Tämä vaara piilee kyypakkauksissa – ”Kaikista vaarallisinta on kun ihminen ajattelee, että purema on nyt hoidettu” - Terveys - Ilta-Sanomat

Tämä vaara piilee kyypakkauksissa – ”Kaikista vaarallisinta on kun ihminen ajattelee, että purema on nyt hoidettu”

Myrkytyskeskuksen asiantuntija neuvoo, että kyyn purematapauksessa kannattaa pysyä mahdollisimman liikkumattomana ja hakeutua hoitoon.

Sairaalassa kyyn puremaan annetaan vakavissa myrkytystapauksissa vasta-ainetta.

3.7.2019 11:49

Myrkytystietokeskuksen asiantuntija, proviisori Anna-Kaisa Eronen muistuttaa, että kyypakkaus ei ole hoito kyyn puremaan.

– Vakavassa käärmeen pureman aiheuttamasta myrkytyksessä, se ei missään nimessä ole oikea hoito. Kaikista vaarallisinta on kun ihminen ajattelee, että tämä on nyt hoidettu ja se (kyytabletti) on hoito kyyn puremaan.

Hän sanoo, että kyypakkauksen sisältämän kortisonin tehoa ei ole osoitettu kyynpureman hoidossa lääketieteellisesti, mutta muita käyttöaiheita sillä toki on.

– Tutkimuksessa on huomattu että, jos niitä annetaan tapahtumapaikalla tai terveyskeskuksessa niillä ei ole ollut mitään vaikutusta kehittyvien oireiden vakavuuteen. Samoin, jos sairaalassa annetaan kortisonia niin se ei vaikuta potilaan oireisiin tai paranemiseen.

Hän ei osaa ottaa kantaa siihen, miksi kyypakkauksia sitten pidetään mökeillä.

– Me emme ole suositelleet sitä ensiapupakkaukseen.

Liikkuminen voi johtaa myrkyn leviämiseen

Erosen mukaan kyypakkauksen etsiminen ei saa viivästyttää lääkäriin hakeutumista. Se, mitä pitää asiantuntijan mukaan tehdä, on pysyä mahdollisimman liikkumattomana.

Pureman uhria voi rauhoittaa. Jos purema on raajassa, se kannattaa lastoittaa ja kantaa uhri puremapaikalta niin että potilas itse liikkuu mahdollisimman vähän.

– Mieluummin vaikka kantaa potilaan tai hälyttää apua, vaikka se veisikin enemmän aikaa kuin että potilas lähtisi itse juoksemaan.

Liikkuminen voi johtaa myrkyn leviämiseen.

Eronen suosittelee tarkkailemaan oireita ja hakeutumaan hoitoon.

– Kipukin riittää oireeksi, hän sanoo.

Kaikista kyynpuremista vakavia oireita ei välttämättä tule.

– Se vaihtelee, kuinka paljon kyy suihkuttaa myrkkyä. Aina se ei edes suihkuta myrkkyä, hän sanoo.

Joskus puremasta voi tulla pelkät puremajäljet eikä muita oireita. Silloin terve aikuinen voi pärjätä kotona. Riskiryhmiin kuuluvien, kuten lapsien, vanhusten ja raskaana olevien, on aina hakeuduttava hoitoon. Samoin jos purema on pään ja kaulan alueella.

Vakaviin myrkytystapauksiin annetaan vasta-ainetta

Aina kyyn puremaa ei edes huomaa.

– Jos kohta alkaa turvota ja siihen tulee mustelman väritystä, ne voivat olla merkkejä kyyn puremasta. Voi tulla muitakin yleisoireita, kuten vatsakipua, oksentelua. Ne useasti kertovat vakavasta myrkytyksestä.

Eronen kertoo, että sairaaloissa kyyn purema hoidetaan oireen mukaisesti ja vakavissa myrkytystapauksissa annetaan vasta-ainetta.

Lääkettä ei myydä kuluttajille apteekissa vaan sen annostelu vaatii aina terveydenhuollon ammattilaisten osaamista. Lisäksi myrkytys vaatii muutakin hoitoa ja potilaan tarkkaa seurantaa sairaalassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?