Näin huollat stressaantuneita aivoja, nukut parempaa unta, hoidat vatsaa oikein... IS julkaisi ison lukupaketin pienistä muutoksista kohti hyvää elämää

Julkaistu:

Kesälomalla on aikaa levätä. Lomalla monelle tulee mieleen, että pitäisi tehdä muutoksia elämäänsä. Mutta millaisia? Ilta-Sanomien 100-sivuinen Elä hyvin ja nauti -erikoisjulkaisu etsii vastausta tähän kysymykseen monelta kantilta.
Kesäloma on ihanaa aikaa. Ei aikatauluja, ei stressiä, vaan aikaa läheisille ja itselle. Leppoisaa oleilua. Hyvin moni miettii lomansa aikana, millaisia muutoksia elämässä pitäisi tehdä, että olo tuntuisi loman jälkeenkin yhtä leppoisalta.

Miten nukkua paremmin? Miten palauttaa keskittymiskyky? Millaisella elämällä vatsa voi hyvin?

Uudessa Elä hyvin ja nauti -erikoisjulkaisussa etsimme vastauksia näihin jokaista koskettaviin kysymyksiin. Ilmeni, että moni tekee aivan liian suuria muutoksia.

Parempaan – ja usein pysyvään – lopputulokseen pääsee, kun tekee jokapäiväisiin tapoihinsa pieniä, harkittuja muutoksia.

Tämä kävi selväksi, kun erikoistoimittaja Heidi Hagelin kävi tapaamassa sekä unitutkija Timo Partosta että aivotutkija Minna Huotilaista. Molemmat puhuivat siitä, miten arjen pienillä muutoksilla elämä alkaa tuntua paremmalta. Untaan voi parantaa. Itse asiassa moni tekee ehkä ajattelemattomuuttaan asioita, jotka huonontavat unenlaatua.

Tästä voi opetella pois.

Ja se kannattaa, sillä uni on terveyden kannalta valtavan tärkeää.


Aivotutkija puolestaan selitti, mistä johtuu, että kovin moni tuntee keskittymiskykynsä heikentyneen selvästi. Tai miksi meistä tuntuu, että ihan tuttujenkin ihmisten nimet unohtuvat. Näihinkin asioihin voi vaikuttaa – kerromme miten.

Lisäksi erikoisjulkaisusta löytyy testi, jolla voi selvittää, paljonko omaa keskittymiskykyä on vielä jäljellä.

Uutispäällikkö Inka Nurmisto kävi tapaamassa suosikkijuontaja Vappu Pimiää. Vappu teki mökillään ruokaa ja kertoi samalla elämänsä valinnoista. Mitkä kaikki asiat piti miettiä läpi, että pääsi tilanteeseen, jossa perhe ja työelämä ovat tasapainossa.


Viineihin perehtynyt toimittaja Kari Ylänne on vieraillut biodynaamiseen viininviljelyyn keskittyneellä tilalla Ranskassa. Hän kertoo lehdessä vastauksen kysymykseen tekeekö luomu viinistä parempaa.

Toimittaja Erika Åkman kävi tapaamassa Mari Valosaarta, joka on kärsinyt vakavista vatsavaivoista. Hän kertoo, miten niiden kanssa selviää ja voi jopa elää unelmaelämää hevostilalla. Helpolla hän ei ole päässyt.

Pyysimme myös lääkäriltä neuvoja, miten jokainen meistä voisi hoitaa vatsaansa.


Lisäksi erikoisjulkaisussa käydään selvittämässä, miksi polkujuoksu on niin tavattoman suosittua. Toimittaja Pirjo Latva-Mantila lähti tekemään juttua ja koukuttui. Nyt hänkin juoksee poluilla. Polkujuoksusta löytyi monta hyvää puolta, mutta aivan ehdoton plussa on, että sitä varten ei tarvitse välttämättä ostaa yhtään uutta välinettä.


Kesälomaan kuuluvat ehdottomasti myös kirjat. Siksi kävimme kysymässä julkisuuden henkilöiltä, millaisia kirjoja he lukevat kesällä ja onko heillä suosikkikirja, jonka he lukevat joka kesä.

Voit lukea paljon lisää pienistä askelista hyvään elämäntaparemonttiin IS:n uudesta erikoisjulkaisusta Elä hyvin ja nauti!