivoverenkiertohäiriöllä tarkoitetaan aivoverisuonitukosta eli aivoinfarktia tai aivoverenvuotoa. Aivoverenkiertohäiriö voi myös olla ohimenevä, jolloin puhutaan niin kutsutusta TIA-kohtauksesta.
Yhteensä vuosittain 25 000 suomalaista sairastaa aivoverenkiertohäiriön, eli joka päivä 68 henkilöä, kertoo Aivoliitto.

Sairastuneista noin 18 000 saa aivoinfarktin ja noin 1 800 aivoverenvuodon. Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA) tulee noin 5 000:lle.

Myös ohimenevät oireet pitää tutkia

Mitä nopeammin aivoverenkiertohäiriön hoito aloitetaan, sitä paremmin se tehoaa. Siksi on ehdottoman tärkeää soittaa välittömästi hätänumeroon 112, jos oireita ilmaantuu.

On tyypillistä, ettei sairastunut itse huomaa tarvitsevansa apua, tai hän ei osaa hälyttää apua. Siksi monesti riippuukin muista paikallaolijoista, pääseekö sairastunut ajoissa hoitoon.

Myös ohimenevät TIA-oireet pitää tutkia, sillä ne enteilevät vakavamman aivoverenkiertohäiriön ilmaantumista – usein jo lähipäivinä.

Aivoverenkiertohäiriöön viittaavia oireita ovat:
  • Halvausoireet: yleensä toispuoleinen käden ja/tai jalan voima- ja/tai tuntoheikkous
  • Suupielen roikkuminen
  • Puhehäiriö
  • Näköhäiriö: molemmilla silmillä nähtävät kaksoiskuvat tai näkökentän puutokset
  • Tasapainohäiriö, kävelyvaikeus ja huimaus yhdessä
Huomaa, että oireet ovat useimmiten kivuttomia. Jos kyseessä on aivoverenvuoto, siihen voi liittyä äkillinen ja kova päänsärky.

Lähde: Aivoliitto

Nuorenkaan sairastuminen ei ole harvinaista

Aivoverenkiertohäiriö ei katso ikää. Vaikka esimerkiksi aivoinfarktin saaneista valtaosa on iäkkäitä, ei nuorenkaan sairastuminen ole harvinaista.

– Neljäsosa aivoinfarktipotilaista on työikäisiä eli alle 65-vuotiaita. Esiintyvyys nousee hyvin jyrkästi iän mukana, mutta vastoin yleistä käsitystä kyseessä ei ole pelkästään ikääntyneiden sairaus, Aivoliiton ylilääkäri, neurologian professori Risto O. Roine, kertoi aiemmin.

Aivoliiton mukaan joka neljäs aivoverenkiertohäiriöpotilas toipuu täysin oireettomaksi, ja yli puolet omatoimisiksi. Pysyvä haitta jää joka toiselle, ja puolella heistä se on vaikea-asteinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt