Ethän käytä hydrokortisonia väärin? Seurauksena voi olla monenlaista haittaa

Julkaistu:

Hydrokortisoni
Apteekista reseptivapaasti saatava hydrokortisoni on monelle kesän pelastus pistoksia ja muita iho-ongelmia vastaan. Sen käytön kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.
Apteekista saa ostettua vapaasti 0,5-, 1- ja jopa 2,5-prosenttista hydrokortisonivoidetta. Se on tarkoitettu etupäässä auringonpolttamien, hyönteisten pistojen ja puremien sekä esimerkiksi allergisten ekseemojen hoitoon. Näin ollen se on varsin pätevä keino iho-ongelmiin – varsinkin näin kesällä.

Yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta muistuttaa, että hydrokortisonin teho perustuu sen tulehdusta vähentävään vaikutukseen. Aine kuuluu hormoneihin, tarkemmin sanottuna glukokortikodeihin.

– Arvioisin, että viikon tai kaksi voidetta voi käyttää ilman reseptiä, muttei sen kauempaa, Vänni sanoo.

Ei herkille alueille

Päivän aikana kortisonivoidetta on turvallista levittää iholle yhdestä kolmeen kertaan.

– Ihan koko keholle sitä ei tule levitellä, vaan kohtalaisen pienille alueille, yleislääkäri kertoo.

Turvallisia alueita ovat paksut ihoalueet, kuten kädet ja jalat. Voidetta on näillekin alueille hyvä laittaa vain sen verran, että se imeytyy nopeasti ja helposti.

– Herkkien ihoalueiden, eli silmäluomien, kasvojen ihon ja genitaalialueiden kanssa tulee olla varovainen. Hydrokortisoni voi ohentaa ihoa merkittävästi, varsinkin jos sitä käytetään pitkäaikaisesti.

Ihovaurioiden lisäksi silmiin joutuva hydrokortisoni aiheuttaa silmänpaineen kasvua. Tärkeää on muistaa sekin, että diabetesta tai tarttuvaa infektiotautia sairastavan on keskusteltava lääkärin kanssa voiteen käytöstä.

– Aknepotilas voi käyttää voidetta, muttei aknealueella, sillä hydrokortisoni vähentää immuunivastetta.

Lisämunuaisen toiminta voi heikentyä

Vänni painottaa, että hydrokortisonin pitoisuudet ovat pieniä. Tästä huolimatta pitkäaikainen, jatkuva ja runsas käyttö voi aiheuttaa systeemivaikutuksia.

– Harvinaista, mutta mahdollista on esimerkiksi se, että lisämunuaisten toiminta voi heikentyä, ne kun tuottavat itse hormonia.

Jos taas käyttää kortisonia nirhaumaan tai haavaumaan, voide voi pahimmillaan aiheuttaa sekundaarisen bakteeri-infektion.

– Tämä täytyy sitten hoitaa antibiooteilla, Vänni mainitsee.

Älä käytä näihin

Raskaana olevien ja imettävien on Vännin mukaan kysyttävä lääkäriltä käytön mahdollisuutta, kuten myös pienten lasten.

Hän ei suosittele käyttämään voidetta myöskään bakteeri- tai sieniperäisten infektioiden, kuten märkäruven hoitoon.

– Se vain villiintyy siitä entisestään, kun ei ole immuunivastetta. Myöskään, jos tulee rakkuloita iholle, eli on herpesinfektio, ei saisi käyttää kortikoideja ilman lääkärin määräystä.

Hankalien ihohaavaumien, kuten sääri- tai makuuhaavojen, kanssa on myös oltava tarkkana. Hydrokortisonin käyttö voi näet lisätä infektioriskejä.

– Yksi harvinainen tauti, jonka kanssa voidetta ei sovi käyttää, on ihotuberkuloosi. Tietysti on muistettava, että jos on yliherkkyys aineelle, sitä ei iholle kannata laittaa.