Nopea toiminta on tärkeää, jos punkki pääsee puremaan.
Katso ohjeet punkin poistamiseen yllä olevalta videolta.
Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen kertoo kirjassaan Tauteja luonnosta (Metsäkustannus), että Borrelia-bakteerin aiheuttaman borrelioositartunnan voi estää säännöllisellä punkkisyynillä.
– Borrelia-bakteerit elävät punkin suolessa. Siksi kestää pitkään, ainakin 12 tuntia ja usein vuorokauden tai pari, ennen kuin ne siirtyvät puremakohdasta ihmiseen. Säännöllinen punkkisyyni iltaisin on siis suositeltavaa ja estää Borrelia-tartunnan, Henttonen kirjoittaa.
Punkin puremasta voi saada myös aivokuumeviruksen, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta eli puutiaisaivotulehdusta.
Tämä tartunta tapahtuu huomattavasti nopeammin.
– Aivokuumevirus elää punkin sylkirauhasissa ja siirtyy pureman alkaessa hyvin nopeasti ihmiseen.
Älä purista tai peitä punkkia rasvalla
Jotta molemmat taudit välttäisi, punkki pitää siis poistaa mahdollisimman pian.
Ihoon pureutunut punkki poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Punkin puruosiin tartutaan niin läheltä ihoa kuin mahdollista ja vedetään suoraan poispäin ihosta tasaisella liikkeellä.
– Punkki voi olla tiukassa; pitää vain vetää määrätietoisen rauhallisesti, niin kyllä se sieltä pullahtaa. Toisinaan pää irtoaa ja jää ihoon, jolloin kyseinen kohta saattaa hieman tulehtua, mutta se ei sinänsä ole vaarallista, Henttonen neuvoo.
Punkkia ei kuulu puristaa tai peittää sitä rasvalla, koska silloin taudinaiheuttajat siirtyvät helpommin punkista verenkiertoon.
Haava puhdistetaan desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla. Jos punkkia ei saa poistetuksi kokonaan, voi odottaa muutaman päivän, jotta jäänteet lähtevät helpommin. Infektioriski ei kasva, vaikka punkin poistaminen ei heti onnistuisi kokonaisena.
Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?
Punkin puremakohtaa ihossa tulee tarkkailla muutaman viikon ajan. Terveyskylä antaa ohjeet, milloin punkin pureman vuoksi tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Huomaa nämä oireet:
Jos puremakohdan ympärille muodostuu suurehko, rengasmainen, punoittava (punoituksen keskellä voi olla vaaleampaa ihoa) ihottuma-alue, on otettava yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.
Jos viikkoja punkinpureman jälkeen ilmaantuu epäselvää kuumeilua, niveloireita, lihasheikkoutta, pahoinvointia tai halvausoireita, on myös otettava nopeasti yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.
Oireettoman punkin pureman tai sen poiston vuoksi ei ole tarpeen käydä vastaanotolla.
Raskaana olevia suositellaan olemaan yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen punkin pureman jälkeen tilanteen arvioimiseksi.
Lähteet: Heikki Henttonen: Tauteja luonnosta (Metsäkustannus, 2018), Terveyskylä.