Lähes kaikkien suomalaisten ruokavaliossa on virhe, joka voi rasvoittaa maksaa

Suomalaisista aikuisista jopa joka neljännellä on rasvamaksa. Entistä tavallisemmin syy siihen on epäterveellinen ruokavalio ja ylipaino eikä alkoholi.

Rasvamaksataudista puhutaan silloin, kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista.

20.7.2019 9:03

Ruokavalio vaikuttaa yhä useamman suomalaisen maksan rasvoittumiseen.

– Ihmiset luulevat, että maksa on suojassa, jos ei käytä alkoholia ollenkaan tai käyttää sitä vain vähän – mutta asia ei ole näin, oikaisee ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

– Toki maksaa auttaa se, ettei juo, mutta se ei välttämättä pelasta sitä rasvoittumiselta.

Maksan rasvoittuminen tarkoittaa elimistön tilaa, jossa maksasolujen sisään kertyy runsaasti rasvaa. Rasvamaksataudista puhutaan silloin, kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista.

Suomalaisista aikuisista jopa joka neljännellä on rasvamaksa. Entistä tavallisemmin syy siihen on epäterveellinen ruokavalio ja ylipaino eikä alkoholi.

Lähes kaikkien ruokavaliossa on liikaa kovaa rasvaa

Schwab on mukana työryhmässä, joka parhaillaan päivittää ei-alkoholiperäisen rasvamaksan Käypä hoito -suositusta. Uuteen suositukseen tulee mukaan myös lista maksan terveyden kannalta suositeltavista ruokavalinnoista.

Suositeltavat ruoka-aineet noudattavat samoja linjoja yleisten ravitsemussuositusten kanssa. Keskeistä listalla on rasvan laadun kohentaminen.

– Kova rasva rasvoittaa maksaa. Tämä vaikutus on tutkimusten mukaan täysin selvä.

Lähes kaikilla suomalaisilla on ruokavaliossaan liikaa kovaa rasvaa.

– Suomalaisista miehistä ainoastaan 3 prosentilla ja naisista vain 6 prosentilla on riittävän vähän kovaa rasvaa ruokavaliossaan. Melkein kaikki meistä joutuvat katsomaan peiliin tässä asiassa.

Suosituslistalla ovat myös kasvikset, marjat ja hedelmät sekä täysjyväviljatuotteet. Niiden monipuolinen käyttö on eduksi, koska ne sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita sekä lukuisia muita terveyttä edistäviä aineita, jotka ovat hyväksi myös maksan terveydelle.

Yllä olevassa taulukossa esitellään suositeltavia ruokavalintoja. Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Epäterveellinen länsimainen ruokavalio on haitaksi maksallekin

Pahinta maksankin kannalta on epäterveellinen länsimainen ruokavalio.

– Siinä kovaa rasvaa on runsaasti ja pehmeää rasvaa vain vähän. Sokerin lähteitä, kuten mehuja ja limsoja sekä muita vähäkuituisia hiilihydraatteja, on paljon.

Sokerijuomien sisältämä fruktoosi eli hedelmäsokeri on suurina määrinä maksalle haitallista.

– Hedelmistä saatava fruktoosi ei ole ongelma, koska kukaan ei syö hedelmiä niin paljon, että fruktoosia tulisi liikaa. Sen sijaan litra limsaa tai mehua päivässä sisältää jo niin paljon fruktoosia, että se voi vaikuttaa pidemmän päälle maksan rasvoittumiseen.

”Sokerijuomia ei tarvita ollenkaan”

Jos maksan tila mietityttää, Schwab neuvoo ensimmäiseksi jättämään leivältä ja ruoanvalmistuksesta pois voita sisältävät rasvat ja käyttämään niiden sijaan margariinia, pullomargariineja ja öljyjä.

– Ruokajuomana voi käyttää sitä, mitä on tottunut käyttämään – kunhan ei käytä rasvaa sisältävää maitoa tai piimää – mutta aterioiden välissä janojuoman pitäisi aina olla vesi.

– Sokerijuomia ei tarvita ollenkaan, eikä niitä ravitsemussuosituksissakaan suositella.

Satunnaiset herkkuhetket mahtuvat ruokavalioon hyvin

Schwabin mukaan tärkeä viesti on myös se, että herkuttelu on täysin sallittua.

– Terveellinen ruokavalio ei tarkoita mitään askeettista elämää. Saa juhlia ja saa käydä kaverin kanssa kaljalla.

Ratkaisevia ovat ne arkivalinnat, jotka toistuvat monta kertaa päivässä.

– Millaista leipää syöt, mitä rasvaa ja juustoa käytät, otatko makkaraa vai kinkkua, ja onko ruokavaliossa hedelmiä ja kasviksia? Kun tällaiset arkiset asiat laitetaan kuntoon, satunnaiset herkkuhetket ja juhlat mahtuvat ruokavalioon aivan hyvin.

Rasvamaksa ei tunnu miltään

  • Rasvamaksa todetaan tavallisesti 40–60 vuoden iässä, mutta nykyään lihavuuden yleistymisen vuoksi sitä löytyy myös lapsilta ja nuorilta aikuisilla.

  • Rasvamaksa ei yleensä koskaan tunnu miltään. Sitä on syytä epäillä, jos on selvästi vyötärölihava tai käyttää runsaasti alkoholia.

  • Rasvan kertyminen maksasoluihin on merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka altistaa tyypin 2 diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.

  • On arvioitu, että noin joka viidennellä rasvamaksaan liittyvä tulehdus etenee maksakirroosiksi.

Lähde: Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?