Viisi e-pillerimerkkiä on loppu Suomen apteekeista: ”Tilanne on erittäin ikävä”

Julkaistu:

E-pillerit
E-pillereiden saatavuusongelma on parantunut, mutta kokonaan sitä ei ole saatu taltutettua.
Helsingin Sanomat uutisoi viime kuussa, että ainakin yhdestätoista suositusta ehkäisypillerimerkistä on pulaa koko Suomessa. Saatavuushäiriöiden kerrottiin pahentuneen kevään ja alkukesän aikana.

Kysyimme Apteekkariliiton Emmi Puumalaiselta, mikä tilanne on tällä hetkellä.

1. Ovatko e-pillerit edelleen huonosti saatavilla?

– Tilanne on nyt helpottunut, ja varsinkin suositumpia e-pillerimerkkejä on taas paremmin saatavilla. Tukkuliikkeen mukaan kaksi desogestreelivalmistetta sekä Harmonet-, Zoely- ja Minulet -pillerit ovat lopussa, Puumalainen kertoo.

2. Miksi juuri tietyt merkit ovat lopussa?

Syyt ilmiön taustalla ovat Puumalaisen mukaan moninaisia. Lääkeyritykset ovat virtaviivaistaneet ja keskittäneet toimintaansa, ja kaikki maat ovat saman jakeluketjun päässä.

– Tämä jättää koko jakeluketjun haavoittuvammaksi ongelmien ilmetessä esimerkiksi raaka-aineen saatavuuden kanssa. Yksinkertaisesti sekin, että tuotteen menekki muuttuu nopeasti, voi luoda saatavuusongelman. Valmistajilla voi kestää jopa yli vuoden vastata lisääntyneeseen kysyntään ja saada tuote toimitettua apteekkien kautta asiakkaalle asti.

On myös todennäköistä, että yhden e-pillerimerkin kohdalla oleva saatavuusongelma on johtanut siihen, että on siirrytty hetkeksi käyttämään toista merkkiä.

– Tämä lisääntynyt kysyntä on sitten vastaavasti saanut toisenkin merkin loppumaan hyllystä. Tästä syystä saatavuusongelma on laajentunut koskemaan näin monia tuotteita, Puumalainen toteaa.

3. Mitä tehdään tilanteessa, jossa e-pillerimerkki on loppu Suomesta?

Osassa saatavuushäiriötilanteissa apteekeissa pystytään tarjoamaan korvaavaa vaihtokelpoista valmistetta, painottaa Puumalainen.

– Suurelle osalle e-pillerimerkeistä ei valitettavasti kuitenkaan tällaista löydy, tai nekin ovat voineet loppua. Tällöin kannattaa olla yhteydessä omaan lääkäriin ja yrittää hänen avullaan löytää korvaava valmiste saatavuusongelman ajaksi.

– Toisille sopivan e-pillerimerkin löytyminen on voinut olla haasteellista, joten ymmärrän hyvin sen turhautumisen, jonka nämä saatavuusongelmat aiheuttavat. Tilanne on erittäin ikävä ja aiheuttaa asiakkaille ylimääräistä huolta ja vaivaa. Apteekissa farmasian ammattilaiset auttavat asiakkaita parhaansa mukaan, ja onneksi e-pillereiden kohdalla tilanne näyttää jo parantuvan, Puumalainen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt