Aivosoluja syntyy aikuisenakin – aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, miten aivot pidetään kunnossa - Terveys - Ilta-Sanomat

Aikuisellekin syntyy uusia aivosoluja – näin pidät aivot kunnossa

Aivotutkija Minna Huotilainen tietää, miten aivoja voi huoltaa.

Julkaistu: 11.7.2019 14:09

Moni elää koulusta aikanaan saadun opin kanssa, että aikuisena ei enää synny uusia aivosoluja. Tämä on vanhaa tietoa. Kyllä niitä syntyy. Rasittava liikunta lisää aikuisen aivosolujen tuotantoa.

Aivotutkija Minna Huotilainen sanoo, että aivojen muovautumisesta on saatu viime vuosikymmeninä paljon uutta tietoa.

– Aivot muovautuvat paljonkin. Ennen ajateltiin, että joku ei osaa soittaa, koska hän ei ole musikaalinen. Nyt tiedetään, että opettelemalla voi oppia hyväksi soittajaksi.

– Lause ”aivot eivät muovaudu” on nykyisin yhtä järjetön kuin jos sanoisin ”olen todella huono penkkipunnerruksessa, koska minulla on niin heikot lihakset”. Minullehan sanottaisiin, että ensin pitää harjoitella. Sama pätee aivoihin.

Aivosoluja voi siis saada aikuisena lisää. Jos haluaa, että uudet solut jäävät henkiin, ne tarvitsevat tekemistä. Eli aivot haluavat oppia uutta. Nykytyöelämässä opittavaa tulee varmasti riittävästi. Myös harrastukset voivat olla oivallista oppimista – jos ei muuten, niin aloittaa uuden harrastuksen.

Liikunta on aivoille monella tapaa hyvästä.

Yksi parhaista asioista on, että liikunta lisää välittäjäaine dopamiinin määrää aivoissa. Dopamiini taas on monen hyvän taustalla. Se vaikuttaa unen laatuun ja oppimismotivaatioon.

– Oppimismotivaatio vaikuttaa sitten jo hurjaan määrään asioita, Huotilainen sanoo.

Ja kas, tässäkin päädymme takaisin siihen, miten aivot ovat kehittyneet. Aivomme elävät yhä metsästäjä-keräilijän aikaa.

– Maailmasta löytyy vielä muutama tällainen heimo. Heitä tutkitaan valtavasti. On saatu selville, että aivan normaalina päivänä he kävelevät noin 30 000 askelta. Kun lähdetään metsästysreissulle, erittäin paljon enemmän, Huotilainen kertoo.

Ei ole ihme, että liikunta on meille niin kriittisen tärkeää. Meidät ja aivomme on luotu liikkumaan.

Voit lukea lisää aivojen hyvinvoinnista Ilta-Sanomien erikoisjulkaisusta Elä hyvin ja nauti!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?