Punkin purema saattaa aiheuttaa hyvin harvinaisen punaisen lihan allergian – Ruotsissa jo 200 tapausta

rac

Julkaistu:

Punkit
Professori arvioi, että allergiatapaukset punaiselle lihalle tulevat lisääntymään myös Suomessa, kun punkit ja punkinpuremat lisääntyvät. Tällä hetkellä allergia on äärimmäisen harvinainen.
Punkin purema voi joissakin harvoissa tapauksissa aiheuttaa ihmiselle liha-allergian. Allergia koskee nimenomaan punaista lihaa, kertoo metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen kirjassaan Tauteja luonnosta (Metsäkustannus).
Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan punkkien aiheuttama liha-allergia on tällä hetkellä Suomessa äärimmäisen harvinaista.

Henttonen tarkentaa, että kyseessä on kuitenkin kasvava ongelma – mikä pätee moneen muuhunkin punkeista johtuvaan ilmiöön.

– Ilmiön yleistymisen on arveltu johtuvan punkkien runsastumisesta, professori kirjoittaa.
Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi jo muutama vuosi sitten, että Ruotsissa punkkien aiheuttamat liha-allergiatapaukset ovat yleistyneet.

– Tiedossamme on noin 200 tapausta Tukholman alueella ja Etelä-Ruotsissa, allergia-asiantuntija Maria Starkhammar sanoi SVT:lle.

”Yleensä meillä tällaiset asiat seuraavat sitä, mitä Ruotsissa on tapahtunut”

Henttonen arvioi IS:lle, että tapaukset tulevat lisääntymään myös Suomessa, kun punkit ja punkinpuremat lisääntyvät.

– Yleensä meillä tällaiset asiat seuraavat sitä, mitä Ruotsissa on tapahtunut. Ruotsi on hiukan etelämpänä, ja siksi siellä punkit ovat runsastuneet aiemmin.

– Sitä on kuitenkin mahdoton sanoa, lisääntyykö liha-allergia meillä yhtä paljon kuin Ruotsissa, vai tuleeko vain muutamia tapauksia lisää.

Eniten allergiaa punaiselle lihalle esiintyy Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Useimmille ei synny ongelmia, mutta joillekin voi tulla pahoja oireita

Punkin pureman aiheuttama allergia punaiselle lihalle on uudehko ilmiö, joka havaittiin vuosituhannen vaihteessa.

Henttonen selittää kirjassaan, mistä ilmiö johtuu.

Syynä on tietty hiilihydraatti, sokeri, jota voi olla punkin suolessa. Sokerista käytetään nimitystä alfa-gal.

Kaikkien muiden nisäkkäiden lihassa on alfa-galia, paitsi kädellisten. Esimerkiksi nauta, sika ja lammas ovat siis alfa-galin lähteitä. Kun punkki on eri kehitysvaiheissaan, toukka- tai nymfivaiheessa, imenyt verta nisäkkäästä – esimerkiksi myyrästä, jäniksestä tai kauriista – se saa suolistoonsa alfa-galia.

Jos tällainen punkki puree ihmistä, alfa-galia siirtyy syljen mukana puremakohtaan ja elimistöön.

– Ihmisellä ei luonnostaan ole tätä sokeria, ja siksi elimistö muodostaa vasta-ainetta alfa-galia vastaan. Näin elimistö yleensäkin toimii vierasaineita vastaan.

Jos ihmisellä on ollut useita kertoja punkinpuremia, hänen elimistössään on voinut muodostua enemmänkin vasta-aineita.

Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita allergian puhkeamista.

– Ihmisten välillä on suurta vaihtelua herkistymisen suhteen. Useimmille ei synny ongelmia, mutta joillekin voi tulla pahoja oireita.

Allerginen reaktio tulee viiveellä, usein vasta yöllä

Jos punainen liha alkaa aiheuttaa allergiaoireita, myös reaktion voimakkuus voi vaihdella suuresti.

Rajuja seurauksia voivat olla anafylaktinen shokki, eli äkillinen yliherkkyysreaktio, pahat hengitysvaikeudet ja pyörtyminen. Ääritapauksessa oireet voivat johtaa jopa kuolemaan.

Lieviä liha-allergian oireita ovat nokkosrokon tapainen ihottuma, kuumeilu ja vatsakrampit.

Alfa-gal imeytyy punaisesta lihasta verenkiertoon muutamassa tunnissa.

– Monille muille allergiaa aiheuttaville aineille vastareaktio syntyy heti tai hyvin pian, mutta liha-allergiaan kuuluu tuosta imeytymisestä johtuva viive. Tästä johtuu, että liha-allergiareaktio usein tulee vasta yöllä.

Lähteet: Heikki Henttonen: Tauteja luonnosta (Metsäkustannus, 2018), Allergia-, iho- ja astmaliitto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt