Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä – erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen vaarallisimmasta ihosyövästä - Terveys - Ilta-Sanomat

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä – erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen vaarallisimmasta ihosyövästä

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen vaarallisimmasta ihosyövästä.

Melanoomalle altistavat riskitekijät tunnetaan: niitä ovat auringonvalolle herkkä ihotyyppi, ihon monet palamiskerrat ja pitkäaikainen uv-altistus. Lisäksi on tuntemattomia perinnöllisiä tekijöitä.­

17.7.2019 8:10

Melanooma on vaarallisin ihosyöpä, ja se yleistyy suomalaisilla kaikista syövistä nopeimmin.

Uusia melanoomatapauksia todetaan vuosittain noin 1 500. Arvioiden mukaan määrä tulee edelleen lisääntymään, muun muassa väestön ikääntymisen vuoksi.

– Viime vuosien nousutrendi vaikuttaa huolestuttavalta. Lukumääriä pitää tietenkin katsoa pitkällä aikavälillä, mutta aivan viime vuosina on nähty jyrkkä hyppäys, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri, dosentti Ilkka Koskivuo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Melanooma on miehillä hiukan yleisempi kuin naisilla. Tauti yleistyy iän myötä, mutta kyseessä ei ole vain ikääntyneiden sairaus, sillä melanoomaa tavataan lähes kaikenikäisillä.

Dosentti Ilkka Koskivuo vastaa 10 kysymykseen melanoomasta.

1. Miksi melanooma on vaarallinen sairaus?

– Sitä voidaan pitää vaarallisena siksi, että vaikkei melanooma ole kaikkein yleisin ihosyöpätyyppi, se aiheuttaa noin 80 prosenttia kaikista ihosyöpäkuolemista.

2. Kuinka nopeasti melanooma voi alkaa levitä?

– Jos melanooma etenee ja leviää muihin elimiin, tämä tapahtuu useimmiten suhteellisen nopeasti – ensimmäisten kuukausien tai lähivuosien aikana.

– Suunnilleen joka viidenneltä saattaa löytyä jo heti taudin toteamisen aikaan lähialueiden imusolmukkeista mikroskooppisia etäpesäkkeitä, mikä on riskitekijä.

3. Mikä ratkaisee sen, kuka sairastuu ja kuka ei?

– Tätä emme voi varmasti tietää minkään syövän kohdalla, mutta melanoomalle altistavat riskitekijät tunnetaan. Niitä ovat auringonvalolle herkkä ihotyyppi, ihon monet palamiskerrat ja pitkäaikainen uv-altistus. Lisäksi on tuntemattomia perinnöllisiä tekijöitä.

4. Mistä melanooman lisääntyminen suomalaisilla johtuu?

– Diagnostiikka on tehostunut, mutta aika paljon melanooman kohdalla uskoakseni vaikuttaa myös yleinen elintason nousu ja vapaa-ajan lisääntyminen. Aurinkomatkailu on lisääntynyt paljon.

– Ihon muisti on pitkä, ja riski voi tulla vuosikymmenten takaa. Ne jotka nyt sairastuvat, ovat saattaneet polttaa ihonsa 70-luvulla etelässä käydessään. Siihen aikaan ei melanoomasta juuri puhuttu.

5. Onko sairastuminen todennäköistä, jos iho on päässyt lapsena ja nuorena muutaman kerran palamaan?

– Ei varmaankaan voi sanoa, että se olisi todennäköistä – yksittäisen ihmisen kohdalla riskin arviointi on hirveän vaikeaa.

– Erään tutkimuksen mukaan jo yli viisi auringonpolttamaa lapsuudessa tai nuoruudessa lisää melanooman riskiä merkittävästi verrattuna sellaiseen, joka ei ole polttanut ihoaan.

6. Jos ei ole koskaan ottanut aurinkoa, onko silloin turvassa sairastumiselta?

– Ei se automaattisesti tarkoita, että olisi turvassa melanoomalta. Moni melanoomapotilas sanoo, ettei ole koskaan ottanut aurinkoa. Syövälle on olemassa myös tuntemattomia tekijöitä.

7. Tuleeko melanooma aina luomeen?

– Suurin osa melanoomista tulee suoraan terveelle iholle. Harvemmin se tulee olemassa olevaan hyvänlaatuiseen luomeen. Luomista kannattaa tarkkailla niiden kokoa, kirjavuutta, värivaihtelua ja epäsymmetrisyyttä.

8. Voiko melanooma tulla myös niille kehon alueille, joita vaatteet suojaavat?

– Melanooma on yleisin aurinkoalueilla. Miehillä tyypillisiä paikkoja ovat selkä ja hartiat, naisilla sääret.

– Melanooma on kuitenkin hyvin monimuotoinen sairaus, ja se voi tulla myös sellaisiin paikkoihin, jotka ovat auringolta piilossa – esimerkiksi jalkapohjaan.

9. Mistä tiedän, milloin on mentävä lääkäriin?

– Useimmilla meistä on tavallisia, kilttejä luomia, jotka ovat tasaisia ja säännöllisen värisiä. Jos ihomuutos kuitenkin huolestuttaa, on sitä parempi käydä näyttämässä. Mieluummin kannattaa käydä turhaan kuin viivytellä.

10. Kuinka moni sairastuneista paranee?

– Melanooma on syöpäsairauksien joukossa melko hyväennusteinen. Kaikista potilaista 80–90 prosenttia paranee. Melanoomassa hirveän ratkaisevaa on, kuinka varhain se todetaan, ja missä asteessa se toteamisvaiheessa on.

VARO-muistisääntö auttaa pahanlaatuisen luomen tunnistamisessa

  • VÄRI: Luomen monivärisyys tai värin muutos viittaavat pahanlaatuisuuteen. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat tasavärisiä.

  • ALA: Jos luomen halkaisija on yli 6 mm, pitää tähän luomeen kiinnittää erityistä huomiota. Hyvänlaatuiset luomet ovat yleensä alle 6 mm halkaisijaltaan.

  • REUNA: Luomen reunan epätarkkarajaisuus, suttuisuus ja polveilevuus viittaavat pahanlaatuisuuteen. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat tarkkarajaisia.

  • OSAT: Pahanlaatuisuuteen viittaa luomen osien epäsymmetrisyys eli se, että jos luomen jakaisi poikittain tai pitkittäin kahtia, osat eivät ole toistensa peilikuvia. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat pyöreitä ja symmetrisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?