1,5 vuotta sitten kivut yltyivät niin koviksi, että Mari Valosaaren silmissä sumeni – näin parantumaton suolistosairaus muutti elämän

1,5 vuotta sitten kivut yltyivät niin koviksi, että Mari Valosaaren silmissä sumeni – näin parantumaton suolistosairaus muutti elämän

Julkaistu:

Suolistosairaalle tekee hyvää elää lähellä luontoa, tietää vakavasta vatsavaivasta kärsivä Mari Valosaari. Parantumaton tauti sai Marin masentumaan, mutta vihdoin sekä mieli että suoli löysivät rauhan.
Tuulenvire viilentää kukkulan päällä komeilevan puutalon pihamaata. On kesän ensimmäisiä lämpimiä päiviä. Punavalkoinen kissa kiehnää esiin kaivetun kallion aurinkoisella kohdalla ja hevoset käyskentelevät aitauksissaan.

Olemme astuneet keskelle Mari Valosaaren, 37, unelmaa.

– Tämä on minun lapsuuden haaveeni, jota olen saanut elää kohta neljä vuotta, Mari sanoo viitaten hevosiin, luontoon, omakotitaloon. Mutta lähinnä hevosiin.

Viime vuodet eivät ole kuitenkaan olleet pelkkää auvoa. Arki on hevostilalla raskasta, ja oman lisähaasteensa siihen on tuonut Marin sairastama suolistosairaus. Syksyllä 2017 kivut yltyivät niin koviksi, että silmissä sumeni ja Marin oli otettava tukea tallin seinästä.

– Tauti oli mennyt huonompaan suuntaan jo jonkin aikaa, mutta en vain välittänyt siitä. Pidin huolta muista, mutta unohdin itseni ihan täysin.

Mari joutui perheen pyörittämisen ja tallihommien ohella ravaamaan vessassa jopa 25 kertaa vuorokaudessa. Se on enemmän kuin päivään mahtuu tunteja.

– Tiesin, että olin väsynyt, mutta ajattelin myös, etten voi laittaa ketään muutakaan tekemään näin raskaita asioita. Vasta jälkikäteen tajusin, miten typerää se oli.

Ärhäkkä suolitulehdus eteni siihen pisteeseen, että Marin koko elimistö alkoi heiketä. Hänelle tuli anemiaa ja kuivumista, ravintoaineet eivät imeytyneet. Pilttuussa vilahtanut hahmo ei ollutkaan punavalkea tallikissa, vaan pelkkä harhakuva.

Lopulta Mari hakeutui lääkärin vastaanotolle ajatuksenaan palata kotiin vielä samana päivänä lääkekuuri kourassaan. Se oli auttanut oireisiin ennenkin. Lääkäri oli kuitenkin eri mieltä ja passitti Marin suorinta tietä sairaalaan tiputukseen.

– Tilanne oli lähtenyt käsistä ihan huomaamatta.


Juontajana, yrittäjänä ja fitnesstähtenä tunnettu Mari Valosaari sairastaa haavaista paksusuolitulehdusta (colitis ulcerosa). Taudin ensioireet ilmenivät toukokuussa 2013, jolloin Mari odotti nyt viiden vanhaa esikoistaan. Sairaus sai nimen synnytyksen jälkeisessä paksusuolen tähystyksessä.

– Muistan kysyneeni lääkäriltä, että kauankos tämä lääkekuuri kestää. En silloin täysin ymmärtänyt, millaisesta sairaudesta on kyse.


Haavainen paksusuolitulehdus on pitkäaikainen suolisairaus, joka aiheuttaa tulehduksen peräsuolessa, paksusuolessa tai molemmissa.

Sairauden pääasiallinen vaiva on viikkokausia jatkuva ripuli, jonka mukana tulee usein verta ja limaa. Oireet voivat pysyä poissa pitkiäkin aikoja mutta palaavat aina aika ajoin. Sairauden syytä ei edelleenkään täysin tunneta, eikä siitä voi koskaan täysin parantua.

Mari makasi sairaalassa viikon verran. Toipuminen oli hidasta, sillä tulehdus oli sillä kertaa edennyt koko suoleen. Kun lapset tulivat käymään sairaalassa, äiti puhalsi heille kumihanskoista ilmapalloja ja piirsi niille tussilla silmät ja suut.

– Yritin esittää urheaa ja luoda sairaalasta mahdollisimman positiivisen mielikuvan lapsille.

Voimakkaan lääkityksen ansiosta Marin suoli alkoi pikku hiljaa rauhoittua, mutta mieli ei virkistynytkään samaan tahtiin. Mari huomasi olevansa masentunut.

– Pyysin apua sairaalasta ja sain korkeat masennuspisteet. Minulle tarjottiin masennuslääkkeitä, mutta tiesin selättäväni tilanteen ilmankin.

Kotiin päästyään Marin teki mieli vajota sänkyyn, mutta arjen tutut rutiinit, lapset ja hevoset, nostivat hänet ylös aamu toisensa jälkeen. Hiljalleen synkkä mieli alkoi väistyä iloisten asioiden edeltä.

– Tuollaisessa tilanteessa se on hyvä, jos jokin pakottava tarve kannustaa jaksamaan. Minulla on myös ystäviä, joilla on sama sairaus ja heidän kanssaan puhuminen on auttanut.


Mari tuumii, että masennus saattoi johtua osittain myös siitä, kun mikään ravintoaine ei imeytynyt elimistöön. Kehon ollessa heikoilla mielikään ei siis saanut ravintoa.

Viimeiset puolitoista vuotta tauti on ollut remissiossa, eli oireeton. Lääkitys on vihdoin kohdallaan ja Mari on löytänyt suolistolleen sopivan SCD-ruokavalion, jossa jätetään suuri osa hiilihydraateista pois. Vaikka tiukan ruokavalion noudattaminen ei ole vanhalle fitnesstähdelle vaikeaa, lipsumisia sattuu hänellekin.

– Joskus kun on hyviä päiviä, päätän syödä yhden pullan ja yleensä kadun sitä myöhemmin. Tärkeintä on, ettei toimivasta ruokavaliosta lähde lipsumaan liian monena päivänä putkeen.

Mari on puhunut sairastamastaan suolistovaivasta avoimesti alusta alkaen. Arkojen asioiden salailu ei sovi hänen luonteeseensa. Aiheesta puhumalla hän on myös halunnut rikkoa suolistosairauksiin liitettävää stigmaa.

– Vessa-asioihin liittyy aina tietty häpeä, ei niistä puhuta. Kun aloin puhumaan sairaudestani ääneen, siitä hävisi se häpeä.


Tauti on tätä nykyä remissiossa, mutta Marin elämä ei ole pysähtynyt paikalleen. Viime aikojen suurin muutos on kevättalvella voimaan astunut avioero muusikko Jontte Valosaaresta. Erosta huolimatta kahden lapsen vanhemmat asuvat vielä toistaiseksi saman katon alla, kunnes käytännön järjestelyt asettuvat uusiin uomiinsa.

Ajatuksena kuitenkin on, että Mari pysyisi täällä, koivikon katveessa kohoavalla tilalla hevosten ja kissojen kanssa.

– Aion tehdä kaikkeni, jotta voisin jäädä tänne ja jatkaa unelmani elämistä.

– Sitä paitsi suolistosairaalle tekee hyvää olla luonnon lähellä.

Voit lukea lisää vatsan ja suoliston hyvinvoinnista Ilta-Sanomien uudeta erikoisjulkaisusta Elä hyvin ja nauti!