Iholle ilmaantuva okasolusyöpä jää liian monelta huomaamatta, sanoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Helsingin Ihosairaalasta.
– Kun potilaat tulevat luomitarkastukseen, he usein pelkäävät nimenomaan melanoomaa ja ovat huolissaan pigmentoituneista, ruskeista muutoksista iholla, Kyrklund kertoo.
Melanoomaan onkin tärkeää kiinnittää huomiota, mutta Kyrklund muistuttaa, että okasolusyöpä on huomattavasti tavallisempi ihosyöpä. Suomessa todetaan vuosittain uusia okasolusyöpätapauksia noin 1 700.
– Okasolusyövästä olisi hyvä olla tietoinen, koska se voi olla ulkonäöltään aivan erityyppinen kuin melanooma.
Okasolusyöpä voi olla ihonvärinen
Okasolusyöpä ei välttämättä ole väriltään ruskea, sinimusta tai lainkaan tumma.
– Se voi olla aivan ihonvärinen tai hieman punertava muutos iholla. Tyypillisesti se on patti, joka kasvaa iholle nopeasti – mutta se voi myös olla pelkkä haava, joka ei parane, tai syylämäinen, karstainen tai ihottumamainen muutos.
Kyrklund neuvoo näyttämään asiantuntijalle kaikkia sellaisia uusia ihomuutoksia, jotka näyttävät erilaisilta kuin muut.
– Etenkään silloin ei kannata jäädä seurailemaan tilannetta, jos kyseessä on pattimainen muutos, joka kasvaa nopeasti.
Pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen
Okasolusyöpä on pahanlaatuinen kasvain. Suuri enemmistö sairastuneista saadaan hoidettua leikkauksella, mutta pahimmassa tapauksessa syöpä on hengenvaarallinen.
– Valtaosa okasolusyövistä rajoittuu iholle eikä leviä. Tällaiset syövät ovat hyväennusteisia.
Harvinaisemmissa tapauksissa okasolusyöpä voi levitä lähialueiden imusolmukkeisiin. Näin voi käydä esimerkiksi hoidon viivästymisen vuoksi.
– Silloin tilanne on hankalampi. Pahimmillaan kyseessä on vakava tauti, johon voi kuolla, kuten melanoomaankin.
Syövän esiasteet tavallisia jo nelikymppisillä
Yleisimmin okasolusyöpä tulee 50-vuotiaalle tai sitä vanhemmalle, ja sen esiintyvyys lisääntyy iän myötä.
Harvinaisemmissa tapauksissa kolmikymppinenkin voi sairastua.
– Tällainen on mahdollista esimerkiksi silloin, jos on saanut erittäin paljon UV-säteilyaltistusta.
Okasolusyöpää edeltävät esiasteet, kuten aurinkokeratoosi. Syövän esiasteet ovat tavallisia jo nelikymppisillä. Melanooman tavoin okasolusyöpäkin kehittyy elinikäisen aurinkoaltistuksen seurauksena.
– Tyypillisesti potilaalla voi olla okasolusyövän esiasteita jo 40 ikävuodesta eteenpäin, ja jos ne pääsevät kehittymään, syntyy syöpä.
Karhealta tuntuva ihomuutos voi olla aurinkokeratoosi
Aurinkokeratoosi on karhea, ihottumalta näyttävä vaaleanpunainen tai rusehtava laikku iholla. Useimmiten se tulee alueelle, joka on altistunut valolle.
– Jos karhealta tuntuva ihomuutos ei parane hydrokortisonilla, kyseessä voi olla aurinkokeratoosi.
Esiasteita voidaan hoitaa niin, ettei niistä ikinä kehity okasolusyöpää.
– Ihotautilääkäri voi jäädyttää ihomuutoksen nestetypellä tai hoitaa valoaktivaatiohoidolla laajoja alueita, kuten koko kasvot tai päälaen, Kyrklund kertoo.
Joka neljäs polttaa ihonsa silloin tällöin
Okasolusyöpää voi ehkäistä suojautumalla auringon UV-säteilyltä.
Kaikki suomalaiset eivät kuitenkaan kiinnitä auringon haittoihin huomiota. Biolääketieteen yritys Sanofin tuoreessa kyselyssä selvisi, että jopa joka kahdeksas vastaajista oli sitä mieltä, ettei ihon suojaaminen auringolta ole tärkeää. Noin joka neljäs kertoi polttavansa silloin tällöin ihonsa auringossa.
Naiset suojautuvat UV-säteilyltä miehiä huolellisemmin. 53 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista piti ihon suojaamista auringolta erittäin tärkeänä, mutta miehistä näin ajatteli vain 29 prosenttia. Naiset myös välttelevät oleskelua ulkona pahimman UV-altistuksen aikaan ja käyttävät aurinkovoidetta selvästi useammin kuin miehet.
Peräti kuusi kymmenestä sellaisesta vastaajasta, jotka kertoivat ruskettuvansa pääasiassa oleilemalla paljon ulkona, ei pidä ihon suojaamista tärkeänä.
– Tämä tulos viittaa siihen, että nämä henkilöt eivät ehkä koe altistuvansa auringolle, kun he eivät rusketa itseään auringossa makaamalla. UV-säteilyä kertyy luonnollisesti myös heille, sanoo Sanofin onkologian lääketieteellinen johtaja Lotta Vassilev yrityksen tiedotteessa.
– Esimerkiksi ulkotyötä tekevien on syytä huolehtia erityisesti kasvojen, päälaen ja hartioiden suojaamisesta, koska okasolusyöpä kehittyy herkimmin näille alueille, Vassilev muistuttaa.
Okasolusyöpä voi näyttää esimerkiksi tältä:
Okasolusyöpä voi kasvaa hyvin nopeasti ja ilmaantua jopa muutamassa viikossa kuin tyhjästä. Tällaista muutosta ei kannata jäädä seuraamaan, vaan tulee hakeutua heti lääkärille.
Myös huulet kannattaa suojata auringolta. Okasolusyöpää ja sen esiasteita nähdään usein huulten alueella.
Okasolusyöpä voi olla huomaamattoman näköinen. Joskus se muistuttaa hyvänlaatuisia muutoksia, kuten syyliä tai rasvaluomia.
Kasvot ovat okasolusyövän tyyppialue. Syöpä voi näyttäytyä paksuna karstaisena paakkuna, joka kasvaa rapsuttamisen jälkeen takaisin.
Nämä voivat olla okasolusyövän tuntomerkkejä
Punertava ja hilseilevä ihon paksuuntuma.
Haava, joka ei parane.
Syylämäinen, sarveistuva ja ihosta ulkoneva kasvain.
Ilmaantuu joskus pitkäaikaiseen haavaumaan tai aiemmin vaurioituneelle iholle, kuten palovamma-arpeen.
Tulee yleensä ihoalueelle, joka on altistunut UV-säteilylle, mutta voi tulla muillekin alueille, esimerkiksi jalkapohjaan.
Lähde: Sanofi