Kuinka suuri riski sinulla on saada muistisairaus? Testaa 7 kysymyksellä

rac

Julkaistu:

Testaa oma riskisi sairastua Alzheimerin tautiin tai muihin muistisairauksiin.
Suomessa noin 14 500 ihmistä sairastuu muistisairauksiin vuodessa, ja meillä on arviolta yli 190 000 muistisairasta. Muistisairaudet ovat selvästi yleisempiä iäkkäillä kuin nuorilla. Alle 65-vuotiaista alle puolella prosentilla on muistisairaus. Yli 85-vuotiaista sen sijaan useampi kuin joka kolmas sairastaa jotakin muistisairautta. THL:n mukaan yli 7 000 työikäisellä suomalaisella (35–65-vuotiaalla) on todettu etenevä muistisairaus.
  • Katso yllä olevalta videolta, miten tunnistat alkavan Alzheimerin taudin oireet.
Yleisimmät muistisairaudet Suomessa ovat Alzheimerin tauti, verisuoniperäinen muistisairaus tai näiden yhdistelmä.

Ylipaino, kohonnut kolesteroli ja korkea verenpaine tuplaavat riskin sairastua. Mutta jos ihmisellä on nämä kaikki kolme yhtä aikaa, riski sairastua on kuusinkertainen verrattuna ihmiseen, jolla ei ole yhtään riskitekijää.

Elämäntapoihin vaikuttamalla voi pienentää omaa muistisairauden riskiään. Sairauden oireiden ilmaantumista voi myöhentää jopa 3–5 vuodella, jos pitää itsestään huolta. Ikään tai geeniperimään ei tietenkään pysty itse vaikuttamaan, mutta muiden riskitekijöiden vaikutusta voi omilla toimillaan vähentää.

Alla on testi, jolla voit testata oman riskisi sairastua muistisairauteen seuraavan 20 vuoden aikana. Testi on tarkoitettu keski-ikäisille.

Jos testi ei näy alla, pääset siihen täältä.Testi on sovellettu professori Miia Kivipellon et al julkaisusta Lancet Neurology -lehdessä 9/2006.

Voit lukea lisää aivojen hyvinvoinnista Ilta-Sanomien uudesta erikoisjulkaisusta Elä hyvin ja nauti!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt