Ylilääkäri paljastaa 2 paikkaa, minne punkit eivät tule – näin vältyt puremalta

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Punkit kuuluvat kesän varjopuoliin. Selvitimme parhaat tavat suojautua niiltä.
Professori, infektioylilääkäri Jarmo Oksi Turun yliopistollisesta keskussairaalasta myöntää, että kotona sisällä punkeilta tietysti suojautuisi parhaiten.

Luontoretketkään eivät silti tee elämästä yhtä kauhuelokuvaa: punkeilta eli oikeammin sanottuna puutiaisilta voi kyllä suojella itseään.

Muista punkkitarkastus

Mitkä sitten ovat keinoista parhaita? Paljon voi Oksin mukaan tehdä jo pelkästään vaatevalinnoilla.

– Luonnossa liikkumiseen kannattaa valita suojaavat, ihoa peittävät vaatteet. Jalkaan voi laittaa saappaat ainakin, jos aikoo liikkua heinikossa tai ruohikossa, hän mainitsee.

Puuh! Kuulostaapa hikiseltä. Jos lämpömittari näyttää melkein kolmeakymmentä, ei hirveästi tekisi mieli kulkea pitkähihaisessa paidassa ja pitkissä housuissa.

Oksin mukaan on tietysti toinenkin viisas tapa: retken tai luontopäivän päätteeksi pitää tehdä punkkitarkastus.

– Jos kesähelteellä haluaa olla heinikossakin sortseissa ja bikineissä, käy sekin, kunhan tsekkaa luonnossa liikkumisen jälkeen, ettei ihoon ole kiinnittynyt punkkeja.

Punkki ei viihdy kuumalla kalliolla

Punkit voivat takertua yhtä lailla vaatteisiin kuin ihoon. Jotta ne näkee poimia myös vaatteista, kannattaa valita ennemmin vaaleita kuin kovin tummia ulkoiluvaatteita.

Myös luontotyypillä on merkitystä: toisissa paikoissa punkit viihtyvät toisia paremmin.

– Punkki ei siedä kuumuutta, joten kallioilla tai hiekkarannoilla ne eivät vaeltele, Jarmo Oksi vinkkaa.

Mutta metsän ystävälle Oksilla sen sijaan on kurjempaa kerrottavaa. Vanhan uskomuksen mukaan punkit lymyilevät lepikoissa ja heinikoissa. Onko siis niin, että mustikkaan ei voi kesällä mennä huolettomin mielin?

– Kyllä marjastusmaastot ovat yksi riskipaikka. Punkit vaativat elääkseen kosteaa aluskasvillisuutta, jota juuri lehto- ja havumetsistä löytyy.

Marjareissun ja muiden metsäretkien jälkeen on syytä viimeistään illalla tarkistaa, löytyykö iholta tai vaatteista punkkeja. Ylilääkäri Oksi muistuttaa, että ihan joka paikkaan ei itse näe. Jos mahdollista, kannattaa pyytää perheenjäsentä tekemään punkkitarkastus niistä paikoista.

Jos punkki ehti jo tarttua ihoon, sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Erityisesti yksi virhe punkkia irrottaessa voi olla kohtalokas. Lue lisää punkin oikeaoppisesta irrottamisesta Kodin Kuvalehden aiemmasta jutusta.

Tämä on Kodin Kuvalehden juttu, joka on alun perin julkaistu menaiset.fi-sivustolla. Lue alkuperäinen juttu tämän linkin kautta.

Lue myös:

Punkkilääkäri kertoo, mikä on paras tapa irrottaa punkki – ja mikä pahin virhe

Erikoislääkäri paljastaa 6 pirullista paikkaa, jonne punkki mielellään kiinnittyy

Somessa leviää erikoinen punkin irrotuskikan – erikoislääkäri kertoo, että siihen liittyy riski

Vain elämää -muusikon puoliso sairastui vakavaan borrelioosiin – kertoo, miten se vaikuttaa elämään

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt