Salakavala muutos iholla voi johtaa syöpään – tältä näyttää aurinkokeratoosi, ja se on syytä ottaa vakavasti

Salakavalasti ihottumaa muistuttava aurinkokeratoosi voi altistaa pahanlaatuiselle okasolusyövälle.

Aurinkokeratoosi on helppo sekoittaa tavalliseen ihottumaan.

18.6.2019 19:00

Aurinko vaikuttaa ihoon, siitä ei pääse mihinkään. Ruskettaa, auttaa joskus ihottumaan, polttaa, vanhentaa ja voi vauhdittaa ihosyövän syntyä.

Iho voi muuttua niin salakavalasti, että sitä tuskin huomaa. Sinnikäs, karhea ihottuman tapainen läiskä voi olla esimerkiksi aurinkokeratoosi.

Aurinkokeratoosi tarkoittaa ihon pintakerroksen solujen kypsymishäiriötä. Se ei ole aivan harmiton, sillä aurinkokeratoosi voi altistaa pahalaatuiselle okasolusyövälle tai Bowenin karsinoomalle.

Valo kumuloituu

Selkein syy aurinkokeratoosiin on koko elämänkaaren aikana saatu auringonvalon kumulatiivinen määrä. Ultraviolettisäteily tekee soluihin vaurioita, kertoi ihotautilääkäri, lääketieteen tohtori Tomi Leivo Mehiläisestä jutussamme.

Myös solariumin ja UV-valohoitojen ultraviolettisäteily, tupakointi ja immuunivastetta heikentävät lääkitykset voivat lisätä aurinkokeratoosin riskiä.

Aurinkokeratoosi ei ole vain ikäihmisten vaiva. Se voi tulla vaikka 40-vuotiaalle, jos hän on viettänyt paljon aikaa esimerkiksi tropiikissa.

Osa aurinkokeratooseista voi parantua itsekseen, mutta osa kehittyy syöväksi, mitä ei kuitenkaan voi etukäteen tietää.

Esimerkiksi tällaiselta aurinkokeratoosi voi näyttää.

Muista nämä 5 asiaa

  1. Aurinkokeratoosi on aina syytä hoitaa huolella. Jos ihottuman tapainen ihomuutos ei lähde viikossa kahdessa perusvoiteella tai kortisonilla, sitä on syytä näyttää lääkärille.

  2. Aurinkokeratoosi ilmestyy tyypillisesti kasvoihin. Se on usein tarkkarajainen, karhea, punoittava läiskä. Keratoosi voi myös olla punakka ja sileäpintainen.

  3. Ihomuutoksen koko vaihtelee muutamasta millimetristä muutamaan senttiin. Joskus keratiinin eli sarveisaineen muodostus voi olla voimakasta.

  4. Jos aurinkokeratoosin saa kerran, se voi helposti tulla uudestaan.

  5. Paras tapa ehkäistä keratoosia on se, että suojaa itsensä auringolta. Maltillinen auringossa oleiluaika, suojavoiteet ja leveälieriset hatut ovat hyviä keinoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?