Tämä jälki pohkeessa paljasti borrelioosin – punkin purema vei Jennin terveyden: ”En välttämättä muista edes yksinkertaisia sanoja”

Julkaistu:

Borrelioosi
Jenni irrotti ihostaan kaksi punkkia, mutta kolmatta hän ei huomannut. Muutaman kuukauden jälkeen lääkäri soitti ja ilmoitti Jennin saaneen borrelioosin.
Kun närpiöläinen Jenni, 28, löysi viime elokuussa ihostaan kaksi punkkia, hän tiesi miten toimia. Jenni irrotti sekä vatsassaan että reidessään olleet punkit ja jäi tarkkailemaan ihoaan.

Viikon päästä punkkien löytämisestä Jennin pohkeeseen ilmestyi tumma ja pahannäköinen mustelma. Hiljalleen mustelma alkoi muuttua laajenevaksi ja kehämäiseksi punoitukseksi.

Koska Jenni ei ollut löytänyt pohkeestaan punkkia, ei hän osannut yhdistää mustelmaa heti punkin puremaan.

Jenni odotti, mutta mustelma ei hävinnyt millään. Noin kuukauden kuluttua punkkilöydöksistä Jenni päätti hakeutua terveyskeskukseen, jossa Jenniltä otettiin borrelioositesti.


Lokakuussa lääkäri soitti ja kertoi testin olevan positiivinen. Vaikka Jenni oli ollut huolellinen, oli kolmas punkki päässyt puremaan häntä pohkeeseen aiheuttaen borrelioosin eli Lymen taudin.

Diagnoosin myötä selvisi syy myös alkaneille oudoille oireille.

Puolet kasvoista halvaantui

Borrelioosin myötä Jennin söi kuukauden ajan vahvaa antibioottikuuria. Kuuri ei kuitenkaan auttanut.

Vuodenvaihteessa Jennin kivut pahenivat entisestään saaden nuoren naisen kyyneliin asti. Oli aika hakeutua jälleen lääkärin vastaanotolle.

Jenni sai lähetteet päähän ja kaularankaan kohdistuviin magneettikuvauksiin, joihin hän suuntaa viimein tänä kesänä. Tutkimuksia odottaessa olo on pahentuneet entisestään.

Kuukausi sitten Jenni hakeutui päivystykseen, sillä toinen puoli kasvoista halvaantui yllättäen hetkellisesti.

– Halvaus lähti pois, mutta tunto ei ole vieläkään palannut.

Muistiongelmat häiritsevät arjen yksinkertaisia toimia

Jenni kertoo kipujen vaikeuttavan kävelemistä ja tavallisten kotitöiden tekemistä.

– Tällä hetkellä nilkkaan sattuu edelleen todella paljon. Myös lämpöilyä ja väsymystä on jatkuvasti.

– Silmänpaineet on myös kohonneet ja tuoneet ongelmia muun muassa ajamisen suhteen. Muistiongelmia on niin, etten välttämättä muista edes yksinkertaisia sanoja. Sanat puuroutuvat suussa ja unohdan usein, mitä olen tekemässä. Esimerkiksi ruoasta, mitä olen kokannut vuosia, saattaa uupua suola, Jenni jatkaa oireidensa listaamista.

Jenni kertoo hoitaneensa itse borrelioosia ruokavalion muutoksella. Sokereita ja hiilihydraatteja on karsittu reippaasti.

– Toivon, että pääsen joskus oireista eroon. Lääkäri puhui suonensisäisestä antibioottikuurista, sillä osalla borrelioosin saaneista se on toiminut. Toivon, että se toimisi myös minulla.

Tulevaisuus pelottaa: ”En pysty elämään täyttä elämää yhtä huolettomasti”

Vaikka Jenni yrittää olla toiveikas, hän myöntää tulevaisuuden pelottavan.

– Pelottaa, että entä jos tätä jatkuu koko loppuelämän. En pysty elämään täyttä elämää yhtä huolettomasti kuin olen ennen elänyt.

Jenni on tällä hetkellä työtön. Hän harmittelee oireiden hankaloittavan työnhakua asiakaspalvelualalla. Työnhaun lisäksi borrelioosi on vaikuttanut myös harrastuksiin.

– En pysty liikkumaan enää luonnossa samalla tavalla kuin olen ennen liikkunut. Se harmittaa todella paljon. Koko ajan takaraivossa on pelko punkeista, vaikka eihän borrelioosi jokaisesta punkista tule.

Synkistä ajatuksista huolimatta Jenni yrittää löytää tilanteestaan myös huumoria, sillä se auttaa kestämään ongelmien keskellä.

– Minulla oli borrelioosin kanssa yhtä hyvä tuuri kuin kaljulla miehellä, joka voitti arpajaisissa kamman, Jenni naurahtaa.

Borrelioosi

 • Borrelioosi on hämähäkkieläimiin kuuluvan puutiaisen (Ixodes ricinus -punkin) levittämän Borrelia-bakteerin aiheuttama infektio.
 • Bakteereja on sekä puutiaisen nuoruusmuodolla, nymfillä, että aikuisella puutiaisella.
 • Noin viidesosa puutiaisista kantaa borreliabakteeria. Bakteeri siirtyy ihmiseen kahdessa kolmasosaa tapauksia, jos puutiainen on ollut pureutuneena ihoon yli vuorokauden.
 • Ensioireita ovat kuume, väsymys ja lihaskipu. Puremakohdan ympärillä voi ilmestyä laajeneva kehämäinen punoitus.
 • Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.
 • Hoitamattomassa borrelioosissa 10–50 %:lle potilaista tulee myöhäisoireita muutaman kuukauden, pisimmillään yli vuoden kuluttua puremasta. Oireet ovat moninaisia, iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireita esiintyy vaihtelevasti. Myöhäisvaiheen oireet voivat jatkua vuosia.
 • Ainakin 6 000 suomalaista saa tartunnan vuosittain ja heistä 50–80 % kehittää oireita.
Lähde: Duodecim

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt