Anne on saanut kaksi eri ihosyöpää: ”Minua surettaa ihmisten auringonotto, olen itse nähnyt sen seuraukset”

Auringon säteily vaikuttaa ihokudoksiin hiipien. Vauriot voivat näkyä vasta vuosien jälkeen, pahimmillaan syöpänä.

19.6.2019 19:00

Aah aurinko, huumaava helle!

Ihon paahduttamisesta voi kuitenkin maksaa kovan hinnan. Niin kävi nelikymppiselle Anne Koistilalle, jonka elämäntapamuutoksesta kerroimme taannoin jutussamme.

Ensin Anne selätti sekä suolistovaivat että loppuunpalamisen.

– Siivosin ruokavaliota ja elämääni huolella parempaan suuntaan, ja lähdin jaloilleni päästyäni opiskelemaan innoissani uutta ammattia. Koulun loppupuolella vanhat ihomuutokset alkoivat taas oireilla. Pelotti, kun olin saanut elämääni niin mahtavan suunnan, että mitä nyt vielä minun pitää käydä läpi.

Ensimmäinen ihosyöpädiagnoosi tuli talvella 2016. Annella on todettu sekä tyvisolusyöpä että melanooma. Tyvisolusyöpää on ollut kasvoissa, rintakehässä, käsivarressa, vatsassa ja selässä useita kertoja. Melanooma löytyi jalasta.

Rankkoja hoitoja

Ihosyöpäasiat vaivaavat Annea vieläkin. Hän on kirjoittanut kokemuksistaan esimerkiksi Facebookissa, jotta ihmiset tulisivat rusketuksen ahnehdinnassa järkiinsä.

– Minua surettaa ihmisten auringonotto. Olen itse nähnyt sen seuraukset. Melanoomaa on leikattu, tyvisolusyöpää jäädytetty ja olen saanut monta kertaa kivuliaita PDT-hoitoja, Anne sanoo.

PDT:ssä ihoa hoidetaan valolla, jolloin pahanlaatuiset ihosolut tuhoutuvat. Kipua lievennetään hoidon jälkeen kipulääkkeillä ja jääpusseilla.

– Hoidon aikana kipu on kuin iholle kaadettaisiin kuumaa vettä tai silitysraudalla painettaisiin koko hoidon keston eli 8–10 minuutin ajan. Jälkeenpäin alkaa jäätävän kova kuumotus ja kipu, joka vie kyllä petiin useiksi päiviksi.

Tällainen rikkouma ja rupi voi kehittyä hoidetulle ihoalueelle.

Annen jalasta löytynyt melanooma oli vasta pinnallisesti levinnyt eli se löydettiin ajoissa. Hän selvisi leikkauksella.

Huoleton nuoruus

Anne kävi nuoruudessaan solariumissa ja viihtyi ystäviensä kanssa rannalla täydellistä rusketusta metsästäen.

– Kunpa olisimme ymmärtäneet suojata ihomme tarpeeksi suurilla suojakertoimilla, mutta ei tästä asiasta silloinkaan kukaan puhunut.

Auringon jättämien jälkien merkitys kirkastui vasta Annen opiskellessa kosmetologiksi.

– En nuorena edes ajatellut, että minulle voisi tulla ihosyöpä. Nyt on tullut muutamatkin itkut itkettyä ja olen miettinyt, teen vaikka mitä oman terveyteni eteen ravinnon kanssa ja olen auringosta poissa kunhan näitä ei tulisi ikinä lisää.

UV-säteilyn vaikutukset näkyvät salakavalasti vasta viiveellä.

– Moni ei usko auringon vaurioittavan ihoa, koska se ei näy heti. Ihosolukon DNA kerää kuitenkin kaiken säteilyn ja kun määrä käy liialliseksi, solut sairastuvat. Kukaan ei voi tietää, miten paljon oma iho sietää säteilyä vaan se jää nähtäväksi. Minä maksan nyt nuoruuden grillauksista.

Harva muistaa, että säteilyä ei tule vain aurinkoa ottaessa – ulkona liikkuessa sille altistuu koko ajan.

 Moni ei usko auringon vaurioittavan ihoa, koska se ei näy heti.

Rusketus on suojautumista

Faktojen ymmärtäminen vei Annelta aikansa.

– UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin, ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä ja aiheuttaa ihossa ennenaikaista vanhenemista sekä edistää ihosyövän syntyä. UVB on ihon pintaosiin uppoavaa säteilyä, jonka vaikutuksesta iho paksuuntuu ja ruskettuu. Se pyrkii suojaamaan kudoksia UV-säteilyn haittavaikutuksilta yhdessä ruskettumisen kanssa, Anne kertoo oppineensa.

Rusketus on elimistön suojautumista UV-säteilyn haitoilta, todetaan myös Terveyskirjastossa.

UVB-säteilyä pidetään pääsyynä aurinkokeratooseihin ja niistä kehittyviin okasolusyöpiin. Säteily edistää myös ihon tyvisolusyöpien ja melanoomien kehittymistä. Myös runsas altistuminen UVA-säteilylle lisää ihosyöpien vaaraa.

– Nämä faktat kun olisi oivaltanut teininä ja tajunnut, että ihosyöpä voi tulla jopa minulle. Kaikilla valinnoilla on seurauksia, vaikkei sitä mieti. Silti moni luulee edelleen, ettei rusketu, vaikka käyttää korkeaa suojakerrointa. Mitä järkeä on käristää iho punaiseksi tai olla käyttämättä aurinkovoidetta, koska ei pala?

Esimerkiksi tältä voi näyttää pahanlaatuinen melanooma.

Tunne luomesi!

Anne haluaa haastaa kaikkia käymään luomitarkastuksessa. Siellä löytyi myös Annen syöpä.

– Onneksi kävin. Ei kaikista luomista itse ota selvää ja tarvitse huolehtia, että onkohan tässä aihetta huoleen tai ei. Ammattitaitoiset ihmiset ovat tätä varten ja ohjaavat eteenpäin, jos tarvetta on. Moni kaupunki järjestää ”Luomi huoli” -kampanjoita ja moni syöpäyhdistys tekee luomitarkastuksia noin 20 euron hintaan.

Miehille kampanjat ovat Annen mukaan joskus olleet ilmaisiakin, koska miehet käyvät naisia harvemmin näyttämässä luomia tai muutoksia ihollaan.

– Kuvat eivät ole kaunista katsottavaa hoitojaksojen ajalta, mutta ne muistuttavat, kuinka kovan hinnan maksan ”kauniin värin” vuoksi. Käyn edelleen seurannassa, ja joka kerta löytyy uusia muutoksia. Toivon todella, että ihmiset oppisivat malttia auringonoton kanssa ja suojaisivat ihonsa ulkoillessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?